Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

jak przykręci i biadoli to pewnie że tyle płaci. na rok to nie realne

Nie pier**l. Jeżeli ma nowoczesny, dobrze zaizolowany dom to jest to jak najbardziej realne. 

Drewno jest ok jeżeli mamy je za darmo i mamy do tego kocioł. 99% wyjazdów do pożarów sadzy w kominie to sa wyjazdy do Januszy Biznesu którzy palą w "ch*j wie co to bo na pewno nie kocioł" mokrym "drzewem" bo taniej. 

Opublikowano
5 minut temu, onyyy napisał:

Racyl

I po ile ? 2 stówy za kupke dębu, która na 2 tygodnie starczy... ?To ceny w Wlkp. 

Pojeb.any leśniczy liczy po 180 za "kubik" sosnowego badziewia , które do kotła się nadaje żeby wodę użytkową podgrzać a nie ogrzać dom.

A to od lesniczego musisz jeszcze sam obrobić...

Ja i plaetami pale i innym drobiazgiem i się da ogrzac dom

u nas jest teego i za te kase to już coś dobrego kupisz

nawet po te 200zł to i tak trzeba 5m3 na tone dobrego węgla

ja zawsze węglem paliłem ale jak palę swoim przy tych cenach węglą to chyba się przestawie na drzewo

Opublikowano

Mieszkam w mieście w dzielnicy gdzie są samo domki jednorodzinne ogrzewane paliwami stałymi. Od 16 do 20 nie wychodzimy z domu. Nic nie widać. Jestem jak najbardziej za wprowadzaniem takich rozwiązań. Ale k**wa nie. Lepiej wp***dalac normy spalin w samochodach i ciągnikach. A najlepiej a motocyklach których jest promil w całym społeczeństwie.

Opublikowano
2 minuty temu, szczypka napisał:

-6  dziś chyba do lasu nie jadę troche za zimno 

zaraz i tak wszyscy przejdą na ekogroszek przez ten smog u mnie w gminie już łażą i sprawdzają czym ludzie w piecach pala a do 2020 roku piece piątej klasy także drzewo będzie gniło w lesie 

Tak sądzisz ? To się mylisz .

Bo co biedniejszych nie będzie stać na zakup tony eko za kwotę pewnie i tysiąca złotych przy zarobkach 1700 miesięcznie... Realia.

Opublikowano

Lokalny leśniczy ma kocioł na drewno. Ale kocioł zgazowujacy czy jakoś tak. Drewno nie jest spalone tylko mocno podgrzewane i dopiero te opary są spalane. Nie wiem dokładnie jak to działa ale prawie bez dymu to się odbywa

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

No a węgiel czy gaz,  czy opał płynny to darmo dają,

też trzeba naniego zarobić nieraz ciężej niż przy drewnie z drzewa.

Jak z kamieniem bydła. Zależy kto do czego ma łatwy i tani dostęp ;)

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Nie pier**l. Jeżeli ma nowoczesny, dobrze zaizolowany dom to jest to jak najbardziej realne. 

Drewno jest ok jeżeli mamy je za darmo i mamy do tego kocioł. 99% wyjazdów do pożarów sadzy w kominie to sa wyjazdy do Januszy Biznesu którzy palą w "ch*j wie co to bo na pewno nie kocioł" mokrym "drzewem" bo taniej. 

a kto dzisiaj nie ma ocieplonego domu . są to jednostki

suszone drzewo na palenie co kosztuje 1tys złoty. owszem gdzieś się przykryje pod dach ale nikt tego specjalnie nie suszy januszu biznesu

Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

Mieszkam w mieście w dzielnicy gdzie są samo domki jednorodzinne ogrzewane paliwami stałymi. Od 16 do 20 nie wychodzimy z domu. Nic nie widać. Jestem jak najbardziej za wprowadzaniem takich rozwiązań. Ale k**wa nie. Lepiej wp***dalac normy spalin w samochodach i ciągnikach. A najlepiej a motocyklach których jest promil w całym społeczeństwie.

Bo ludzie są leniwi i niechce się od góry rozpalać .. jak się kończy w piecu palić to nawala na żar węgla i później się dymi.

Mieszkam w gęstej zabudowie i większość już się nauczyła jak bezdymie palic, jednak nie wszyscy jeszcze... Ale zima wieczorem mozna wyjść na dwór i się dymem nie udusić.

Opublikowano

Przez te normy to wszystkie ceny groszku pieców i tym podobne są sztucznie podnoszone do góry. Ja mam dom 100 m2 i w przyszłym roku będzie nowy piec to trzeba szykować minimum 6 tysi to wszystko jest chore

Opublikowano
2 minuty temu, onyyy napisał:

Tak sądzisz ? To się mylisz .

Bo co biedniejszych nie będzie stać na zakup tony eko za kwotę pewnie i tysiąca złotych przy zarobkach 1700 miesięcznie... Realia.

nie wiem jak u Ciebie ale u nas w śląskim urzędasom odwaliło i za chwile wszyscy musząmiec piece piątej kategorii a te tanie nie są  dla mojego domu piec na ekogroszek to około12 tysi z montażem a piec na drewno piątej klasy to około 30 tysi z montażem  

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No a węgiel czy gaz,  czy opał płynny to darmo dają,

też trzeba naniego zarobić nieraz ciężej niż przy drewnie z drzewa.

Nie cwaniaku 😛 mając swój las też bym kupił większy kociołek i palił drewnem jak Ty . 

Bo miało by to ekonomiczne uzasadnienie.

Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Przez te normy to wszystkie ceny groszku pieców i tym podobne są sztucznie podnoszone do góry. Ja mam dom 100 m2 i w przyszłym roku będzie nowy piec to trzeba szykować minimum 6 tysi to wszystko jest chore

dzięki ekoterorystom 😁

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

6 tysi? w domu rodzinnym w 2012 roku wyłożyliśmy za kocioł 17 kW z osprzętem, sterownikami, pompami itd 12 tysi. 

Opublikowano
1 minutę temu, szczypka napisał:

nie wiem jak u Ciebie ale u nas w śląskim urzędasom odwaliło i za chwile wszyscy musząmiec piece piątej kategorii a te tanie nie są  dla mojego domu piec na ekogroszek to około12 tysi z montażem a piec na drewno piątej klasy to około 30 tysi z montażem  

Nie wiem skąd taka cena , ale u nas za te super nowoczesne piece wołają od 7 k. 

Ale Wlkp to Zagłębie kotlarzy więc w tym szicie można w nieskończoność wybierać.

Tylko żeby stać się konkurencyjym na rynku idą po jakość swoich wyrobów , oszukują na czym się da , blacha gówniana która się dosłownie "rozlazi" po dwóch sezonach , lipne podajniki i co tylko.

6 tysi? w domu rodzinnym w 2012 roku wyłożyliśmy za kocioł 17 kW z osprzętem, sterownikami, pompami itd 12 tysi. 

Skad Ty tą cenę wyrąbałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Jak wybraliście z najwyższej półki bez żadnego rozeznania w cenach to mogło tak być

Opublikowano

wymiana pieca to nie takie chop-siup to nie tylko wymiana najczęściej przeróbka całej instalacji w kotłowni a w przypadku pieca na drewno dochodzi jeszcze bufor i nowy komin 

Opublikowano
3 minuty temu, onyyy napisał:

Skad Ty tą cenę wyrąbałeś?

kocioł 8k. 

reszta to pompy 2 szt.

zawór czterodrogowy, 

sterownik, termometry, 

no a reszta to przeróbki fahofcuf z PRL żeby to dostosować i wszystko spiąć w całość 

Opublikowano
1 minutę temu, wiesiek63zmc napisał:

Co wy z tym groszkiem ,on tylko z nazwy jest "eko" sezonowane 2lata drewno + odpowiedni kocioł by nie szło  w komin a eko groszek z podajnikiem jest nie do porównania.

bo pesudoekolodzy w tvn im powiedzieli to już tak ma być i koniec

Opublikowano

kocioł 8k. 

reszta to pompy 2 szt.

zawór czterodrogowy, 

sterownik, termometry, 

no a reszta to przeróbki fahofcuf z PRL żeby to dostosować i wszystko spiąć w całość 

jak sie nic nie umi to trzeba płacić za wszystko

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Jak wybraliście z najwyższej półki bez żadnego rozeznania w cenach to mogło tak być

żebyś Ty był taki "mondry" w szkole.

jak wiesz lub nie jestem poznaniak i nie wiem co to przepłacanie 

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

żebyś Ty był taki "mondry" w szkole.

jak wiesz lub nie jestem poznaniak i nie wiem co to przepłacanie 

naiwniaków wszędzie pełno bez względu skąd są

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v