Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie robiło się już mocno sucho. Jak sąsiad orał pod kukurydzę to się kurzyło, bo od początku kwietnia ani kropli. Aż w tym tyg. tak dolało że w polu mokro. Kukurydzy zasiać nie można. Wschodnie Mazowsze. Niby padało nie daleko a to w Siedlcach, a to w Kozienicach a u mnie nic. Tak samo w tamtym roku, dobre zlewy przeszły nawet i 15 km obok, a u mnie nic. I teraz w końcu porządnie dopadało.

Otuchy może i do was przyjdzie, deszcz. U mnie z kurzu w 3 dni woda stoi na polu.

Opublikowano

Obecny rok będzie gorszy, no przynajmniej w moim regionie. Deszczu niby trochę teraz było ale to kropla w morzu, w dodatku dużo ozimych słabo przezimowało, użytki zielone osłabione po poprzednim roku i brak wody, na jare też wilgoci na razie mało. Niech jeszcze bardziej spadną ceny produktów rolnych to wielu zbankrutuje, przykładowo u mnie mleko za kwiecień -5 gr a cena może tragiczna nie była ale robi się coraz skromniej, ruszy wypas to znowu obniżą. Także trzymajcie się koledzy rolnicy i dysponujcie pieniędzmi rozsądnie.

Opublikowano

Rzeczywiście, na modelach pogodowych dla kujawsko pomorskiego do 10 maja widać tylko opad 1,0 mm. A temperatura ma rosnąć. Zapasów wody w podglebiu nie ma z powodu zeszłorocznej suszy i małych opadów zima....

Mam nadzieję, że pogoda to dynamiczny stan atmosfery i ulegnie zmianom, przede wszystkim, żeby zaczął padać deszcz!!

Opublikowano

Dla Kujawsko-Pom żadne modele się nie sprawdzają, tak samo prognozy TV też oderwane od rzeczywistości. Za cały kwiecień 16mm. Jeszcze trochę to będziemy mieli drugą pustynię w Polsce (Błędowska i Nowa Kujawska)

Opublikowano

panowie wreszcie bedzie cieplo zimnoluby bedzie mozna spedzac czas na wycieczkach rowerowych kompielach oby tylko nie padalo do pazdziernika wcale bo deszcz obniza temperature i wogole jest jakos posepnie

Opublikowano

U mnie w łódzkim w kwietniu tylko 15mm i żadne prognozy nie przewidują jakiś większych opadów 

Opublikowano

u mnie 6 noc z przymrozkiem

u mnie-płn wlkp 8 z rzędu nocy z mrozem

Już nawet owsy w koleinach żółkną, co za mokry rok.

moje owsy schną z braku wody i mrozu!!!Jęczmiona tragedia a o oziminach szkoda pisać

Opublikowano

Z tego co zauważyłem to Rolnik1973 ciągle o pogodzie , czyli często patrzy w niebo . Wiecie dlaczego tak patrzy ? B)

Opublikowano

panowie wreszcie bedzie cieplo zimnoluby bedzie mozna spedzac czas na wycieczkach rowerowych kompielach oby tylko nie padalo do pazdziernika wcale bo deszcz obniza temperature i wogole jest jakos posepnie

Z główką wszystko w porządku ;[

Opublikowano

a co chlopki roztropki nie urosnie wam 10 ton z hektara jak przy suszy produkujcie jeszcze wiecej to ceny wam bardziej spadna. wesciesie lepiej za jakas prace w miescie poradzimy sobie bez waszych produktow pol roku zima sie obijacie a potem chcecie krocie zarabiac

Opublikowano

Trzeba się było uczyć , to i ty byś miał tak fajnie jak My :D  :P  .

Gość marekfarmer
Opublikowano

kolejny słoneczny dzień za nami suszy ciąg dalszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v