Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
fezoi napisał:

6 godzin temu, marian_machler napisał:

A po co coś dokładać ?? Spiroksamina + protiokonazol w zupełności wystarcza na T1.

https://www.sklepfarmera.pl/hutton-5l-bayer/  Przedstawiciel twierdzi , że dodatek tebukonazolu poprawia działanie na fuzaryjną zgorzel  podstawy źdźbła . W poniedziałek zamawiam Imput w Procamie (na jęczmień ozimy ).

Jeśli chodzi o fuzaryjną zgorzel, to świetnie działa proquinazid ( Talius, Halny). Sam kiedyś dodawałem do Inputu Taliusa w dawce 0,2 , ale wtedy ceny (zwłaszcza Taliusa) były "inne" 😋 W tym roku pójdzie Proline Max (o ile zdąży dotrzeć) w dawce 1,05 l/ha, bo tak z opakowań wyjdzie. Pszenice po rzepaku, grochu, pszenicy i 0,7 ha po jęczmieniu jarym (musiałem scalić pola).

• Like 1
Opublikowano

W tabelach HGCA oraz innych tego typu tabelkach nie zalazłem informacji o tym że proquinazid działa na choroby podstawy źdźbła, za to na mączniaka bardzo dobrze jeśli chodzi o działanie zapobiegawcze. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marian_machler napisał:

Jeśli chodzi o fuzaryjną zgorzel, to świetnie działa proquinazid ( Talius, Halny). Sam kiedyś dodawałem do Inputu Taliusa w dawce 0,2 , ale wtedy ceny (zwłaszcza Taliusa) były "inne" 😋 W tym roku pójdzie Proline Max (o ile zdąży dotrzeć) 

Po ile kolego Proline Max dostałeś 

Edytowane przez king12
Opublikowano (edytowane)

Witam!

Co na T1 w jęczmieniu ozimym odmiana Zenek, drugi siew kwalifikat + regulator.

Tern Premium + Promax/faxer
Soligor 425ec + cerone 480 (moje propozycje) które kiedyś się przewinęły, chyba że macie dobrą tańszą alternatywę :)
Z Agroloku dostałem jeszcze taką ofertę ; Propizole ec, Andros 750ec, Princess 450ec + antywylegacz płynny 725sl

Edytowane przez Zetix
Opublikowano
loquito napisał:

W tabelach HGCA oraz innych tego typu tabelkach nie zalazłem informacji o tym że proquinazid działa na choroby podstawy źdźbła, za to na mączniaka bardzo dobrze jeśli chodzi o działanie zapobiegawcze. 

Nawet etykieta Taliusa wspomina o działaniu przeciwko fuzaryjnej zgorzeli.. Tabela hgca nie odnosi się do patotypów grzybów występujących w naszych warunkach, więc należałoby traktować to wyłącznie orientacyjnie.

adrianooo1234 napisał:

A co sądzicie o Hutton 1l/ ha jako T1 będzie to dobre rozwiązanie?

Pewnie tylko WiaLan posiada ten preparat na magazynie i próbuje się go pozbyć, bo jak ktoś tutaj wcześniej wspomniał, "przedstawiciel" twierdzi że tebukonazol wzmacnia działanie przeciwko fuzaryjnej zgorzeli 😉 Pewnie w cenie Boogie, a biksafen został zastąpiony 100 g taniego tebukonazolu 😋

Opublikowano
Dnia 23.03.2019 o 06:59, bizonlukaszZ056 napisał:

Wiecie może gdzie dostanę środek innvigo merces 50 ew? Szukam po internetach i znaleźć nie mogę.

Zapytaj we florze, ja tam kupowałem 2 lata temu

Co polecacie na t0 na spetorioze, bo tak chodziłem po polach i aleksandra zaatakowała w dosyć dużym stopniu. Pierwszy raz spotykam sie z taką sytuacją, żeby przy 170 kg przy siewie, aktualnym braku wilgoci i stosunkowo niskiej temperaturze tak grzyb atakował. Patras lepiej wygląda zdecydowanie. Sam prochloraz wystarczy?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, JozB napisał:

Zapytaj we florze, ja tam kupowałem 2 lata temu

Co polecacie na t0 na spetorioze, bo tak chodziłem po polach i aleksandra zaatakowała w dosyć dużym stopniu. Pierwszy raz spotykam sie z taką sytuacją, żeby przy 170 kg przy siewie, aktualnym braku wilgoci i stosunkowo niskiej temperaturze tak grzyb atakował. Patras lepiej wygląda zdecydowanie. Sam prochloraz wystarczy?

Ja sialem patrasa 150 kg i też mam septerioze ,w sobotę jechałem pakietem siarczan mg + mikro +makro + 0,7 epoksynazolu na jednym kawałku  .Za tydzień zobaczymy czy pomogło coś bo każdy w okolicy gada o tej żółtej karlowowosci a mi się na 90% wydaje że u mnie to jest septerioza 

Edytowane przez lonoh
Opublikowano
30 minut temu, lonoh napisał:

Ja sialem patrasa 150 kg i też mam septerioze ,w sobotę jechałem pakietem siarczan mg + mikro +makro + 0,7 epoksynazolu na jednym kawałku  .Za tydzień zobaczymy czy pomogło coś bo każdy w okolicy gada o tej żółtej karlowowosci a mi się na 90% wydaje że u mnie to jest septerioza 

Z tego co czytam w pszenicy objawem są czerwono-pomarańczowe liście, wydawało mi się że u mnie jest septorioza, ale jeszcze raz pójdę zobaczyć i jak się ociepli to trzeba zaatakować jakimś fungi. Prochloraz działa już od 5 stopni, epoksy powyżej 12, więc tu może być problem z jego skutecznością. 

Opublikowano (edytowane)

T1 propikonazol plus prochloraz plus fenopropidyna nada się? :)do tego regulator i mikro . Zabieg w jęczmieniu

Edytowane przez Zetix
Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.03.2019 o 07:31, Zetix napisał:

T1 propikonazol plus prochloraz plus fenopropidyna nada się? :)do tego regulator i mikro . Zabieg w jęczmieniu

Nada się ,chociaż w tamtym roku robiłem taką samą mieszaninę tylko bez propikonazolu i efekt taki sam jak w poprzednie sezony kiedy mieszałem te trzy razem więc niewiem czy jest sens dawać

Edytowane przez Gość