Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, zetorki12 napisał:

Jaka klasa ziemi i czy na suszowe składałeś ?

Jeżeli prowadził uprawę na 10t a ukosił 7t to ma straty 30% przez suszę 😀

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 3
Opublikowano

W tym roku pewnie już tak przyjemnie nie będzie jak w tamtym, w gminie powiedzieli mi że nie można kosić do przyjazdu komisji, to kelega wyżej może na tę uprawę już nic nie dostać😀

Opublikowano

Poważnie z tym przyjazdem ? Jakoś nikt nic u nas . No ciekawe . Zdaje się że miesiąc na to mają .

Opublikowano (edytowane)

Tak mi powiedzieli, jak będzie pogoda niesprzyjająca to i tak będę kosił ale puki co minimum tydzień jeszcze ozime postoją u mnie. Teraz ładnie podlewa  to chociaż ziemniaki odżyją.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Panowie, jęczmień ozimy (browarny) urośnie jak będzie miał przedplon roślinę motylkową? Konkretnie fasolę. Gdzieś widziałem artykuł, że podobno jęczmień ozimy browarny nie urośnie po roślinach motylkowych, aczkolwiek wole zapytać praktyków. Dodam, że nigdy nie siałem jęczmienia ozimego. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

No to u Was ładnie sypią  ozime.Ja w zeszłym tygodniu wykosilem jęczmień  (miałem glorie) to wyszło tak na oko bo nie wazone 4,5 tony z hektara i ziarno chude czyli dużo gorzej jak w zeszłym roku.Ale opady praktycznie były tylko w maju,teraz chodzą chmury ,a deszczu zero.Według IUNGU w mojej gminie nie ma suszy.

Opublikowano

W mojej gminie nie ma suszy ale za to by grad, było szacowanie szkód wczoraj. Pszenica 50% kukurydza 50% jęczmień ozimy 100%.

Opublikowano
gustaww napisał:

W mojej gminie nie ma suszy ale za to by grad, było szacowanie szkód wczoraj. Pszenica 50% kukurydza 50% jęczmień ozimy 100%.

A kto to szacował, komisja z gminy czy z upezpieczalni? Jeśli nie było suszy tylko grad to pomoc suszowa się nie należy.

Opublikowano

A jaka to gmina? Jeśli nie było suszy to w jakim celu powołano komisję? Od gradu jest ubezpieczenie a nie pomoc państwa. Jaka komisja szacuje 100% u nas od 1 marca spadło 65 l deszczu i nielicznym oceniają na ponad 70%. Susza jest w Wielkopolsce i Lubuskiem a cała Polska wyciąga rękę po pomoc.

Opublikowano
8 godzin temu, Jacek23 napisał:

A kto to szacował, komisja z gminy czy z upezpieczalni? Jeśli nie było suszy tylko grad to pomoc suszowa się nie należy.

Na wniosku o wyszacowanie strat przez komisję masz jak byk wyszczególnione co spowodowało straty,susza jest jednym z kilku powodów strat więc nie wiem o co ta Pieniawa

Opublikowano

Na moim wniosku takiego punktu nie ma. Pomoc suszowa jest od suszy a od gradu jest ubezpieczenie. A komisja jak widzi 100% strat w jęczmieniu ozimym a tylko 50% kukurydzy to coś nie tak. Przekręt widać oczywisty, bo jęczmień z pola zebrany lub za parę dni więc dowodów na to jaki był naprawdę nie ma i odpowiedzialności też. A kukurydza zostaje, i tu komisja więcej nie wpisze bo może być kontrola. Uważam, że pomoc państwa powinna trafić do tych co najbardziej ucierpieli a nie do nierostropnych co nie ubezpieczają upraw. A obraz suszy w mojej okolicy jest taki, że jeśli popada to większość kukurydzy zbierana będzie talerzówką.

Opublikowano

no to nie ma co się dziwić że szacują nie tylko suszę,skoro wiesz że w każdej jest inny

może po prostu u Ciebie nic innego nie występuje;-)

Z 2 strony przejrzałem wnioski z ok 20 gmin i nigdzie nie ma tylko suszy

U mnie komisja była wczoraj,straty od 40-70%

• Like 1
Opublikowano

jak Ci wtedy pisałem o jęczmieniu żebyś nie orał ,mój był piękny,teraz straty wyszacowali na 70% a reszta to poślad i słoma,ta w tym roku obrodziła

• Sad 1