Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

orbitrol podmienić aby nie pchać się od razu w koszta i o ile pompa jest pewna. Orbitrol  być może pasuje z innych maszyn. Jeszcze by można spróbować dorobić kawałek węża i puścić olej z pompy wprost do zaworu omijając orbitrol... to moje takie kombinowanie bo mechanik pewno by to wyśmiał

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Wydaje się że problem będzie rozwiązany.

Traktor poszedł na serwis do Roldam-Serwis. Świeży D. I po rozjechał okazało się, że jest peknieta obudowa sprzęgła, przez co właśnie tam nastepowala utrata ciśnienia.

Opublikowano

Po remoncie w oryginalnym serwisie maseya i fakturze na 16000 tysięcy sytuacja się nie poprawiła. Stwierdzili że ostatnią opcja jest wymiana "komputera", który kosztuje około 5000. Tutaj pojawia się pytanie czy mówiąc o komputerze mieli na myśli autotronik i czy możliwe żeby powodował taka usterkę?

Powiem szczerze, że straciłem już nadzieję na doprowadzenie tego ciągnika do stanu używalności.

• Haha 1
Opublikowano

Skontaktowałem się z Panem Zdunem i on by się podjął naprawy usterki, ale wiadomo że nikt tego nie zrobi na odległość i musiał bym zawieźć cągnik co bardzo utrudnia sytuację i mnoży koszty.

Szczerze mówiąc nie chcę wpakować kolejnych kilkunastu tysięcy i nie mieć pewności, że usterka zostanie naprawiona.

Napisałem do gościa który naprawia Autotroniki.

Tak mi odpisał

Wydaje mi się że bez problemu pokonamy tę usterkę i szkoda że nie zaczął Pan od nas lub podobnej firmy która potrafi testować instalację lub sterowniki....ale nic to...w tej chwili faktycznie pozostało nam zbadać elektronikę.
Jezeli u Was w traktorze jest AUTOTRONIC 3 to na 90% jestem pewien że pomogę.
Jeżeli AUTOTRONIC 2 i to jego wina to na 100% pomogę.
Z modelu MF6190 wynika że to jeszcze AUTOTRONIC 2 .
One rzeczywiście potrafią dawać takie objawy jak opisane przez Pana...to z powodu ich konstrukcji i przepracowanych już 20lat.
Żeby mieć pewność że usterka jest w sterowniku...zawsze je testujemy przed naprawą, która może okazać się zbędna...czasem sterowniki te są w dobrej kondycji a usterka w traktorze i cokolwiek byśmy robili w sterowniku to i tak nie przywróci funkcji które może zniknęły z powodu problemów w kablach lub czujnikach czy bezpiecznikach.

Test takiego autotronika kosztuje u niego 100zł więc może zaryzykuje

Opublikowano (edytowane)

czegoś tu nie rozumie.... gość twierdzi że trzeba było zacząć od elektroniki, Korbanek zaczął od mechaniki i dalej nic... komu tu wierzyć? A w ogóle widziałeś te pęknięta obudowę sprzęgła? Tracę wiarę w tych mechaników... a im więcej się taki chwali tym mniej umie.

Ten od autotronica co pisałeś to jakiś z polecenia?? żebyś przypadkiem matołom z Żor tego kompa nie oddał bo odbierzesz zgliszcza

Sprawdzony jest ten gostek https://www.olx.pl/oferta/komputer-massey-ferguson-autotronic-ii-CID757-ID7Xegd.html#21d04a3d9a

marian3p z forum też chyba robi

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)

DSC_0265.thumb.JPG.405c860e7c9a400704f075255df3a64f.JPGWszystkie te części dostałem z serwisu.

1. Wymienione ze względóna występujące "rowki" na powierzchni tarczy.

2. Wymienione ze względu na to, że część która znajduje się wewnątrz powinna być idealnie pasowna.

3. Podobno występuje gdzieś na niej pękniecie, osobiście jednak nie mogę go dostrzec.

Ogłoszenie z naprawą Autotronik

https://www.olx.pl/oferta/naprawa-autotronic-2-massey-ferguson-komputer-sterownik-skrzyni-biegow-CID619-IDgFFl7.html

DSC_0264.JPG

DSC_0267.JPG

DSC_0266.JPG

DSC_0266.JPG

Edytowane przez plati
Opublikowano

Witam. 

Ciągnik po 3 serwisie. Ustalono teraz że nieszczelny była przewód od sprzęgła w skrzyni i tam tracilo sie ciśnienie. Co do sprzęgła nie mam narazie zarzutów ale pojawił się kolejny problem. W ciągniku przestały działać takie podzespoły jak wom,  załączenie zolw/zając i podnośnik. 

Jeśli chodzi o wałek to po załączeniu na początku się nie kręcił, później krecil się  a wolnych obrotach ale pod obciążeniem stawał, teraz kręci się na 1500 rpm i nie staje a jak się doda gazu na maxa to się sam zatrzymuje.

Jeśli chodzi o zolw/zając to nie przebijał się wcale, aż tu za 100 razem wbił się na żółwia i tak pozostał. 

Co do podnośnika to udało się to rozruszać. 

Na swój chłopski rozum myślę że jest "przypowietrzony" układ gdyż było minimum oleju. Da się coś z tym zrobić, bo już nie mam siły do tego serwisu?

Opublikowano

Podpowie ktoś coś, bo serwis twierdzi że nie ingerowal w pracę walka. A dalej nie pracuje. Kręci się ale nie pod obciążeniem. 

Jeśli chodzi o zolw/zając to mechanik kazał zmostkowac na moment kablem wtyczkę od czujnika o wtedy przyłączył, ale w innym przypadku dalej nie działa 

Opublikowano

Odnośnie WOM to sprawdzasz ciśnienie na linii 17bar, WOM podlaczasz na krótko i obserwujesz pod obciążeniem... Zapewne będzie działał, potem sprawdzić opór czujnika prędkości WOM a jeśli wszystko ok to sterownik do sprawdzenia A z tym że WOM staje przy ponad 1500obr to nie wina włączenia Eco? Nie wiem jak to działa bo nie mam

Opublikowano (edytowane)

Problem z wałkiem rozwiązany, chodziło o awarię cewki. 

Problem ze sprzeglem jednak pozostał. 

Po 3 pobytach w autoryzowanym serwisie masseya nie udało się naprawić usterki. 

Tym razem wymieniony został autotronik tarczki na sprzegle i jakis przewód w skrzyni. 

Po przepracowaniu w polu ponad pół h z kultywatorem ciągnik zaczyna mieć problemy z płynnym ruszaniem. Po przepracowaniu kolejnych kilku minut ciągnik już praktycznie nie rusza lub rusza za kilkunastokrotnym użyciem sprzęgła. 

W tym samym czasie zaczynają piszczec i mrugać kontrolki od rewersu i do póki ciągnik nie ruszy wspomaganie nie pracuje. 

Serwis rozkłada ręce. Twierdzą że kontrolki od zapchanych filtrów świeca ponieważ skrzynia jest już zużyta.

Nie mam pomysłu co dalej robić. Wpakowalem już 25k w remont i dalej nic z tego nie wychodzi. Remont skrzyni wyceniaja na ponad 30k. Jestem w patowej sytuacji, bo mam ciągnik który drugi sezon nie nadaje się do pracy.

Edytowane przez plati
Literowka
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Podpowie ktoś coś, bo jestem pod ścianą. Po przeczytaniu całego tematu zostały mi jeszcze 2 rzeczy do zrobienia. 

Pierwsza to wymiana orbitrolu. 

Drugą to wymiana tulejki i pierścieni na przednim napędzie. Kontrolka od napędu czasem sama się zapala, ale gdy się ja wyłączy to gaśnie. Podczas jazdy z dużą prędkością też słychać że napęd czasem chodzi i kiedy się użyje przełącznika to przestaje być to słychać. 

Innej opcji już nie widzę 

Edytowane przez plati
Opublikowano

Pierścienie jak by przepuszczały to tylko gdy napęd jest wyłączony bo tylko wtedy olej idzie na sprzęgło przedniego napędu, a w polu jak pracujesz to z napędem włączonym i ginie ci wspomaganie to tylko pompa albo orbitrol, a która kontrolka się zapala  od zapchanego filtra ?

Opublikowano
8 godzin temu, ppiotr napisał:

To kontrolka od zapchanego filtra, filtry sprawdz, bo on nie gubi ciśnienia tylko nie dostaje oleju.

Filtry są w porządku. Gubi ciśnienie i nie wiadomo gdzie.  Opisałem cały problem w kilku wiadomościach wyżej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

przecież Ci napisał, że na włączonym napędzie dopływ oleju do sprzęgła jest zamknięty więc szkoda Twojej roboty... poza tym podłączenie ciśnieniomierza i obserwacja kiedy następuje znaczący spadek ciśnienia jest chyba proste do wykonania

A wymiana pierścieni: spuszczasz olej, wyszarpujesz wałek od napędu i masz pierścienie na stole

Edytowane przez lukbold
Opublikowano
14 minut temu, lukbold napisał:

przecież Ci napisał, że na włączonym napędzie dopływ oleju do sprzęgła jest zamknięty więc szkoda Twojej roboty... poza tym podłączenie ciśnieniomierza i obserwacja kiedy następuje znaczący spadek ciśnienia jest chyba proste do wykonania

A wymiana pierścieni: spuszczasz olej, wyszarpujesz wałek od napędu i masz pierścienie na stole

Wszystko wydaje Ci się proste, tylko że czytając cały wątek od początku jak widać nie jeden sobie na tym zęby połamał. Wcześniej kolega opisywał identyczne objawy jak u mnie i pomogło, więc przy tak niskim koszcie nie pozostaje nic innego jak zaryzykować. 

Opublikowano

Wymiana tych pierścieni nic nie pomoże, nie bez powodu pali się kontrolka od zapchanego filtra, i jeszcze w którymś poście pisałeś że podnośnik przestaje podnosić i wspomaganie przestaje działać, a pompa jest dwusekcyjna i jedna sekcja daje na podnośnik a druga na orbitrol i potem na elektrozawory i nie możliwe żeby równocześnie na dwóch sekcjach była nieszczelność, masz instrukcję napraw, tam są schematy hydrauliki, a czy na ssaniu pompy w skrzyni jest filtr taki mały, ja bym szukał nieszczelności przed pompą.    I pomiar ciśnień tak jak napisał lukbold.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lukbold napisał:

próbuj... mnie przeraża fakt, że z tak starym traktorem serwis sobie poradzić nie potrafi

Mnie też przeraża. Szczególnie pod względem finansowym...

10 minut temu, ppiotr napisał:

Wymiana tych pierścieni nic nie pomoże, nie bez powodu pali się kontrolka od zapchanego filtra, i jeszcze w którymś poście pisałeś że podnośnik przestaje podnosić i wspomaganie przestaje działać, a pompa jest dwusekcyjna i jedna sekcja daje na podnośnik a druga na orbitrol i potem na elektrozawory i nie możliwe żeby równocześnie na dwóch sekcjach była nieszczelność, masz instrukcję napraw, tam są schematy hydrauliki, a czy na ssaniu pompy w skrzyni jest filtr taki mały, ja bym szukał nieszczelności przed pompą.    I pomiar ciśnień tak jak napisał lukbold.

Ok, tak czy inaczej pierścienie mogą być do wymiany. Myślisz że wymiana orbitrolu coś pomoże?

I jeszcze jedno. Skoro to nieszczelność to możliwe że na tyle niewielka że ujawnia się tylko po rozgrzaniu? 

Edytowane przez plati