Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

O tym czy to się sprawdza, będziesz mógł stwierdzić po zważeniu plonu w żniwa

Jęczmień jary siany w marcu czy kwietniu to i tak nie trafiony zasiew , aczkolwiek jak dla mnie jest mało wymagający w uprawie , już 2 lata temu powiedziałem nigdy więcej ale wyszło jak wyszło .

7 godzin temu, pabloooo napisał:

A u mnie wysiany bodajże 10lub 12 marca ,już zaczyna się krzewić,  i przymrozki dochodzące do -5 prawie wcale go nie potargały 

Od 10 marca było ponad 30 dni z przymrozkami , taka wiosna , trudno 

Jak siła kiełkowania i wschody ?

Opublikowano

Ja robiłem 0,15l Cyflux, 0,7l Prokarb i 0,5l Orius

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Jęczmień jary siany w marcu czy kwietniu to i tak nie trafiony zasiew , aczkolwiek jak dla mnie jest mało wymagający w uprawie , już 2 lata temu powiedziałem nigdy więcej ale wyszło jak wyszło .

Dlaczego uważasz, że to nietrafiona uprawa?

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Od 10 marca było ponad 30 dni z przymrozkami , taka wiosna , trudno 

Jak siła kiełkowania i wschody ?

Może nie za bardzo  będziesz chciał mi wierzyć,  ale mój  jęczmień wygląda zdecydowanie lepiej niż ten który został wysiany początkiem kwietnia,  przynrozkow dni nawet nie liczę,  ale było ich sporo,  wschody praktycznie 100% , mój jęczmień w tej chwili między 3-4lisci 

Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja robiłem 0,15l Cyflux, 0,7l Prokarb i 0,5l Orius

Dlaczego uważasz, że to nietrafiona uprawa?

Słabo sypie , jest lekki i tańszy od pszenicy , w moim przypadku liczę tylko na zwrot kosztów .

Priaxor 0, 75 l na ha powinno wystarczyć na T1 ?

Opublikowano

Ja jęczmień jary zawsze staram się wysiać jak najwcześniej, w tym roku siany 22 marca. Trzy tygodnie siedział w ziemi i zanim wyszedł miał korzenie długości do 10 cm. Wschody równe ma już 2 listek. Każdy robi wg własnego rozumu. Jak zaczynałem gospodarzyć to siało się ponad 250 kg na ha, a teraz ok 120-140 kg na ha.

Opublikowano

Mam pytanie do was ponieważ nie mam dużego doświadczenia z jeczmieniem i nie wiem co mu dolega i czy jest cokolwiek ratować bo na działce 1,15 ha blisko pół pola mam przepały, gołe place. Pole 5,3 pH, na pocięto słomę pszenżyta(plon ponad 6t) poszło 4t morawicy, zasiane w terminie tylko trochę zaspalem z mszyca - pod koniec października inazuma + mikro i t0, a obok pole z qq było. Czy to wina tego robactwa czy grunt za słaby - IV klasa. Siew 18 Września,320 szt, odmiana kws kosmos, dostało 200 kg 7-20-30, w listopadzie pogłównie jeszcze 2tony standard cal, odchwaszczone quelex complet pak w standardowej dawce. W lutym 100 kg kizerytu. Zamknięty w azocie w ilości jeden worek saletrzaku/ha 135kg czystego N.  Jedno pole, a takie cuda. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam 

20220419_095932.jpg

20220419_095657.jpg

• Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, EmilPlayP napisał:

Mam pytanie do was ponieważ nie mam dużego doświadczenia z jeczmieniem i nie wiem co mu dolega i czy jest cokolwiek ratować bo na działce 1,15 ha blisko pół pola mam przepały, gołe place. Pole 5,3 pH, na pocięto słomę pszenżyta(plon ponad 6t) poszło 4t morawicy, zasiane w terminie tylko trochę zaspalem z mszyca - pod koniec października inazuma + mikro i t0, a obok pole z qq było. Czy to wina tego robactwa czy grunt za słaby - IV klasa. Siew 18 Września,320 szt, odmiana kws kosmos, dostało 200 kg 7-20-30, w listopadzie pogłównie jeszcze 2tony standard cal, odchwaszczone quelex complet pak w standardowej dawce. W lutym 100 kg kizerytu. Zamknięty w azocie w ilości jeden worek saletrzaku/ha 135kg czystego N.  Jedno pole, a takie cuda. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam 

20220419_095932.jpg

20220419_095657.jpg

Na tych placach najprawdopodobniej pH leży zresztą jak na pH w okolicach 5 to ten jęczmień piękny. Ratować możesz siarczanem magnezu dolistnie ale tam gdzie jest słabe to już nic z tego nie będzie. Mogłeś dać jeszcze choć 500 na ha kredy 

Opublikowano
22 minuty temu, EmilPlayP napisał:

20220419_095932.jpg

20220419_095657.jpg

No dziwne to.

Pole jedno ale czy od zawsze jedno czy kiedyś dokupiona ta część lub dzielone na mniejsze działki?

Czy próba była akurat z tego miejsca?

Przy tym pH nie powinien tak wyginąć.

Ogólnie ze zdjęcia to wygląda na klasę VIz, ale pewnie złudzenie optyczne.

Jedna rzecz mi się rzuciła w oczy.

I mam pytanie czy czasem nie zerwałeś podeszwy płużnej głęboką orką.

Bo powiększając drugie zdjęcie widać prawdopodobnie każdy przejazd pługiem i piękną zieloną ścieżkę, tak jakby warstwa próchnicznej gleby w tym miejscu nie trafiła na dno bruzdy.

Opublikowano

Pole cały czas w tej samej działce, nie było nigdy dzielone, a próbę robiłem w lipcu chwile przed samymi zniwami standardowo bo nie wiedziałem, że jęczmień pokaże wszystko - pierwszy raz na tym polu. Wcześniej nie pisalem o tym ale pole jest ze sporym wzniesieniem i też największy przepał to na tej górze, na dole jest o wiele lepiej. Przejąłem po ojcu gospodarstwo w tym roku ale już w zeszłym zrobiłem próby i wapnuje od 2021 bo tatuś ostatni raz to robił 25 lat temu.... Jeśli chodzi o zerwanie podeszwy to mogło by się zgadzać, tak czy owak zrobię próby z tych placów i zobaczymy co wyjdzie.

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie zmienność glebowa, na górce "płytsza" gleba, wywalona martwica.

Obornik byłby wskazany.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

No dziwne to.

Pole jedno ale czy od zawsze jedno czy kiedyś dokupiona ta część lub dzielone na mniejsze działki?

Czy próba była akurat z tego miejsca?

Przy tym pH nie powinien tak wyginąć.

Ogólnie ze zdjęcia to wygląda na klasę VIz, ale pewnie złudzenie optyczne.

Jedna rzecz mi się rzuciła w oczy.

I mam pytanie czy czasem nie zerwałeś podeszwy płużnej głęboką orką.

Bo powiększając drugie zdjęcie widać prawdopodobnie każdy przejazd pługiem i piękną zieloną ścieżkę, tak jakby warstwa próchnicznej gleby w tym miejscu nie trafiła na dno bruzdy.

Jak u Ciebie z opadami? Jak dawałeś azot?

Opublikowano

Chyba nie mnie chciałeś zacytować?

No ale u mnie w tej chwili z opadami optymalnie. Kwiecień 62mm

N1 12 marzec około 55do 60 kg w zależności od kawałka.

N2 około 80 kg  chyba 30 marca.

T1 i R1 14 kwietnia

20220417_122549.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, EmilPlayP napisał:

20220419_095932.jpg

20220419_095657.jpg

U mnie to samo ale  tylko wąskie paski na jednym polu i niestety znalazłem przyczynę i to nie wina Ph nawożenia a nic z tych rzeczy...

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Chyba nie mnie chciałeś zacytować?

No ale u mnie w tej chwili z opadami optymalnie. Kwiecień 62mm

N1 12 marzec około 55do 60 kg w zależności od kawałka.

N2 około 80 kg  chyba 30 marca.

T1 i R1 14 kwietnia

20220417_122549.jpg

Dokładnie, przepraszam. Miałem na myśli post z tymi żółtymi placami.

Opublikowano

Jęczmień jary feedway/kucyk zaprawiane systivia + kinto plus

Test bez nawożenia z worka

Po żniwach na pociętą słomę z pszenżyta które plonowało 7 ton poszło 3 tony węglanu potem talerzówka, orka i siew poplonu seradela, gorczyca, owies. Wiosną na to obornik, talerzówka i siew jęczmienia 12 marca 270 szt/m2 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak będzie trzeba to z worka trochę posypie, ale myślę że obornik + seradela + słoma z pszenżyta dostarczy tyle azotu, że nie będzie trzeba

277854576_533491575006636_3381798984994577567_n.jpg

Opublikowano

Słoma z pszenżyta to raczej narazie zabiera azot na mineralizację

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Słoma z pszenżyta to raczej narazie zabiera azot na mineralizację

Może już się rozłożyła i oddaje? Dużo dżdżownic widzę że jest po tym poplonie to przyspieszą rozkład

Edytowane przez cotamjaktam