Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Opcji masz od liku.

rozpisze co stosowałem w ostatnich 5 latach:

Bacara Trio

Pontos + Legato

Quelex Complex Pack

a na robaka, to nie takie proste, ja bym myslał o inazumie bo działa kontaktowo i systemicznie, ale ona niestety nie ma rejestracji w jęczmieniu, ale uwaga! W pszenicy ozimej ma.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Może by ktoś napisał prostym polskim językiem co zastosować na jęczmień od chwasta i na mszyce?

Dla Ciebie powinno najlepiej z opakowania pasować quelex albo expert

A na mszyce choćby karate

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Może by ktoś napisał prostym polskim językiem co zastosować na jęczmień od chwasta i na mszyce?

Do 3ciego liścia bacara trio plus 0,05 cyperkil lub 0,2 mospilan, piorun, carnadine czy inny acetamipryd

Lub expert met 0,3-0,35 plus legato/sempra i inne 0,15 plus na robala jw.

Lub tolurex 2l plus legato sempra 0,15 plus na robala jw.( tu etykieta niby mówi od 3ciego liścia)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Do 3ciego liścia bacara trio plus 0,05 cyperkil lub 0,2 mospilan, piorun, carnadine czy inny acetamipryd

Lub expert met 0,3-0,35 plus legato/sempra i inne 0,15 plus na robala jw.

Lub tolurex 2l plus legato sempra 0,15 plus na robala jw.( tu etykieta niby mówi od 3ciego liścia)

Tolurex 2l + legato 0,2l to ja pszenżyto pryskam. To i to przejadę aby na robala coś doleje.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Opcji masz od liku.

Bacara Trio

Pontos + Legato

Quelex Complex Pack

a na robaka, to nie takie proste, ja bym myslał o inazumie bo działa kontaktowo i systemicznie, ale ona niestety nie ma rejestracji w jęczmieniu, ale uwaga! W pszenicy ozimej ma.

jakie opinie o quelex complex? 

Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

z tego co mi wiadomo to o 50 % to bym zastosował 0,8. l , Zwiększona skuteczność, sam środek nie zawiera wiele flufanacetu w dawce 0,4l stąd zastosowanie 0,6 l

Czy ty miałeś matematykę w szkole?

0,8l to 100% więcej niż 0.4l🤣

2 minuty temu, 6465 napisał:

Tolurex 2l + legato 0,2l to ja pszenżyto pryskam. To i to przejadę aby na robala coś doleje.

Dziś jeden Pan doradził mi max 0.15l LEGATO

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Czy ty miałeś matematykę w szkole?

0,8l to 100% więcej niż 0.4l🤣

Dziś jeden Pan doradził mi max 0.15l LEGATO

i dobrze 75g DFF na ha

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

jakie opinie o quelex complex? 

Mieszane odczucia, zastosowany na trudnym polu - były małe placyki gdzie nie wyczyścił do zera, ale generalnie odbyło się bez poprawek.
To co mi sie nie podoba w tym paku to jego opakowania, na 4ha, po dwie substancje aktywne w oprysku, ciężko tutaj cokolwiek pokombinować z dawkowaniem, u mnie jak siałem koło 7ha to musiałem zostawiać jakieś zlewki w opakowaniach a tego nie lubię, ale jesli nic się nie zepsuje to za rok znów będę stosował, bo trzeba rotować SA

Opublikowano

Ci dam Pana zaraz🤭

Jak wcześniej pisałem im większe zboże tym bardziej przebarwi. Raczej nic mu nie będzie ale teraz będzie się patrzeć na te plamy dłużej bo i chłodniej będzie. Faktem jest że np bacara 0,5l na nakładkach nie niszczy jęczmienia

Opublikowano
3 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

z tego co mi wiadomo to o 50 % to bym zastosował 0,8. l , Zwiększona skuteczność, sam środek nie zawiera wiele flufanacetu w dawce 0,4l stąd zastosowanie 0,6 l

Te pierdoła, krótka lekcja matematyki:

0,6/0,4 = 1,5

0,8/0,4 = 2

W tym roku bez fungicydu i bez robaka. Jęczmień siany 30.09 ma dopiero 2 liście, chwasty załatwione zaraz po siewie.

Opublikowano
1 minutę temu, misio3p napisał:

Te pierdoła, krótka lekcja matematyki:

0,6/0,4 = 1,5

0,8/0,4 = 2

W tym roku bez fungicydu i bez robaka. Jęczmień siany 30.09 ma dopiero 2 liście, chwasty załatwione zaraz po siewie.

nie pierdoła tylko zmęczenie wychodzi, poprawione po chwili 😅

Opublikowano
13 minut temu, yacenty napisał:

i dobrze 75g DFF na ha

Nie byłem na jednej działce Sandry dosyć długo dziś aż się wystraszyłem. Istny dywan

10 minut temu, Agrest napisał:

Ci dam Pana zaraz🤭

Jak wcześniej pisałem im większe zboże tym bardziej przebarwi. Raczej nic mu nie będzie ale teraz będzie się patrzeć na te plamy dłużej bo i chłodniej będzie. Faktem jest że np bacara 0,5l na nakładkach nie niszczy jęczmienia

I tak będzie żółto wiosną 🤭

Jak nie Pan jak Pan😜

Opublikowano
3 godziny temu, MateuszImiołek napisał:

Zabieg wykonany, 0.5 l Tebukonazolu + 0.05 l Cyperkill.

Warunki idealnie. 

Trochę ponad dwa tygodnie temu poszło 150 g Innazuma ale już aktywności mszycy widać. A zapowiadają trochę ładniejsza pogodę to aktywność na pewno by wzrosła.

IMG_20231021_162114.jpg

tebukonazol- tebu 250 ew?

Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał:

Opcji masz od liku.

Bacara Trio

Pontos + Lancet

Quelex Complex Pack

Pontos + lancet??? Coś Ci się chyba pokręciło królu złoty!!