Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pryskałem w tamtym tygodniu chwastoxem trio jęczmien jary. poradził sobie bardzo dobrze. od ognichy po osty wszystko poszło. oprócz trawy :) "przedpllonem" były łąki, pastwiska...

ja pryskałem tak. grzyb-5dni chwastox-4dni cerone(dzisiaj skonczyłem)

kupiłem jeszcze pume na pare hektarów gdzie wcześniej był jęczmien/owies ale już za późno na ten oprysk

Opublikowano

u mnie wujek tydziń temu prysnoł linturem(wcześniej nie mógł wjechać ) to jęczmień żółcitki ciekawe co z tego będzie?

Mozna było się tego spodziewać jeżeli nie stosuje się do zaleceń etykiety...

Opublikowano

mam na jeczmieniu kolejny atak skrzypionki jeczmien sie juz praktycznie wykłosił

przy okazji likwidowania skrzypionki pasowało by zabepieczyc kłos co polecacie ????

pasowało by tez podtrzymac jeczmien w fazie nalewania ziarna czyli wpłynac na rosliny zeby jak najdłuzej były zywe i zielone sam mocznik raczej nie wystarczy moze jakas odzywka ???

Czym poprzednio pryskałeś? Jeżeli samym pyretroidem to jak widać nie warto, lepiej było dać eforie która ma 2 substancje aktywne, dłużej działa a od pyretroidów jest droższa o ok 20zł. Na kłos powinna artea wystarczyć w jęczmieniu.

Opublikowano

Upalna pogoda zniechęciła mnie do oprysku herbicydem, może lepszą opcją będzie na krótko przed żniwami roundup który powinien dobrze poradzić sobie z zniszczeniem perzu i chociaż w oziminie nie będzie tyle chwastów?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przykładowo

Minuet 100 EW 0,1l/ha razem z fungicydem

Opublikowano (edytowane)

a praktykujecie dwa zabiegi funigicydowe? dalem falcona jakos na poczatku strzelania w zdzblo

azot 75 , czy warto dac funi drugi raz czy to zbyteczne? oznak grzyba nie widac

myslalem ze mam skrzypionke ale t oco innego i wlasnie pytanie co to moze byc?

w lisciach zostaja wygryzane podluzne slady, tak jakby zdrapywaly zielony kolor z liscia

malutkie maziowate czarne kuleczki

widzialem jednego doroslego osobnika ktory skladal chyba te jaja, taka mala zielona gasiennica

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Dołaczam się do pytania czym pryskacie na skrzypionke w jakiej dawce ???

Tańsze rozwiązania to pyretroidy w granicach 20 zł/ha, środków opartych na pyretroidów masa. Droższe, lepsze dłużej działające to eforia ale rzecz jasna że droższe.

Opublikowano

To że pyretroid słabo będzie działał w temperaturze powyżej 20stC. Wczoraj w temperaturze 26st robiłem oprysk Bi58 (fosforoorganiczny)w pszenicy a była godz 20 i słońca nie było. Po godz burza i spadł deszcz. Ciekawe czy zadziała bo dużo mszycy w kłosach. Do Bi58 dałem 2% mocznika i 1%siarczanu Mg bo podobno to działa jak adiuwant

Opublikowano

wiesz co możesz zwalczyć pyretroidem w takich temp.?nie pisz głupot

Proponuje wstać wcześnie rano i zrobić zabieg. Tak po 3 jest już jasno i temperatura poniżej 20 stopni.

Opublikowano

Jęczmienie już żółkną. U mnie niestety jest w jęczmieniu sporo, nawet bardzo dużo zeszłorocznego żyta więc będę czekał aż żyto dociągnie. Szkoda żeby poszło w d*pę kombajnu, tym bardziej że na słabych i piaszczystych kawałkach jest go tyle co jęczmienia.

Opublikowano

Zaraz po zbiorze był gruber, potem normalna orka, ziemia odleżała i przed siewem agregat i siew agregatem uprawowo siewnym. Ale to wszystko na nic bo było sucho i ziarno leżało sobie i czekało na deszcz. Po siewie jęczmienia spadł deszcz i wszystko pięknie wzeszło... razem z żytem. A to jest hybryda więc pokrzyło się niesamowicie. Czasem pogoda nie sprzyja i potem takie kwiatki wychodzą.