Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, yacenty napisał:

cokolwiek byle nie zboże. rzepak, kukurydza, soja

To zależy od gleby. Jak borowina czy tam rędzina można spokojnie zasiać zboże, aby później opryskać lancet plus i powinno być w miarę ok.

Tyle, że na tej głębie można siać parę lat pod rząd zboża i jest ok. Na płowiźnie to nie przejdzie.

Raz np miałem jęczmień po jeczmieniu to na drugi rok był lepszy jak ten pierwszy rok. A za pierwszym razem był po rzepaku.

Edytowane przez bartekac7
  • Root Admin
Opublikowano

nawet jak mieliśmy świnie i kupowaliśmy non stop ziarno bo swojego było za mało to sialiśmy rzepak - dla płodozmianu, dla łatwiejszego zwalczenia chwastów.

Dla wyższych plonów

10 godzin temu, krilan06 napisał:

Kukurydza też zboże 😂

Oczywiście, ale mimo wszystko dużo inne, od jęczmienia i robi płodozmian i często używaliśmy jej jako komponentu paszy dla ogonów.

Opublikowano

Sandra. Jeszcze dwa dni i powinna się wykłosić w pełni.

Zdjęcie sprzed chwili po niezapowiedzianej burzy i 3,5mm deszczu. Dobre i tyle.

20220513_202232.jpg

Opublikowano

Dzisiaj ostatni wjazd w jęczmień. 1l Praxior i niech się dzieje wola nieba. Jęczmień zaczyna się kłosić. Chyba udało się z regulacją.

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Sandra. Jeszcze dwa dni i powinna się wykłosić w pełni.

Zdjęcie sprzed chwili po niezapowiedzianej burzy i 3,5mm deszczu. Dobre i tyle.

20220513_202232.jpg

Jprd już widzę te sumy na fv 👏

Opublikowano

Nie pitol. Sprzedam bez faktury jak coś zbiorę.

Ładnie wygląda a kłos króciutki.

Podejrzewam zagłodzonà plantację jesienią i wczesną wiosną. 

Nawet po 3 piętra ucięte od dołu.

Stawiam na brak azotu bo rogi pola gdzie chemia nie sięgła również zredukowane😪

I magiczne 8t poszło w pi.du.

Opublikowano
17 minut temu, krilan06 napisał:

@Agrest weź już przestań pierdo_ić o braku azotu, przyjedź do mnie to pokażę Ci w okolicy plantancje bez azotu 😂 

Mega masa wytworzona na zimę, zimy praktycznie nie było. Wegetacja trwała, jęczmień zżółkł.

Wiosną późno podany N bo chyba 14 marca I niekorzystna pogoda na jego pobór. Kłos mógł już być zaprogramowany.

Azot który dałem to już tylko na utrzymanie rozkrzewień i ewentualną MTN.

Tak to sobie tłumaczę.

Opublikowano

U mnie niektórzy ruszyli a azotem 14 ale kwietnia. Mam 3 działki z jęczmieniem ozimym - na dwóch poszła polifoska 6, na jednej 30t/ha obornika. Azotu tyle samo dawałem. Na tej działce gdzie szedł obornik, jęczmień zdecydowanie najlepiej wygląda 

Opublikowano

W

czesio200 napisał:

A tu ile cerone dać? W tamtym roku leżały jeczmienie na moich ziemiach w tym roku chyba bez obaw.

IMG_20220514_123501.jpg

W tamtym roku tam Gdzie zrobiłem mijaka dorósł do ponad metra i poległ, w tym roku chciałbym tego uniknąć

Opublikowano
47 minut temu, Matix78 napisał:

Mam pytanie jaka to jest faza jęczmienia jarego? Rośliny maja Ok. 25cm długosci

20220514_154950.jpg

Drugie kolanko oderwało się na centymetr od pierwszego, więc faza drugiego kolanka

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Drugie kolanko oderwało się na centymetr od pierwszego, więc faza drugiego kolanka

Mogę najpierw opryskac na grzyba a potem na chwasty puma i chwastox nie będzie to przeszkadzać? Pisze ze ten herbicyd do 1 kolanka ale najpierw muszę opryskac na grzyba bo jest duża presja.

Opublikowano (edytowane)

Panowie nie w temacie, ale może ktoś próbował. Czy mustang forte mogę opryskać młody trawnik?nie spali trawy? Mam kawałeczek tego trochę mustanga w opryskiwaczu też jest..

Edytowane przez czesio200
Opublikowano

Możesz opryskał tylko niestety przez kilka dni będziesz miał nieprzyjemną woń 2,4d. Capi to cholernie.

Z tego względu lepiej było by zastosować mcpa.