Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszła kolejna chmura. Super deszczyk i już do 30mm za dzisiejszy dzień dobija.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Przyszła kolejna chmura. Super deszczyk i już do 30mm za dzisiejszy dzień dobija.

Dobrze że nie doszło do mnie bom latał po pryźmie qq u znajomego.  ^_^

Opublikowano

Ja rozumiem narzekanie ale to że nie pada od 2 tygodni?

Kurzyć to będzie się i na drugi dzień po deszczu. 

Taka susza miała być w kraju a najwięcej czytam o plonach 7t+

Ostatnio rozmawiałem z rolnikiem z okolic Szczecina. Wiadomo rozmowa na temat plonów. Gospodarzy na 4 i 5 klasie no i narzeka na plony. Pytam jakie - a no jare nędza 4t + a ozime 6t+.

Wniosek suszowy złożony  i 65% strat. 

Noż .urwa czasem krew zalewa.

U mnie średnia wyszła około 5t przy  przewadze 3b i 4a i nawet nie pomyślałem o wyciąganiu łapy   po klęskowe

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Święto dzisiaj . Pryzma spleśnieje .

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Byś miał przerwę na browara😋

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Ale znajomemu😁

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Święto świętem a qq trzeba w porę zebrać a że dziś cięta to tylko wina maszyny bo odmówiła posłuszeństwa we czwartek. 

4 minuty temu, Agrest napisał:

Byś miał przerwę na browara😋

I tak poszły dwa 0%🍺 ;)

Opublikowano

Agrest napisał:

Ja rozumiem narzekanie ale to że nie pada od 2 tygodni?

Kurzyć to będzie się i na drugi dzień po deszczu. 

Taka susza miała być w kraju a najwięcej czytam o plonach 7t+

Ostatnio rozmawiałem z rolnikiem z okolic Szczecina. Wiadomo rozmowa na temat plonów. Gospodarzy na 4 i 5 klasie no i narzeka na plony. Pytam jakie - a no jare nędza 4t + a ozime 6t+.

Wniosek suszowy złożony  i 65% strat. 

Noż .urwa czasem krew zalewa.

U mnie średnia wyszła około 5t przy  przewadze 3b i 4a i nawet nie pomyślałem o wyciąganiu łapy   po klęskowe

Dokładnie przed żniwami trochę się ubiegałem o to suszowe, ale jak zobaczyłem potem że jest średnio, nie ma tragedi, to odpuściłem , komuś na pewno lepiej te pieniądze posłużą.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Zuch! 

U Was prohibicja?

Pewno chory ...😕

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Zuch! 

U Was prohibicja?

Nie tylko z jazdą po pryźmie nie ma żartów bo o wywrotkę nie trudno. 

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Pewno chory ...😕

Ciekawe na co xD

Opublikowano

U nas prawdziwego deszczu nie było i dłużej, ale taka jest wilgoć w powietrzy, i poranne rosy obfite, że nawet ziarno posiane w pył, jakoś wschodzi. Jęczmień się zieleni i trawy również. Jednak na cięższych łąkowych glebach, to podczas orki się wywalają grudy wielkości dorodnej główki kapusty.  Co ciekawe drzewa w sadzie wariują. Jabłonki zaczęły kwitnąć i zawiązały owoce. Nawet widziałem kwitnącego kasztana. Ciekawe czy to zwiastun jakiejś dziwnej zimy.   

Opublikowano

U mnie ktoś mleko rozlał w powietrzu. Świata nie widać.

Też jakieś dożynki są ponoć dzisiaj. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1979 napisał:

U nas dożynki odwołane przez ASF .

Jak przez asf ?

Opublikowano

Co Ty bredzisz ? Jaka strefa i co kurczaki zawiniły ? U nas normalne dożynki , a nawet inne tam zgromadzenia ,a strefa niebieska .

Opublikowano (edytowane)

Jakich idiotów tam macie w tej gminie  ? Wymagają więcej niż nawet durna Unia . Rozliczyć przy wyborach ich za to nie zapomnijcie .

Edytowane przez zetorki12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v