Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To wapno wg mnie możesz już teraz rozsiać, niech deszcz je wpłukuje

1 minutę temu, 1993michal napisał:

panowie chce zasiać jęczmień jary , przed siewem wiasną sypnąć wapno granulowane i po jakichś 2 tyg nawozy i siew?

Opublikowano
yacenty napisał:

bedzie coś z tego? tam gdzie woda staneła na chwile to ledwo ledwo wychodzi

20201026_154813.jpg

20201026_154829.jpg

20201026_154459.jpg

20201026_154756.jpg

Tu masz luksus wschody u mnie na działce 3,45ha to ok jednego hektara nie wzeszlo poprzeczki i plac na środku gdzie woda stała A siane mamy w tym samym terminie. Będzie trzeba jakoś to posiać

Opublikowano
2 godziny temu, 1993michal napisał:

panowie chce zasiać jęczmień jary , przed siewem wiasną sypnąć wapno granulowane i po jakichś 2 tyg nawozy i siew?

Jak masz orkę zrobioną to tak jak piszą koledzy można już siać.

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

Ktoś pomoże w diagnozie?

Jęczmień Sandra, gleba 4b i 5, stanowisko po gryce, bezorkowo, ph wiosną 5,9, przedsiewnie 4t wapna wymieszane talerzówką.

200kg ultradap i 150kg soli potasowej. Zaprawa systiva i kinto plus. Chwasty ctu 1,8l i dff 0,1l, mszyca mospilan 0,25. 

Wydaje mi się że wzrost i krzewienie przyhamowane,  liście bieleją  robią się jakby mokre coś podobnie jakby młode przemrożone liście jęczmienia jarego.

Czy to ostry niedobór manganu?

20201025_143156.jpg

Michał_19 ma rację, chyba w większości taki widok jeczmieniów. Chyba, że dopiero co wschodzi. I mój żółknie. Zresztą zdjęcia tutaj wstawiłem to dawałem wczoraj znowu mikro i siarczan magnezu. Pod koniec września jak pryskałem od robactwa, to dawałem oprócz mikro dodatkowo mangan i żelazo. Mam borowiny i ph 6,8.

Dużo deszczu, oprysk od chwastu się za bardzo przemieścił i jest to co jest. Dodatkowo jak zboże porażone to i zaraz choroby się czepiają. Ja robiłem zabieg tebu w tym roku, ale zastanawiam się czy jeszcze nie dać andros. Tylko inwestować tak w jęczmień. A jak będzie mocna zima i zmarznie? Gdzie szukać tej kasy. 

Opublikowano (edytowane)

22 godziny temu, michal_19 napisał:

U mnie też dff szczególnie gdzie jakiś dołek to widać że zaszkodził. Mimo słabych warunków pogodowych rośliny trochę wilgotne dałem dr grę a micro a 1.6 kg fungicyd i insektyd. Gesty już jest temu zdecydowałem się na zabieg grzybowy. 

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

Ja wczoraj dawałem mikro, dzisiaj wracałem wstąpiłem na pole trochę pochodziłem a tam tacy "przyjaciele" No i jutro pójdzie znowu pyrinex + chyba powtórzę jednak fungi coś z morfolin (może andros).

spacer.pngspacer.png

.spacer.png

Opublikowano

U mnie jęczmień zimowy ma 3-4 liście  nawet zielono jest ale z 5 ha 20 arów robią się żółte końcówki i czarne kropki na nich? pryskać grzybówką zapobiegawczo ? Bo reszta ok wygląda . Od robaka było już i chwasta pryskane. 

Opublikowano

Ja obok domu mam 0,7ha jęczmienia i z dnia na dzień jest go mniej.

Chyba odżałuję resztki dursbanu i na noc podleję dając z 600l cieczy. Nadają deszcz to może trochę tego dziadostwa wytępi.

Opublikowano

Ja leciałem ostatnio na mszycę plus 0.5l androsu. A mam pytanie czy wystąpienie mgły w nocy po zabiegu ma jakiś wpływ na działanie oprysku? Prawdę mówiąc w mojej krótkiej przygodzie z rolnictwem nie styknąłem się z takim przypadkiem. Kiedy pryskam a potem mgła.  Akurat jęczmień pryskałem w dzień, a jeden kawałek pszenicy gdzieś koło 16 pryskałem i chyba koło 18 zaczęła pojawiać się mgła.

Opublikowano

Jak wasze jeczmieniem? Ciężko trafić w okienko z jakimkolwiek zabiegiem jak nie pada to mgła liście żółkną a te bliżej ziemi gniją z nadmiaru wilgoci. Mogło by przyjść parę nocy z mrozem po parę stopni może by poprawiło sytuację.