Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj znowu wieje i zimno a niby na termometrze jest 7st. Mogło by popadać, wczoraj byłem u znajomego akurat kultywatorował pole po pszenżycie to chcecie to wierzcie ale cynki w kultywatorze grały jak na ściernisku i o tej porze !!! to ja pierd....le co dalej  będzie... ;[

Opublikowano

a u mnie w końcu białe znikneło z pól. rano jak byłem zobazcyć co i jak ok 9 to mimo przymrozku -4 w nocy to ciężko było wyjść z pola. buty 5 kg ważyły. ziemia gliniasta. potrzeba z tydzien pogody żeby nawóz rozsiać

Opublikowano

W prównaniu do naszych ładny ,dlaczego taki szary miejscami,nic nie dostał N,miesiąc temu powinien dostać azot

Gość marekfarmer
Opublikowano

Rano  przymrozek  po połódniu  słoneczko

Opublikowano

Tak wyglądają u nas głodujące rzepaki ,mimo ładnej pogody i tak nie da się skończyć rozlewać RSM bo mokro na niektórych polach.

Chciałbym mieć taki rzepak uwierz mi. W sobote zapowiadają przymrozek więc będzie dobra okazja żeby obsiać wszystko.

Opublikowano

Ale to nie mój rzepak ,ten to głoduje bo jego właściciel zwleka z N a ja nie mogę rozlać RSMu  po pszenicy,ale parę dni pogody to może i rzepaki się popryska na chwasty i posieje jęczmień.

Gość marekfarmer
Opublikowano

dzisiaj uprawialem pod jęczmień i kurz za agregatem

Opublikowano (edytowane)

U mnie godzinę temu napadałoooo. Spadło jakieś 100ml/m2 Jak to pisał Szymi40 na razie tyle, żeby ziemia szoku nie dostała.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No, dwa dni nawet pogodnie , choć dziś po 16 zaczęły nadchodzić takie ciężkie chmury , jakby śniegowe ,niskie , zobaczymy co z nich palnie :), no zaczęło wiać mocniej 

Opublikowano

Ale i na Dolnym Śląsku są kiepskie rzepaki choć nie przez mróz tylko przez jesienną susze.W terenie różnie to wygląda kto przesuszył ziemie przed siewem i nie podgonił na jesień rzepaku choćby RSM to kiepsko to wygląda.

Opublikowano

mój syngentowski mieszaniec

śnieg był ale i nic mu nie brakuje

a Ci którzy długo czekali z azotem  to rzepak głoduje oczywiście  tak jak pisał kiedyś Lider

Opublikowano

Dziś jechałem przez okolice. W polach nic nie robione. Na niższych kawałkach stoi woda. Na normalnych gruntach widać już białe wierzchy przeschniętej ziemi. Na oziminach raczej jeszcze nikt nie siał azotu. O siewie zbożu nie wspomne. Zboża nie widać żeby ruszyły. Rzepaki jak gdzieś został też raczej słabo deko się coś zazieleniło w okolicy środka. Jest bardzo zimno można powiedzieć najzimniej w porównaniu do poprzednich lat. Polaska jest nie duża ale jak widze wasze rzepaki to dzieli nas jakaś przepaść. Jutro przymierzem się do siewu pierwszej dawki na ścieżkach raczej twardo wiec powinno pójść. W tamtym roku 19 miałem już zasianą pszenicę i pamietam że było fajnie ciepło a na oziminy pierwsza dawkę N siałem 8 marca. A więc rok późniejszy się szykuje aczkolwiek jeszcze jest czas do kwietnia na siew. Rzepak który zasilałem połowa pierwszej dawki N 2 tygodnie temu niestety do przesiewu. Wielu rolników decyduje się na rzepak jary ja też się skuszę zobaczymy co z niego wyjdzie.

Opublikowano

Niby mokro i tak na próbę dziś akcja siewu jarego jęczmienia i zasiane wszystko :rolleyes:część bezorkowo a resza prosto w skibe aby zasiać.Wczoraj to po wodzie nawozy i  RSM.

Opublikowano

Przesiewy zakończone 50 % ozimin,reszta walczy o życie ,zobaczymy co będzie lepiej  plonowało to przesiane ,czy to co zostało 

Opublikowano

Wczoraj porządnie wiało a dziasiaj śnieg pruszył kilka razy w ciągu dnia. Słońce też na chwilę się pojawiło. Paskudna pogoda i nic nie chce rosnąć, bo zimno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v