Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Z 5 czy 6 lat temu ojca kolega zbierał ziarno a my robiliśmy ze słomy kiszonkę 

Krowy nawet to jadły, ale bardziej tą suchszą

Grykie to i bym worał 

Słonecznik czy groch też biorę pod uwagę 

To już nawet nie chodzi o zbiór, ale bez sensu trzymać gołe pole do wiosny 

W tym roku znajomym udało się zebrać 2 pokosy gorzowskiej

Kukurydza nie odstawała od sianej w terminie 

Ale to był dobry rok

2 lata temu nie mogłem pługa wsadzić w ziemię po gorzowskiej

Poredliłem i zasiałem, dostała tyle deszczu że tylko powschodziło, dopiero za jakiś czas popadało 

Była równa z sieczkarnią

Ale to gleba 4a a na 5 i 6 by nie wypaliło

6 klasa wschody w czerwcu po gorzowskiej. Gorsza była na 4 klasie po gorzowskiej jak na 6, co dziwi ....

spacer.png

• Like 1
Opublikowano

@szymon09875

Jednak dodałem skromne 5kg mocznika na ha.

Plus 190g mospilanu 7kg siarczanu mg i 7l florovitu.

Dawki takie bo czyściłem opakowania

20241021_095257.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał(a):

Karol, jeśli masz wąską działkę to pomyśl o wsianiu wsiewki w ten jęczmień. A konkretnie seradeli np w kwietniu przed spodziewanym deszczem. Może rozsiewacz dorzuci. I 5pkt do hektara będzie.

Ja przez zimę rozważę taki myk np w łubinie. Jeśli by przeszło to może bym wsiał razem.

Rozważam też koniczynę inkarnatkę w jęczmieniu.  Nasiona powinny na te 18m dolecieć. Ja bym miał nawóz dla gleby, Ty mógłbyś zebrać i dodatkowe 400zł zgarnąć

Trochę mnie zaciekawiles bo chciałem coś po jęczmieniu przed pszenzytem posiać żeby oszukać płodozmian tylko koniczyna dość drogo wychodzi jak na szybkości sprawdziłem. Płodozmian to jęczmień, pszenżyto i łubin może grochu więcej będzie alo to kwestia zróżnicowanej uprawy.

Opublikowano

Najlepiej o zmierzchu. Wówczas i rolnice wtchodzą na wierzch. A te mają olbrzymi apetyt

Opublikowano

Agrest

Jak to jest np Inazuma czy mospilan powinny dłużej działać tak? To czemu pryskać w nocy? Jak robak zje i zdechnie. Czy to tak nie działa? Musi być koniecznie kontaktowo?

Opublikowano (edytowane)

W inazumie masz pyretroid dodatkowo. Więc co opryskasz to zabijesz w niskiej temperaturze. Ale ogólnie robak przyjmie oprysk na ciało.

Jak nie trafisz to musi zjeść dawkę letalną, a ta może być duża w zależności od warunków i wielkości robala.

I nie spodziewałbym się że dłuższe działanie acetamipryduu zwalczy coś więcej od mszycy i  może skoczka.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Czyli pic na wodę, dobrze że chociaż mszyce bierze, Mam Inazume ale opryskam za tydzień jak pogoda pozwoli dziś poszedł elipris 0,5 i cyperkil. Chyba trochę późno posiałem 2liscie dopiero i słabo rośnie i coś go podjada gdzieniegdzie. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Czyli pic na wodę, dobrze że chociaż mszyce bierze, Mam Inazume ale opryskam za tydzień jak pogoda pozwoli dziś poszedł elipris 0,5 i cyperkil. Chyba trochę późno posiałem 2liscie dopiero i słabo rośnie i coś go podjada gdzieniegdzie. 

się martwisz, mój dopiero wschodzi :D  patrząc ile zabiegów już niektórzy zrobili to może i lepiej

• Like 1
Opublikowano

Ten rok jak narazie weryfikuje opóźnianie siewu. 

Może w tym tygodniu trochę nadgonią zboża bo ma być ciepło

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

A na wiosnę pytanie. Jak do krzewic jęczmień? 🤣

a to ktoś mądry nie pisał wyżej że przecież jęczmień się nie krzewi na wiosnę? to skąd taki pomysł?

w zeszłym roku siałem 5 października i był kapitalny, w tym roku trochę się przeciągło, ale przynajmniej nie latam co 3 dni z opryskiwaczem :D 

Opublikowano

Po takim chłodzie to dzisiejszy dzień im wystarczył.

U mnie lekki szron był i nie na zbożach

Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a to ktoś mądry nie pisał wyżej że przecież jęczmień się nie krzewi na wiosnę? to skąd taki pomysł?

w zeszłym roku siałem 5 października i był kapitalny, w tym roku trochę się przeciągło, ale przynajmniej nie latam co 3 dni z opryskiwaczem :D 

A po co co 3 dni latać z opryskiwaczem? Ja zrobilem jeden wjazd a siałem dość wcześnie i jutro zrobię 2 wjazd i dopiero na wiosnę z t1 i r1

Myślę że wiosenne dokrzewianie  wyjdzie dużo drożej jak 2 zabiegi na robaka.

Opublikowano
4 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Dostrzegasz różnicę między ubiegłym a tym rokiem?

Jaki region Polski?

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

A po co co 3 dni latać z opryskiwaczem? Ja zrobilem jeden wjazd a siałem dość wcześnie i jutro zrobię 2 wjazd i dopiero na wiosnę z t1 i r1

Myślę że wiosenne dokrzewianie  wyjdzie dużo drożej jak 2 zabiegi na robaka.

ale o jakim dokrzewianiu mówisz?

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Dostrzegasz różnicę między ubiegłym a tym rokiem?

Jaki region Polski?

żadnej bo żadnej nie ma, wielkopolska. 

temperatura w nocy nie zeszła poniżej 2 stopni jeszcze, dopiero za tydzień na dobre ruszy zbiór zielonek w okolicy, rok prawie identyczny jak tamten- z tą różnicą że w tamtym było bardziej mokro w październiku 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Dobre, xD skąd można było przypuszczać że w Polsce w październiku może nie być już ciepło.    :P

Nie gadaj głupot ostatnie październiki były ciepłe i co najważniejsze ciepłe były noce przynajmniej w moim regionie