Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@yacenty ślad po regulacji na flagówce został, więc liczę że dokłosie będzie króciutkie i zbędnego osypywania się kłosów uniknę.

Opublikowano

Jęczmień jary bezorkowo z nawożenia sztucznego poszło około 70-80 kg polifoski 6, azotu z worka prócz tego w polifosce ani grama, póki co się trzyma ale zaczyna powoli brakować wody bo gleba 4b/5 piach

280383672_735321494572952_3055085264009675550_n.jpg

Opublikowano

Mój jary bardzo się męczy,mimo wczesnego siewu,dobrej obsady i 50N przedsiewnie jest bardzo słaby :/

Przyjanuszowałem i nie dałem nic z PK(zasobności średnie) Przedplon pszenżyto,słoma cięta i posiany poplon z łubinu.Do tego w fazie 3 liści dałem 2 dawkę N 40N i po 3 dniach do dzisiaj spadło tylko 4l.Leciałem z siarczanem magnezu i 2kg dr green zboże.Warto po deszczach dać Basfoliar 7-12-40 czy sobie odpuścić ??

Opublikowano (edytowane)

Panowie takie zapytanie, chciałbym zrobić t3 w jęczmieniu ozimymym, t2 odpuszczone z powodu suszy, jęczmień wykloszony ale jeszcze nie kwitnie, jechać przed deszczami czy po? Czym? Czy sobie odpuścić całkiem już ochronę fungi? T1 poszła mocna 0 objawów jakichkolwiek chorób ale… 

dodam ze jęczmień nie rokuje jakoś super z powodu suszy a stanowisko 4,5 klasa a na 6 już wypalony. 

Edytowane przez SawekIlecki
Opublikowano

Po opadach pasowało by jakieś dobre odżywki na jary dać , macie jakieś sprawdzone , do tej pory dawałem coś takie jak Kristalon , Pro horti lub mocznik ale bez efektu to było , chyba za późno bo popaliłem flagę .

Opublikowano (edytowane)

posiałem j. jary za gęsto , dałem 300kg poli 6 +100kg saletrzku,   pytanie:  ile dac jeszcze N zeby plon byl jaki taki  i nie poległo ? ziemia rędzina, bedzie 2xgrzyb z mikro , odmiana paszowa

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

U mnie nie ma co liczyć już na dobre plony, wody nie ma i zapowiada się że nie będzie, jare zboża ledwo żyją i są bardzo słabe, nawet koleiny po oprysku żółkną. Zimowe to kto daje dużo obornika to jeszcze jakoś to sobie na średniej i lekkiej ziemi dają radę ale to już końcówka. Kto nie dawał obornika to teraz ratuje dositnie ale to pomoże tyle co umarłemu kadzidło, na 6 klasie zimowe wyrosło do łydki i się zwija a jare jeśli powschodzilo to już wyschło  

Opublikowano

Ja sypnąłem wczoraj na pszenicę jarą 100kg saletrzaku, bo dzisiaj niby ma być deszcz. No i coś po weekendzie nadają. No i pewnie będzie deszcz. 10 min. Jak tydzień temu....na szczęście mam tego tylko 1ha więc....ogólnie nie liczę na dobre plony.

Mam fasolę posianą to deszczu jak nie będzie to już chyba tylko wódki się napić.

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

No ja się zastanawiam nad N2 w jarym - czy dać przed deszczem - posypię nawozu, deszcz nie przyjdzie i będę siedział i płakał, czy ewentualnie po deszczu

Jak zaryzykujesz i posiejesz to będziesz miał azot w polu nie w workach , deszcz nadają ale po takiej suszy to same opady też jęczmieniowy pomogą a nawóz można po niedzieli też wysiać .

Opublikowano
13 godzin temu, drobny napisał:

Już ja zaryzykowałem 2 tyg temu,miała przyjść ulewa a spadło 2,5l :/

To ja mam więcej szczęścia - 7,5mm. Tylko trochę za mała dawka wyszła, trzeba będzie pewnie dosypać saletry po niedzieli