Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, turtojs napisał:

w opolskim/śląskim zboża są perfekcyjnie przygotowane do zimy, kto zasiał w terminie ma super zboża. tak jakby przyroda się przygotowywała do okresów suszy podczas wegetacji. zeszłego roku zboża jesienią były słabsze i miały słaby korzeń przez ciągłe opady deszczu, a teraz korzeń jest porządny i zboże pokrzewione, tak jak nie pamiętam dokładnie ale chyba 2-3 lata temu jesień była suchsza i zboża miały długi korzeń pociągnięty i potem w kwietniu nie padało prawie nic, a jednak zboża przetrwały ładnie ten okres, jakby zeszłego roku była taka sytuacja to by klapa było z tego zboża bo korzenia prawie nie było, no ale padało co jakiś czas i zboże rosło rewelacyjnie, jedynie w czerwcu kilka dni upałów je przypaliło na słabszych glebach

Były słabsze, ale było dużo wilgoci i do kwietnia na tej wilgoci jechało. Dziś wilgoci jest zero, pare dni temu robiliśmy prace porządkowe z gałeziami przy polu. Wracaliśmy ciągnikiem z przyczepa po sciezkach - przy 20km/h za przyczepą tuman kurzu 😞 żle to wróży.

57 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie po 2 latach jestem zmuszony wrócić do zasiewu jęczmienia jarego , ostatnie zbiory to 3 tony z ha odmiana Vermont przy 100 N jaka jest recepta na plon chociaż 4-5 ton jarego bo ostatnio pszenżyto dostało 160 N i sypnęło 4 tony , klasa ziemi 4b na jesieni dałem nawóz wapniowy 300 kg na ha .

coś masz spierniczone ze tylko 3 tony na 4-klasie. U sąsiadów 3-4 klasa i zdarza sie ze zbierają po 7ton jarego. Opisz dokładniej co tam sie dzieje na tym polu, to spróbujemy coś wymodzić o ile się da

Opublikowano
Dnia 23.01.2022 o 15:12, WOJTUNIO napisał:

Zimowy jęczmień krzewi się tylko na jesień wiosna już nic z tego

Nie zgadzam się. W 2020 siałem pszenicę po kukurydzy w ostatnim tygodniu listopada i było w niej trochę kws kosmos to wschody były pod śniegiem i jęczmień miał po 4-6 kłosów. Jęczmień doszedł tydzień po tym sianym w terminie.

Opublikowano

to samo mówią o życie, bzdura bo swoje siałem w połowie października  i oddało 6t, im późniejszy siew tym zdrowsze rośliny i słabsza presja chwastów. 

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał:

Były słabsze, ale było dużo wilgoci i do kwietnia na tej wilgoci jechało. Dziś wilgoci jest zero, pare dni temu robiliśmy prace porządkowe z gałeziami przy polu. Wracaliśmy ciągnikiem z przyczepa po sciezkach - przy 20km/h za przyczepą tuman kurzu 😞 żle to wróży.

A co z tym śniegiem co spadł na weekend?

Opublikowano
gustaww napisał:

to samo mówią o życie, bzdura bo swoje siałem w połowie października  i oddało 6t, im późniejszy siew tym zdrowsze rośliny i słabsza presja chwastów. 

ile wtedy kg siejesz?

Opublikowano

W jeczmieniu podstawa to wapno, jak masz wapno ok to daj 100 kg kizerytu 200 ultry czy pl6 i przy 100N ja zbieralem po 5-6t z ha, no i siew oczywiście nie wiecej jak 120-140 kg

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Tu tez bardzo dużo zależy od przebiegu pogody, od regionu kraju. Bo nie wszędzie będzie szła wegetacja w listopadzie czy grudniu. W jednym miejscu się uda, w drugim wcale nie musi :(

Opublikowano
2 godziny temu, gustaww napisał:

Nie jest to bzdura. Odpowiednio rzadki siew i problemów chorobowych nie ma. Jest za to oszczędność materiału siewnego

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał:

coś masz spierniczone ze tylko 3 tony na 4-klasie. U sąsiadów 3-4 klasa i zdarza sie ze zbierają po 7ton jarego. Opisz dokładniej co tam sie dzieje na tym polu, to spróbujemy coś wymodzić o ile się da

Pola o małej zawartości próchnicy 4a 4b 5 klasa, porównując je do 3 klasy to przepaść , monokultura zbożowa , nasiona własne czyszczone , ziarno grube , siew w terminie , pod korzeń Tarnogran PK 300 kg , saletrzak 300 kg , pogłównie saletra 100 kg , mocznik nalistnie , grzybobójczy raz Soligor , chwasty -Chwastox + Puma oddzielnie . Zaprawa zwykła w proszku Funaben . Plon 3 tony z ha . sprzedaż po żniwach , dochód 0 zł 

Opublikowano

Zacznij od czytania tego co na worku jest napisane.

Tarnogran to jeden z najdroższych nawozów. Nie cena zakupu o tym decyduje a cena kilograma składnika rozpuszczalnego w wodzie.

I zacznij stosować dobre wapno z magnezem.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Zacznij od czytania tego co na worku jest napisane.

Tarnogran to jeden z najdroższych nawozów. Nie cena zakupu o tym decyduje a cena kilograma składnika rozpuszczalnego w wodzie.

I zacznij stosować dobre wapno z magnezem.

Przestawiłem się na sól + polidap ale cena fosforanu odstrasza i pójdzie prosty lub fosdar i z azotem będzie wtopa bo nie mam .

Opublikowano

I znowu przelicz na składnik.

Sól i polidap to było najtańsze nawożenie.

Zobacz ile w tych 40% fosdaru masz P rozpuszczalnego w wodzie?

Już w prostym jest o niebo lepiej.

Bez wapna nie będziesz miał wykorzystanego fosforu.

Bez magnezu potas nie będzie efektywny.

Nie ma  prawidłowej fotosyntezy nie ma plonu. 

Opublikowano
4 godziny temu, gustaww napisał:

Jeśki chodzi o jęczmień ozimy to jestem za siewem do 15 września. Pszenzyto do 20 września. Pszenica 20-25 wrzesień. U mnie sie to sprawdza.

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Panowie po 2 latach jestem zmuszony wrócić do zasiewu jęczmienia jarego , ostatnie zbiory to 3 tony z ha odmiana Vermont przy 100 N jaka jest recepta na plon chociaż 4-5 ton jarego bo ostatnio pszenżyto dostało 160 N i sypnęło 4 tony , klasa ziemi 4b na jesieni dałem nawóz wapniowy 300 kg na ha .

sprawdź pH.

Opublikowano

Co najwyżej podasz na potrzeby pokarmowe ale o drgnięciu bym nie myślał.

I właściwie tak nawożenie granulatem powinno być traktowane. Corocznie te 500kg na neutralizację zakwaszenia przez azot I dokarmianie roślin.

Warunek to ustabilizowane pH 

Opublikowano
33 minuty temu, koniu napisał:

Jeśki chodzi o jęczmień ozimy to jestem za siewem do 15 września. Pszenzyto do 20 września. Pszenica 20-25 wrzesień. U mnie sie to sprawdza.

U mnie jęczmień wcześnie siany się nie sprawdzał, teraz sieję lekko po 20-stym

Opublikowano
42 minuty temu, Agrest napisał:

I znowu przelicz na składnik.

Sól i polidap to było najtańsze nawożenie.

Zobacz ile w tych 40% fosdaru masz P rozpuszczalnego w wodzie?

Już w prostym jest o niebo lepiej.

Bez wapna nie będziesz miał wykorzystanego fosforu.

Bez magnezu potas nie będzie efektywny.

Nie ma  prawidłowej fotosyntezy nie ma plonu. 

Jak ma kwas w ziemi  to  ten fosdar jest lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy nikt nie bawi się w wapnowanie jedynie jakiś wap-mag co 3 lata .

5 ton zboża mają jedynie po buraku cukrowym , jęczmień jary od 1,5 tony do max 5 ton po płodozmianie nie zbożu , taka okolica takie gleby gm. Annopol .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

Jak tak się tam w okolicy bawicie to możesz sypać i 200 kilogramów czystego azotu a i tak 4 ton zboża nie nakosisz.

Zrób badania  ale podejrzewam, że wapna trzeba dać oporowo.

Pamiętam też, że strasznie marudziłeś w temacie pszenżyta, że dałeś 160 N i sypało 4 tony, to się teraz wyjaśniło dlaczego. Jak w polu biednie ze składnikami i kwas to nigdy kokosów nie zbierzesz. Inną kwestią jest sypanie tyle azotu na 4-5 klasę, to nie mogło się udać.

Edytowane przez misio3p
  • Like 2