Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
51 minut temu, grzesiu napisał:

Na t0 nie ma nic lepszego i równie taniego a za chwilę nie będzie tiofanatu.  

lepszego?  przeciez to w zadnym stopniu nie dziala na maczniaka lub choroby lisci

Opublikowano
1 godzinę temu, caseihc napisał:

W Agrii proponują na t1 jakieś Balaya+ Imbrex XE wie ktoś coś na temat tego zestawu?

To powinna być bomba. Tylko troszke słabe na mączniaka

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Na t0 nie ma nic lepszego i równie taniego a za chwilę nie będzie tiofanatu.  

T0 dobre ale w rzepaku, w zbożach tiofant na ochronę kłosa. 

Karbendazym sporo osób uważało za słaby, a ojciec używał na T1 i nie narzekał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sisu napisał:

To powinna być bomba. Tylko troszke słabe na mączniaka

Cenowo około 160 zł tylko nie wiem jak będzie z działaniem bo to triazol a na wiosnę przeważnie chłodne dni.

Opublikowano
5 minut temu, loquito napisał:

@caseihc
Czyli preferujesz T1 bez triazoli ze względu na możliwe obniżenie ich skuteczności przez możliwość wystąpienia niskich temperatur?  

Teoretycznie najlepiej byłoby wczesne T1 prochloraz+ fenpropidyna, później przy odpowiednich temperaturach poprawić np tebu+ azoksy no i następnie standardowe T2 na liść flagowy. Ale wiadomo, że nikt tak nie robi bo to dodatkowy przejazd 

Opublikowano

Na T1 , cyprodynil  +  fenpropidyna , w jakich dawkach proponujecie ? I co jeszcze dołożyć ?

Opublikowano (edytowane)

Piszesz to na podstawie własnych doświadczeń? 

5 minut temu, Mateusz1q napisał:

Teoretycznie najlepiej byłoby wczesne T1 prochloraz+ fenpropidyna, później przy odpowiednich temperaturach poprawić np tebu+ azoksy no i następnie standardowe T2 na liść flagowy. Ale wiadomo, że nikt tak nie robi bo to dodatkowy przejazd 

2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Na T1 , cyprodynil  +  fenpropidyna , w jakich dawkach proponujecie ? I co jeszcze dołożyć ?

Aviator 0,8L i to będzie nawiększa kosa ze wszystkich kos jakie były kiedykolwiek na agrofoto nazwane kosą na podstawę 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Panowie a co powiecie na T1 pszenica po pszenicy unix 0,7 + tern 0,4 + tebu 0,7l/ha chciałem dac protiokonazol ale ze względu na temperatury  nie dam i zastosuje na T2 protio a na t1 tebu czy to dobre rozwiązanie ? 

Opublikowano

Tak przeglądam ten temat , sam coś tam kombinowałem ale prawda jest taka jak pisał tu od początku mraukot. Na pszenice po rzepakach , po pszenicy na 6-7 ton  a może i w wyżej planujących spokojnie starczy 1 l input. Prosto , bez kombinowania a w Agrii proline max koło 160 zł brutto chyba 

Opublikowano (edytowane)

@drobny
Bierz cyflufenamid, daj 0,2l Cyflux, on jest po 250zł, to to samo co Kendo, i masz i bardzo dobrze pod względem zapobiegania jak i wyniszczenia mączniaka, fenpropidyna w dawce 0,4 wyjdzie bardzo podobnie a ona również działa i zapobiegawczo w wyższej dawce jak i wyniszczająco ale cyflufenamid lepszy. 

8 minut temu, masa24 napisał:

Tak przeglądam ten temat , sam coś tam kombinowałem ale prawda jest taka jak pisał tu od początku mraukot. Na pszenice po rzepakach , po pszenicy na 6-7 ton  a może i w wyżej planujących spokojnie starczy 1 l input. Prosto , bez kombinowania a w Agrii proline max koło 160 zł brutto chyba 

Jak to tak gotowy środek będziesz stosował i jeszcze tu o tym piszesz? 😀 Kupuj 3 a może i 4 róże substancje i mieszać a nie gotowce i tylko 160g protiokonazolu??!!! Dolewaj prochlorazu bo samo protio to za mało. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

duet na star ciekawa opcja dodać cyflufenamid i zabieg za 160 brutto co sądzicie czy za bardzo okrojone dawki w duecie? bo substancje fajne boskalid i metrafenon

Opublikowano
Mario5 napisał:

duet na star ciekawa opcja dodać cyflufenamid i zabieg za 160 brutto co sądzicie czy za bardzo okrojone dawki w duecie? bo substancje fajne boskalid i metrafenon

A czemu zalecana dawka nie wystarczy? Na forum zabieg za 100-120zł to słabizna

Opublikowano

Nie wiem ale chyba tak zastosuje i 0,2 cyflufenamidu na  mączniaka jak myślisz będzie dobrze? bo takie substancje działają i zapobiegawczo i interwencyjnie

Opublikowano (edytowane)

zapobiegawczo bardzo dobrze ale interwencyjnie słabiej cyflu właśnie interwencyjnie lepiej. Jak będzie mączniak to chyba warto dodać  cyflu a jak nie będzie to nie ma sensu.

Edytowane przez Mario5
Opublikowano

Ja część będę robił duett-em wychodzi mi 110zl brutto a resztę protio+metrafenon ok. 120-130netto ale dokładnie jeszcze zobaczy się jak z dawkami wyjdzie przy tym drugim wariancie