Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

czyli twierdzisz że 15ha 1-2 klasy jest równe 15ha 5-6 klasy ? 

generalnie zysk ekonomicznie mówi się że wraz z wzrostem produkcji zysk z jednostki spada. to raz, dwa że jak ktoś ma 5,10,15,czh 30 ha to zawsze może się czymś zająć np duży ogród, sprzedaż bezpośrednia mięsa, warzyw, czy mleka i ich produktów zwiększa tą opłacalność 

takie gospodarstwa są mniej narażone  na wahania cen bo można sprzedać bez pośredników do "ludu" 

Opublikowano
19 minut temu, staszek131415 napisał:

sam mówił że ma golfa za 5 tysi i żona chrust nim zwozi bo na piec z podajnikiem go nie stać

Ja mam swój samochód. Napisałem że żona jeździ samochodem wartym 5 tys niedouku idź do dzieci niech cię czytanek poduczą. Sam masz passata B2 i tarpana z silnikiem ESa bo perkins już padł a w kuchni kaflowej palisz folią z kiszonek od sąsiada a rżniesz tu kozaka jak zwykle 

• Haha 1
Opublikowano

Nie wstyd Ci ze żona tłucze się gruchotem za 5 tysi? Ostatnie wydanie malucha więcej kosztuje 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

sorki że akurat Ciebie cytuje , ale zobacz w ubiegłym roku wolałeś susze a wtym niekoniecznie , chociąż na pomorzu to jak pada to chyba były lata że niedało radu u was kombajnami wjechać 

Tak wole jak jest sucho ale nie jak trwa to wieki . 2017 rok był mokry non stop lało że zboża pozostawały na pniu,na pomorzu to albo miesiącami susza trwa albo leje jak oszalałe nie rozumiem tej pogody.

• Like 1
Opublikowano

Podać nr konta?

Ostatnio nawet rozmawiałem z żoną że zgapiliśmy się bo można było sobie wakacje przesunąć. Nauczyciele olali uczniów pogoda była piękna. Był czas na leżenie bykiem nad morzem. Tylko ten remont chaty przeszkadzał 

Opublikowano

nad połową Europy będzie burza piaskowa ,jej śladowe ilości od wtorku w Polsce .

Stasiu wytłumacz mi jak można wyżyć z 15, 20 czy 30 ha ,no chyba że nie jest to tylko typowa produkcja roślinna.

Opublikowano
54 minuty temu, igor10246 napisał:

generalnie zysk ekonomicznie mówi się że wraz z wzrostem produkcji zysk z jednostki spada.

Chyba na odwrót....

Opublikowano

Ze zboża nie ale mieszane ogrodnictwo i sadownictwo i jak do tej pory to był najlepszy areał do godnego życia. I nie jeden ze 100 ha zboża mógłby nie podskoczyć takiemu maluchowi. 

Opublikowano
7 minut temu, thug napisał:

nad połową Europy będzie burza piaskowa ,jej śladowe ilości od wtorku w Polsce .

Stasiu wytłumacz mi jak można wyżyć z 15, 20 czy 30 ha ,no chyba że nie jest to tylko typowa produkcja roślinna.

Można wyżyć co roku jechać na wczasy posiadać zachodni sprzęt który pracuje 2 dni w roku  nie tylko z roślinnej ale i ze zwierzęcej nie musisz wtedy kupować zboża po 1200 ani sprzedawać po 500 kupujesz mniej nawozów u mnie jest dużotakich gospodarstw i naprawdę biedy tam niema nowe maszyny stale jakieś inwestycje w budynki wolny czas każdego dnia a nie harówka od zmierzchu do switu

4 minuty temu, damianzbr napisał:

Chyba na odwrót....

Akurat nie z jednostki spada ale skala robi zysk pod warunkiem że wogóle on jest

Opublikowano

Nie mów głośno bo urząd skarbowy czyta😁 w 2020 dochód będzie 5500 z hektara

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Ze zboża nie ale mieszane ogrodnictwo i sadownictwo i jak do tej pory to był najlepszy areał do godnego życia. I nie jeden ze 100 ha zboża mógłby nie podskoczyć takiemu maluchowi. 

Pewnie że tak. Ten  co ma 20 ha ogrodnictwa/sadownictwa 5 razy więcej się napieprzy niż taki co np. ja co mam deko ponad 100ha zbóż.

Ale to było od zawsze i nie ma się co dziwić, lekka prosta robota przy zbożu mniej płaci niż zapierdol w badylach.

Opublikowano

No nikt nie pisał że jest lekko. Ale na hodowlę bym się nie zamienił.

Opublikowano
6 minut temu, staszek131415 napisał:

Akurat nie z jednostki spada ale skala robi zysk pod warunkiem że wogóle on jest

No jak? Masz koszt zakupu fynda 1 mln zł i obrobisz nim 100 ha,

A drugi ma taki sam koszt zakupu tego samego fynda i obrobi nim 500ha.

Więc który ma mniejszy koszt jednostkowy?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Przed chwilą, Agrest napisał:

No nikt nie pisał że jest lekko. Ale na hodowlę bym się nie zamienił.

No bo dobra hodowla to jeszcze większe wyzwanie niż badyle ale i lepsza też kasa.

Opublikowano
21 minut temu, damianzbr napisał:

No jak? Masz koszt zakupu fynda 1 mln zł i obrobisz nim 100 ha,

A drugi ma taki sam koszt zakupu tego samego fynda i obrobi nim 500ha.

Normalny człowiek kupi na 100ha 160 koni a na 500 ha 300koni więc różnica w zakupie kolosalna 

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Normalny człowiek kupi na 100ha 160 koni a na 500 ha 300koni więc różnica w zakupie kolosalna 

Wiedziałem że to jest zły przykład i ktoś to wyłapie. Ale jaki jest koszt zakupu 300kg/ha saletry na 5 ha,  a jaki jest koszt zakupu tych samych 300kg/ha saletry na 500ha?

Perzecież te 1,5 t na 5 ha nawet ci za darmo nie przywiozą do domu, a te 150t to ci jeszcze na darmowy kredyt na 6 miesięcy dadzą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v