Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czym odchwaszczacie jęczmień jary? Bo u mnie już od paru ładnych lat szła Puma+Granstar, a przyznam że to dość drogie rozwiązanie a i przydałoby się zmienić środki. 

Opublikowano

chwastoxy chyba wychodzą taniej. Co do jednoliściennych to nie zbyt dużego pola manewru. Jest Puma i Axial ale ten nowy Axial chyba droższy jak Puma...sprawdź ceny w okolicznym sklepie z ŚOR.

Opublikowano

Czym odchwaszczacie jęczmień jary? Bo u mnie już od paru ładnych lat szła Puma+Granstar, a przyznam że to dość drogie rozwiązanie a i przydałoby się zmienić środki. 

Po co Puma ? Granstar bierze bławat ,tańszy jest Helm Tribi.Ja pryskam Linturem.

Opublikowano (edytowane)

Puma na jednoliścienne...

U Nas Puma idzie obligatoryjnie. Całość zboża idzie na sprzedaż, przy nadprodukcji potem każdy widziwia więc nie możemy sobie pozwolić na zanieczyszczenia.

Edytowane przez MartineZ
Opublikowano

Obligatoryjnie ? po co ponosić koszty skoro nie ma takiej potrzeby.My tylko produkujemy na sprzedaż i wiadomo że wszystko musi być OK.ale środki stosuje tylko  jeśli jest taka potrzeba.

Opublikowano

witam, sial z was ktos jeczmień Kucyk ? jesli tak jaka norme wysiewu  na mozaice IVa, IVb i V kl  macie? w zeszlym roku wyszlo mi ok 170 kg/ha przy mtz 48 i obsadzie planowowanej ok 350 szt/m  i wyszlo mi za rzadko, raz przez susze i skorupe ktora powstala po siewie, a dwa mozliwie ze przez siew ok 10.04 

Opublikowano (edytowane)

witam, sial z was ktos jeczmień Kucyk ? jesli tak jaka norme wysiewu  na mozaice IVa, IVb i V kl  macie? w zeszlym roku wyszlo mi ok 170 kg/ha przy mtz 48 i obsadzie planowowanej ok 350 szt/m  i wyszlo mi za rzadko, raz przez susze i skorupe ktora powstala po siewie, a dwa mozliwie ze przez siew ok 10.04 

Ja sieje drugi rok kucyk 160 kg to max bo będzie szczota :D  sieje zawsze w marcu .

Edytowane przez krzeniek
Opublikowano

Jaki herbicyd wybrć albo mieszanine stosujecie ,żeby za jednym przejazdem dać na miotłe ,przytulie i fiolki itp.. , bo nie udało się wykonać  na jesieni w jęczmieniu ozimym

Opublikowano

Axial + Lintur  lub Mustang solo , zalezy jaki budżet :) 

ja mam inne pytanie  na temat jeczmienia ozimego z powodu suchej jesieni i ciut ciezkiej zimy chciałbym dokrzewić jedną działkę , ponieważ ma dopiero 4 liscie i słyszałem że CCC na jeczmien nie działa to co proponujecie ?? poleci mu mocznik w ilości 30-40 kg + 15 kg Siarczanu i do tego  5kg PK i mysle dać CCC bo tak bede leciał na jeden kawałek pszenicy , co Wy na to ?? jest juz po pierwszej dawce rozsiany Salmag (27,5 N + Mg Ca ) w ilosci 300 kg.ha  ale te temperatury i słabe nasłonecznienie powoduje ze to zbyt wolno rośnie , i chce dosilic bo zapowiadają cieplejsze juz dni :) woj świetokrzyskie 

Opublikowano

Możesz spróbować choć Ci co stosowali mówili o słabych efektach w jęczmieniu. CCC nie jest drogi więc podjęcie ryzyka wydaje się sensowne.  Chcesz pryskać jeszcze przed świętami? CCC stosuje się w temp powyżej 10 stopni i taka temp maksymalna na pewno się pojawi w najbliższych dniach ale średnia będzie dużo niższa.