Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Artemis ok. Skuteczność może nie powalająca, ale zadowalająca jak na swoją cenę

4 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

losktos
a na ten rok będziesz robił propozycje jak było w zeszłym roku?
Bo szukam czegoś co wyżej opisałem, w sumie to pszenica najważniejsza bo z rzepakiem to wiadomo będzie jak przyjdzie wiosna ;)
Ogólnie lepiej mi kupić teraz środki jak mam spokój w gospodarstwie ...

Raczej nie.

Aż tak wiele się nie zmieniło od zeszłego roku, a w zeszłym roku były to już drugie propozycje. Także można coś wybrać. 

Być może zrobię jakiś wpis na zasadzie czym co zastąpić.

@dzikiWschód trochę mało prochlorazu wychodzi. Przydałoby się przekroczyć przynajmniej 300 g

Edytowane przez losktos
Opublikowano
7 minut temu, losktos napisał:

Po to że Unix to tylko podstawa i trochę trąca mączniaka. Dodatek prochlorazu wspomaga działanie na septoriozę i wspomaga działanie na podstawę (stąd można trochę obciąć dawkę Unixu). Co nie zmienia faktu że nie jest to najlepsze połączenie

No właśnie o to chodzi - można, ale po co. Dużo lepszy myk to dać triazol w postaci tebu, lub na bogato protiokonazol, który wspomoże Unix i jednocześnie mocniej działa na septoriozę, rdze czy mączniaka niż prochloraz

Opublikowano (edytowane)

Działanie ok. Ale dla zbicia kosztów można zastąpić protiokonazol difenokonazolem (ewentualnie tebukonazolem). Tym bardziej że jest dodatek cyflufenamidu. Jedyne co trzeba zrobić w takim wypadku to podciągnąć Unix do 0,6-0,7

Edytowane przez losktos
Opublikowano
3 minuty temu, losktos napisał:

Działanie ok. Ale dla zbicia kosztów można zastąpić protiokonazol difenokonazolem (ewentualnie tebukonazolem). Tym bardziej że jest dodatek cyflufenamidu. Jedyne co trzeba zrobić w takim wypadku to podciągnąć Unix do 0,6-0,7

A w jakich dawkach wówczas? 

Opublikowano
15 minut temu, drobny napisał:

i ja zamawiam piatkę bo zaraz wykupią B|

safira mają i długo mieć będą bo w zeszłym roku naprodukowali tego - pytałem u źródła bo myślałem że podróbki ze wschodu itp. Cena jednak jest taka sobie choć akurat jakoś lubię ten środek.

tak na szybko co mi wyszło z tego wątka:
Unix 0,6kg cyprodynil 
Praktis  0,5 litra lub difekonazol a może epoxykonazol?
Kendo 0,1litra

lub
TRACK (Epoksykonazol 67-80 g/ha, boskalid 233-280 g/ha) – 1,1-1,2litra
KENDO (cyflufenamid)  - 0,1litra

TRACK (Epoksykonazol 67-80 g/ha, boskalid 233-280 g/ha) – 1,0-1,2litra
TERN (fenpropidyna  300-350 g/ha) – 0,5litra 

no i coś co szło zawsze:
TERN (fenpropidyna  350 g/ha) – 0,5litra (bo fempromicoś tam już nie ma)
PROCHLORAZ - 0,8-1,0 litra 
i epoxy ale cena jakoś kosmiczna wychodzi (zawsze szedł tilt+prochloraz lub duet starr+prochloraz)

Muszę to jeszcze przerzucić przez cenniki sklepów. Ew co poradzicie?

15 minut temu, lukasz222 napisał:

Pytanie czy opłaca się go jeszcze kupować? 5l jest droższe o 100zł od czasów przed wycofaniem, a za chwilę i tak trzeba będzie sobie radzić bez niego 🤔

a nie lepiej go stosować póki jest a potem lecieć innymi których nie stosowało się do tej pory?

Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeszcze niedawno tilt i prochloraz po 0.8 było spoko przy tym nieszczęsnym propikonazolu 😁

Czasy się zmieniają🧐

18 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

tak na szybko co mi wyszło z tego wątka:
Unix 0,6kg cyprodynil 
Praktis  0,5 litra lub difekonazol a może epoxykonazol?
Kendo 0,1litra

No nie wydaje mi się za poprawne aby difenokonazol stawiać w jednym szeregu z protiokonazolem i epoksykonazolem jeśli chodzi o skuteczność w zbożach. 

Opublikowano (edytowane)

Jak ma być lepiej skoro niedługo wylecą praktycznie wszystkie generyki grzybowe? Tebukonazol, metkonazol, protiokonazol, epoksykonazol... W takim rzepaku to niedługo jedyną ochroną grzybową będzie Toprex.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

chodziło mi o to czy ten zabieg za 200 teraźniejszy będzie lepszy od tego za 100 sprzed jakiegoś czasu. epoksykonazol czy prochloraz podrożał mocno i ciężko dostać go , tylko sieć , duett też chyba wyleciał , capallo też , tilta też nie ma , nic nie ma 😁

• Like 1
Opublikowano

Faktycznie, nie dopisałem, że chodzi o fungicydy regulujące pokrój rośliny. ;) Difenokonazol akurat jest w Toprexie. :P Co do prochlorazu to moim zdaniem też go zabiorą, bo przy dobrym zmianowaniu to bardzo dobry i stosunkowo tani fungicyd.

3 minuty temu, loquito napisał:

a difenokonazol, tiofanat metylowy, prochloraz, flupyram, grupa strobiluryn, boskalid? 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Uziu92 napisał:

chodziło mi o to czy ten zabieg za 200 teraźniejszy będzie lepszy od tego za 100 sprzed jakiegoś czasu. epoksykonazol czy prochloraz podrożał mocno i ciężko dostać go , tylko sieć , duett też chyba wyleciał , capallo też , tilta też nie ma , nic nie ma 😁

Może inaczej trzeba na to popatrzeć, czy ten zabieg za 200zł jest uzasadniony, bo może ten za 100zł były bardziej odpowiedni pod względem intensywności i ekonomii uprawy. Bo stosując tak drogi zabieg powinno się mieć całą resztę na tip-top, nic z przypadku. 

Edytowane przez loquito
  • Like 1