Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pobaw się trochę i zrób jakąś przekładnie. Nie wiem jak dokładnie masz to zrobione. Ja swoim napędzam betoniarkę i silnik elektryczny oryginalny miał obroty 1400 obr/min. A ja założyłem większe koło pasowe i daje obroty jakieś do połowy gazu a betoniarkę kręci się tak jak powinie na. ;)

Opublikowano

Witam -zamiast przystawki koledzy z tyłu, tak do młóckarni kiedyś- jak i do piły tarczowej, oraz innych maszyn, nie ma lepszej rzeczy jak zamontować koło pasowe na wałek, przy prawym tylnym kole, wałek ten jest frezowany.Wystarczy odkręcić tą plastikową osłonę,odkręcić nakrętkę ,zdjąć tulejkę i tam się montuje koło pasowe, a jest to specjalne wyprowadzenie do orginalnej ruskiej przystawki kontowej.Poza tym ten wałek ma prędkości zależne od włączonego biegu oraz obroty masz lewo i prawo przełączasz tylko rewersem tylko musisz zdjąć przedni prawy reflektor do pasa transmisji.Trzeba też pamiętać że reduktorem wcześniej przełączyć bo będzie Ci traktor jechał zamiast stać na postoju,powiem że kiedyś z tego korzystałem i mi się to podobało ze względu na regulację prędkości biegami oraz lewe i prawe obroty.Co do sprężarek to było to dodatkowe wyposażenie w pudłach za dodatkowe pieniądze a montaż robiły POM-y bezpłatnie :rolleyes: myślę że pomogłem w razie potrzeby służę pomocą :unsure: Pozdrawiam

Opublikowano

Witam- masz rację GoRAL1, strzeliłem byka -przepraszam, dlatego bo korzystałem z tego ok 20 lat temu i tu mi się to pokręciło, ale pamiętam ze miałem przystawkę kontową od ciapka, ale wolałem korzystać z tego wałka ze względu na obroty w obie strony, i nie musiałem ciągle montować i demontować aby korzystać z przekażnika z innymi maszynami :rolleyes: Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

dzięki za odpowiedzi a czy ktoś mógłby mi przysłac budowe hamulca ręcznego i powiedziec gdzie można kupic ruską przystawkę kątową

Edytowane przez t-25
Opublikowano

Witam-tak właśnie jest jak pisze GoRAL1, to nie jest kątowa przystawka, tylko prosta, jednak nazywana w książce przystawką do maszyn stacjonarnych , za czasów komuny sprowadzane były na specjalne zamówienie ,dlatego wiem bo chciałem takową zakupić po zakupie traktora.Kolega pracował w POM-ach i póżniej mi dorobił taką :) Pozdrawiam

Opublikowano

Przekręcasz kluczyk do pierwszego oporu o jakieś 45stopni i trzymasz.

Powinna zaświecić się kontrolka czerwona na desce.

Trzymasz 20-30 sekund i przekręcasz kluczyk mocniej i włącza się rozrusznik. No i zapalamy.

Opublikowano (edytowane)

a skąd można takie koło pasowe do t-25 wziąc może ktoś ma na sprzedaż?? interesuje też mnie budowa hamulca ręcznego w t-25

Edytowane przez t-25
Opublikowano

Witam wlasnie chce zakupic łańcuchy do t25 rozmiar kol to 11,2-28 i sie zastanawiam jaką grubosc lancucha kupic 8 czy 10mm bo wiecej jest 8 na allegro i jak myslicie z gory dzieki Pozdrawiam.

Opublikowano

Filtry kupisz w sklepie w miasteczku albo internetowych jest ich kilka,ale może tobie chodzi gdzie one są w traktorku to masz je z lewej strony w takich dwuch tubach to paliwowe,z tyłu nad zbiornikiem hydrauliki masz jeden do przemycia ale w naszym mamy 5000 mtg raz tam zaglądali

Opublikowano

Witam chcialbym obnizyc przod ciagnika,bo mam w pozycji sredniej przod a tyl jest troche nizej. Czy wystarczy odkrecic te 2 sruby przy kole co tez trzymaja blotniki i przelozyc na sam dol?