Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Ostatnio kolega siał mi żyto siewnikiem Kongskilde EcoLine. Po próbie kręconej wysiew został ustawiony na 130 kg/ha a w sumie po obsianiu areału 2,5 ha poszło prawie 300 kg ziarna. Co mogło być przyczyną takiego przekłamania? Zaznaczam, że siew był wykonany na piaszczystej ziemi. Czy może to mieć wpływ na poślizg koła napędzającego rolki?

Opublikowano

Tak mogło mieć to wpływ powiedz kolego jakie znajomy miał opony w tym siewniku B)

Opublikowano

Uważam że szerokość roboczą siewnika jak i obwód koła znasz, więc więcej danych do zrobienia próby kręconej nie potrzeba.

Kartka i długopis w dłoń i policzyć, uważam że jest tyle razy rozpisane że już każdy powinien zrozumieć a nie czekać na gotowe.

• Root Admin
Opublikowano

Witam. Ostatnio kolega siał mi żyto siewnikiem Kongskilde EcoLine. Po próbie kręconej wysiew został ustawiony na 130 kg/ha a w sumie po obsianiu areału 2,5 ha poszło prawie 300 kg ziarna. Co mogło być przyczyną takiego przekłamania? Zaznaczam, że siew był wykonany na piaszczystej ziemi. Czy może to mieć wpływ na poślizg koła napędzającego rolki?

ale jak 300kg na 2.5ha czy 300kg na 1ha?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To zależy od gleby i jej przygotowania. Najlepiej byś zrobił jadąc po polu choćby 100 metrów i 2 osobie zlecił liczenie ilości obrotów koła.

Mając te dane poślizg bardzo szybko wyliczysz

Opublikowano

A jest co roku sens robić próbę kręconą, przy nowym siewniku to jest sens dla sprawdzenia ale po kilku latach mam w pamięci jakim ustawieniem sieję poszczególne zboża dla pewnosci zaczynam siać od pola prostego gdzie znam areał i jak mi wychodzi taka norma jak zaplanowałem dalej sieję już spokojnie ,w tym roku chciałem wysiać ok 180 kg w zeszłym siałem swoje ziarno ok 220 kg dwa biegi mniej i wyszło jak chciałem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To zadam Ci pytanie, co roku masz nasiona z identyczną MTZ i zaprawiasz tą samą zaprawą? bardzo wątpię. Może Ci się akurat udać ustawienie, ale zazwyczaj to jest jak w "rosyjskiej ruletce." Próba kręcona to jest góra 10 min. roboty, zastanawia mnie jedno, dlaczego ludzie się boją robić próbę i nie znajduję odpowiedzi. Jeden kombinuje z równym kawałkiem, inny wierzy tabeli jak nie wiem co, jeszcze inny ustawia siewnik tak jak sąsiad, wstyd Panowie wstyd, a niby wszyscy są po szkołach rolniczych, nie jest już wstydem zapytać jeśli ktoś nie wie a chce to robić, ale rady typu tabela czy równy kawałek pola, to miedzy bajki już można włożyć . Każdy jeden siewnik bez jakiejkolwiek tabeli, idzie obliczyć ile potrzeba wykonać obr. koła, tylko trzeba chcieć.

Opublikowano

I tak te obliczenia nie sa dokladne bo w zaleznosci od uprawionej gleby kolo bedzie przybierac mniej lub wiecej zalezy od tego jak bardzo bedzie zagłebiac:) Na 1 roku studiow wyliczalismy ile jaka droge pokonuje kolo np zaglebiajac sie 5cm;) Bardzo duzo liczenia ( całkowanie :D ) wiec czy wiem czyjest taki sens robic probe krecona? Lepiej wyliczyc MTN i z tego wyliczyc ile kg przy oczekiwanej obsadzie na m^2 :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co Ty kolego mi pitolisz, może być minimalna różnica w wyniku próby a realnym wysiewem ze względu na poślizg i inne sprawy, ale to nie są duże różnice, zapewniam Cię że nie sieje nic bez próby praktycznie od zawsze i jakoś szczególnych rozbieżności nie zauważyłem.

Lepiej wyliczyc MTN i z tego wyliczyc ile kg przy oczekiwanej obsadzie na m^2 :)

Nie no TERAZ MNIE DOBIŁEŚ, i co Ci to da, to wyliczysz ile potrzeba nasion na hektar, a nie jak ustawić siewnik żeby to w miarę dokładnie wysiać. Ach Ci dzisiejsi studenci, :P albo ich profesorowie. :lol:

Opublikowano

Jak pamiętam w naszym gospodarstwie robiło się próbę kręconą i zawsze było wysiane tyle co zaplanowane +/- 5%, ale jestem jedyny w wiosce co taką próbę wykonuję, tabelę wykorzystuję orientacyjnie aby nie błądzić w poszukiwaniu ustawień, wykonując próbę kręconą notuje wyniki i różnica w roku ubiegłym a tym na tym samym ustawieniu było ok. 22 kg.

Opublikowano

Miałem sytuację że siałem pszenżyto pigmej190kg na hektar, no i przejechałem na inna działkę(długość podobna) i zacząłem siać borwo (ziarno bardzo podobne do pigmeja) na tych samych ustawieniach i wyszło 230kg na ha. Od tego momentu próbę robię kilka razy w sezonie, a kolega pyta czy można raz na parę lat i zapamiętać ustawienia.Można ale nie będzie dobrze:)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czy co niektórzy mają problem ze zrobieniem próby kręconej co sezon? Przecież zmiana wilgotności zboża, zmiana zaprawy czy zmiana samej odmiany robi już różnicę w wysiewie, a próba taka dużo czasu nie zajmuje. Zaszkodzić nie zaszkodzi a pomoże.

@Marcelix zauważ, że @Yacenty odniósł się do posta http://www.agrofoto.pl/forum/topic/5201-proba-krecona/page__st__40#entry1201931

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wystarczy zapytać jak ktoś nie wie a na pewno podpowiemy, to żaden wstyd zapytać, a jeśli już ktoś się krępuje na forum, to może i na PW też pomogę czy ktoś inny, a elementy? jeśli nie ma rynienek to kawał jakiejś plandeki chyba każdy ma , a wagi takie do 3 kg też majątku nie kosztują. Raz się tylko zazwyczaj sieje i raz zbiera i trzeba zrobić to dobrze.

Opublikowano

przyznam się szczerze że też robiłam próbę kręconą,i wszystko było idealnie do póki sąsiad nie przyszedł i mówi jak to się robi tak jakbym pierwszy raz na świecie to robiła tak zagadał że na opak wyszło zamiast 180kg/ha to 360kg/ha,ale warto się przyznać by każdy zawsze myślał i nie popełnił takiego błędu jak Ja