Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

raczej spełnienianiem swoich celów i założeń w życiu.

Obyś miał ich jak najwięcej.

Jednak zauważyłem ze dość ważnych zabrakło.

Szkoda.

Mnie cieszą twe sukcesy. Mimo że bufon Waść....ale to tylko moje zdanie...

Opublikowano
21 godzin temu, yacenty napisał:

ja już zakończyłem nawożenie zbóż

Można wiedzieć w ilu kg N zamknąłeś nawożenie i co pójdzie na t1 w jęczmieniu? Ja jutro planuje jęczmień i żyto hybrydowe kończyć, a może jak czas pozwoli to i resztę ozimin. Co do grzybówki to cały czas myślę, czy robić ekonomicznie czy iść w mieszaninę unixu, tebu i fenpropidyny, dużo u mnie monokultury zbożowej. 

Opublikowano

Hmmm... Czy dość waznych zabraklo raczej nie bo dużo rzeczy jednak nie pokazuje. A znajac kogos na żywo nie oceniam drugiej osoby ale jeśli potrafisz to zrobic patrzac na forum... Tylko tak Ci powiem nie ocenia sie książki po okładce. No ale powodzenia w rolnictwie i uprawie jeczmienia bo trochę zeszlismy z tematu...

• Root Admin
Opublikowano
EmilPlayP napisał:

21 godzin temu, yacenty napisał:

ja już zakończyłem nawożenie zbóż

Można wiedzieć w ilu kg N zamknąłeś nawożenie i co pójdzie na t1 w jęczmieniu? Ja jutro planuje jęczmień i żyto hybrydowe kończyć, a może jak czas pozwoli to i resztę ozimin. Co do grzybówki to cały czas myślę, czy robić ekonomicznie czy iść w mieszaninę unixu, tebu i fenpropidyny, dużo u mnie monokultury zbożowej. 

120kg n, bo jęczmień po rzepaku. duet na start

Opublikowano
4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Tylko tak Ci powiem nie ocenia sie książki po okładce. No ale powodzenia w rolnictwie i uprawie jeczmienia bo trochę zeszlismy z tematu...

Oki.

Też dobrego życzę.

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

120kg n, bo jęczmień po rzepaku. duet na start

Dawka z etykiety czy zwiększona?

Opublikowano

Będziesz miał warunki na zabieg jutro?

Skracanie od razu?

Mi pasuje jak w ubiegłym roku rozdzielić t1 i skracanie bo mam końce pola z 5 i 6 klasą i tu by bez retardantu szło

• Root Admin
Opublikowano

warunki pogodowe mam od wczoraj ale czasu brak. jutro muszę to zrobić bo jęczmień i zboża wielkie. one już 2 tygodnie temu się praktycznie nadawały. nie zdziwię się jutro jak kolanko będzie z 2-3 cm

Opublikowano

U mnie przymrozki i w dzień 6-8 stopni.

Najwcześniej przyszła środa

Opublikowano

U mnie 6⁰. Sobota ciepła ma być ale niedziela z przymrozkiem

Opublikowano
Dnia 18.03.2024 o 07:34, krilan06 napisał:

Zapodaj więcej fotek, ale tak jak koledzy piszą - na zapuszczone działki to raczej jęczmień odpada

Tak to wygląda bardziej ogólnie. Ciągle zimno i zero deszczu

20240320_161518.jpg

Opublikowano

Jednak wyjechałem z T1 na jęczmień. Czasu starczyło tylko na jedną beczkę.  Może wieczorem resztę.

Pochmurno, 12⁰, na noc 8⁰ a na jutro deszcz i 14⁰.

Powinno być ok.

Skracanie będzie osobno

20240322_100438.jpg

20240322_095529.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Cyprodynil i p.......raz

W jakich dawkach? Nie padało dziś? Ja z nawozem a tu deszcz okolice Iłży 

Opublikowano

Druga beczka zrobiona po południu i tym samym T1 w jęczmieniu zakończone. 

1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Nie myślałeś o łączeniu tego zabiegu?

Nie bo mam 4 kawałki z równą bonitacją i tu bym mógł zrobić wszystko razem, ale nie pasuje by rozrabiać ciecz tylko na te kawałki. Pozostałe to albo klasa 4b do 6 albo zaczyna się 3a a kończy 6.

Skracał będę na 3a mocniej, na 4 słabiej na 5 jeszcze słabiej a na 6 wcale.

Robiąc razem albo bym nie zrobił fungicydem albo dał za słabą dawkę