Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 9.03.2018 o 20:40, John175 napisał:

Co polecacie w tym roku na ochrone 3 zabiegową pszenicy ozimej technologii intensywnej (I i II klasa, 200kgN)?  Chodzi mi o jak najlepszą ochronę pomijając jej koszty.

Jaka odmiana? kombinacji jest sporo, przykładowe:

t1 Capalo 1,5l-2l  Boogie 1,5l, unix+tilt/duett, input plus jakaś domieszka 

t2 priaxor+gwarant+epoksy   adexar plus 1,5-2l, treoris +epoksy, seguris pak

t3 epoksy+metkonazol/tiofant, tebu, protiokonazol 

Opublikowano

Na T1 chciałem zastosować Capalo, ale z racji 5L opakowania wychodzi mi dawka 2,5L/ha no i trochę drogo bo 320zł/ha, ale z drugiej strony monokultura zbożowa jest i nawożenie 220N.

Coś taniej ala Capalo to przyszło mi do głowy:

Duett Star 2l/ha + Promax 1L =267zł/ha

Duett Star 1l/ha + Tilt Turbo 0,75l/ha + Promax 1l/ha =250zł

Koszty niezbyt ważne są, to jest plantacja doświadczalna. Zależy mi na jak najwyższej skuteczności. Co z waszego doświadczenia byłoby najlepsze?

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinC360 napisał:

Na T1 chciałem zastosować Capalo, ale z racji 5L opakowania wychodzi mi dawka 2,5L/ha no i trochę drogo bo 320zł/ha, ale z drugiej strony monokultura zbożowa jest i nawożenie 220N.

Koszty niezbyt ważne są, to jest plantacja doświadczalna. Zależy mi na jak najwyższej skuteczności. Co z waszego doświadczenia byłoby najlepsze?

Wysokie dawki nic nie dadzą a czasami brak zabiegu w T1 a plon taki sam jak z dobrym zabiegiem lepiej skupić uwagę na sygnalizacji i potem podejmować decyzje

Opublikowano
Dnia 14.03.2018 o 20:14, MarcinC360 napisał:

Capalo 1,5l/ha, zorganizuj bon będzie -15zł przy tej dawce

Track 1l+0,3l fenopropimorf

Boogie 1,2-1,5l

1l proline max

1l prochlorazu+1l duett star

Opublikowano
21 godzin temu, Artis napisał:

Capalo 1,5l/ha, zorganizuj bon będzie -15zł przy tej dawce

Track 1l+0,3l fenopropimorf

Boogie 1,2-1,5l

1l proline max

1l prochlorazu+1l duett star

Kolego skąd ten bon można dorwać bo zastanawiam się właśnie nad Capalo vs Wirtuoz

Opublikowano
Przed chwilą, karol19 napisał:

jeśli przedplon nie zbożowy to capalo czy boogie wystarczy 1,2l, a prochlorazu 0,7l

Według mnie nie wrto te pare złotych oszczędzć ,pełana dawka zabezpieczy lepiej i na dłużej ,nie przewidzisz pogody  jaka będzie po zabiegu

Opublikowano

strone wczesniej ktos pytał o mieszanie tilt+duett ,ma to sens ,jak tak to jakie dawki,tak sie składa ze zostało mi jednego i drugiego po trochu moze to zmieszac i dac na t1w pszenżycie ,tylko po ile?

Opublikowano
5 godzin temu, king12 napisał:

Kolego skąd ten bon można dorwać bo zastanawiam się właśnie nad Capalo vs Wirtuoz

Bon przeważnie zamawiałem na stronie basfu, wypełniasz dane i przychodzi ci bon do domu. Wiem, że dystrybutorzy śor do większych gospodarzy sami rozdają to. Capalo>Wituoz

Opublikowano

Panowie a jak sie ma ochrona liści, zaprawionego ziarna pszenżyta Baytanem na choroby typu mączniak, septorioza liści czy konieczne jest wykonanie T1 czy czasem nie jest konieczne wykonanie T1? jakie macie doświadczenia z tą zaprawą? 

Opublikowano

Chodzi tobie o baytan trio czy o ten jeszcze stary, mogę powiedzieć jedynie w pszenicy w miarę dobrą zdrowotnoscią z wiosny jest czysto a to już dużo, myślę że do bbch 33 spokojnie utrzyma zdrowotność choć też pogoda ma duże znaczenie ale i też nic na tym nie ugra bo i tak T1 potrzebne, ta zaprawa daje taki komfort psychiczny że jest bbch 31 a ja muszę robić zabieg a jest na przykład mróz , zaprawa w żadnym wypadku nie zastąpi nam T1

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, piotrdd napisał:

Chodzi tobie o baytan trio czy o ten jeszcze stary, mogę powiedzieć jedynie w pszenicy w miarę dobrą zdrowotnoscią z wiosny jest czysto a to już dużo, myślę że do bbch 33 spokojnie utrzyma zdrowotność choć też pogoda ma duże znaczenie ale i też nic na tym nie ugra bo i tak T1 potrzebne, ta zaprawa daje taki komfort psychiczny że jest bbch 31 a ja muszę robić zabieg a jest na przykład mróz , zaprawa w żadnym wypadku nie zastąpi nam T1

chodzi o baytan trio, mimo wszystko fajnie wyjaśniłeś dzięki! :)

A możesz doradzić jaki środek ew mieszaniny zastosować na T1? 

Edytowane przez Miro010
Opublikowano

Witam serdecznie poszukuje rozwiązanie na t1 z cen ok 100zl za zabieg czy yamato 303 w dawce 1.6l będzie dobrym rozwiązaniem czy lepsze jest połączenie lotus 0.5 + mondatak 0.5

Opublikowano

Na pszenżyto meloman i jakieś inne kupione z targu (ma bardzo grube ziarno, bardzo podobne do pszenicy) planuje t1 duet star 0,9l + mondatak 0,5l. I mam takie pytanko co byscie proponowali na t2?