Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

oprócz dwóch zaufanych ludzi nie wyciągnie cię nikt, bo albo nie będzie sobie ciągnika brudził albo nagle magicznie ma awarię, a no i jest jeszcze jeden co cię pociągnie, ale 250 zł za to chce

Przecież to są chore łby jak można kogoś znać z kimś mieszkać po sąsiedzku i komuś nie pomóc to jest chore. To bateria ci padnie w samochodzie gdziekolwiek pójdziesz do obcego to ci na pewno pomoże.

Opublikowano
18 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

oprócz dwóch zaufanych ludzi nie wyciągnie cię nikt, bo albo nie będzie sobie ciągnika brudził albo nagle magicznie ma awarię, a no i jest jeszcze jeden co cię pociągnie, ale 250 zł za to chce

To ja już wolę obrabiać piaski na zacofanej Lubelszczyźnie niż 1klase w rozwojowej Wielkopolsce skoro tak żyjecie dobrze 

Opublikowano
27 minut temu, Janeczko napisał(a):

To ja już wolę obrabiać piaski na zacofanej Lubelszczyźnie niż 1klase w rozwojowej Wielkopolsce skoro tak żyjecie dobrze 

ja żyję powiat od niego i nic takiego nie ma miejsca x D wszyscy sobie pomagamy

Opublikowano
Godzinę temu, tommy66692 napisał(a):

Dlatego tak jak mówię wina nie jest w ludziach mieszających w pobliżu Żakowskiego tylko w Żakowskim 

A ty wiesz że różnica powiatu to może być nawet 40-50 km? więc u niego może być kompletnie inna sytuacja? Ale skąd ty to możesz wiedzieć, tego przecież na forum nie piszą

2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

już mniejsza o te relacje ludzkie ale sama możliwość powiększenia gospodarstwa nie istnieje, bo ziemia chodzi grubo powyżej 3 tyś/ha. Oczywiście nic z tego nie zostaje, a dzierżawa wystawiana jest w piątek rano a w sobotę w południe już ma chętnego :D Ale jakby kto nie wierzył to przecież może przyjechać i sprawdzić, mam drugie gospodarstwo oddalone o przeszło 30 km od pierwszego to tam jeszcze możliwość rozwoju istnieje bo ziemia dużo słabsza to i po 2 tyś/ha idzie coś dobrać, ale w rodzinnych stronach za tyle to nawet ogródka nie dobierzesz 😂

Opublikowano

Dzisiaj byłem skontrolować jęczmień i ma przebarwienia, pożółkły bardzo od ostatniego razu. Ma też takie dziwne place jak od linijki wzdłuż żółte. Co może być przyczyną? 

20241217_153858.jpg

20241217_153943.jpg

20241217_154147.jpg

20241217_154202.jpg

Dodatkowe pytanie. Rzepak mi przepuściło, czym tu teraz zaradzić? 

20241217_154112.jpg

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jęczmień zazwyczaj robi się żółty tym bardziej przy takiej pogodzie...

Głodny to żółty 

30 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

A jak teraz wiosną najlepiej zwalczyć te samosiewy rzepaków? 

20241217_154112.jpg

Zobacz na tribenuron, tylko sprawdź dokładnie etykiety bo nie każdy ma rejestrację w jęczmieniu ozimym.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Będzie to miało jakiś wpływ na plon końcowy? Jak teraz podejść do takiego jęczmienia?

Normalnie, jak twój powiat w lutym zostanie pokolorowany na żółto na mapach imgw to jedź z pierwszą dawką azotu. Na ten czas zalecam i polecam nie jeżdżenie na pola aż do lutego.

Zdjęcie z marca tego roku, w lipcu ten jęczmień sypał ponad 8,5t/ha.

IMG_5883.jpeg

Edytowane przez misio3p
  • Thanks 1
Opublikowano

Ostatni tydzień Sandra żółknie w oczach, Jakubus zieloniutki.

Stanowiska i nawożenie takie same . Ile lat mam Sandrę to żółta, tylko w tym roku miesiąc później i w mniejszej skali jak w poprzednich latach 

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

Ostatni tydzień Sandra żółknie w oczach, Jakubus zieloniutki.

Ja właśnie Jakubusa mam. Ogólnie jęczmień pierwszy rok u mnie. I zaczyna się właśnie przebarwiać lekko.

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał(a):

Pewnie głodna się zrobiła 

Nawet na jednym polu obok siebie Sandra żółnie, jakubus nie

Opublikowano

Jak ta Sandra plonuje? Na dobrej ziemi siejesz czy gorszej? 

Opublikowano

Zazwyczaj na dobrej lub z przewagą dobrej.

Od 6 do 9t u mnie.

Ale w tym roku jeden słaby kawałek rozwalił system bo około 3,8 - 4t