Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obawiam się że na wiosne to może on i dobry będzie tylko co w żniwa? 

Znajomy w tamtym roku siał oatatni tydzień października bo twierdził że jęczmień można siać do końca października bez problemu, ja siałem 23 września a on ostatni tydzień października, u niego plon wyszedł 3 tony, a u mnie 6300

Opublikowano

Ta jesień i tak jest beznadziejna dla ozimin, wszystko stoi w miejscu nawet siane w optymalnych terminach, ale może lepiej, nie ma presji robaków, za to dla chorób idealne warunki. Zobaczymy wiosną.

Opublikowano
3 godziny temu, MarcinC88 napisał(a):

Nie lepiej pszenicę? Obstawiam w ciemno, że jest totalne bagno więc jeszcze i tak musisz odczekać parę dni aby obeschlo, to już będzie prawie listopad więc nawet już dość późny termin na pszenicę, jęczmień absolutnie nie.

Tam lżejsza gleba a potrzeba jeczmienia na pasze i tak bede siał jarego z 1,5 ha a co do pszenicy to jeszcze 3 ha mam nie ma takiej tragedi ostatnio cosik owiało dość dobrze a nie dopadało wiecej 

Myśle że czwartek piatek posieje

Opublikowano (edytowane)

Przecież agrest siał na wiosnę jary pomimo że coś tam przypalił jak jechał chwasty to był zadowolony z plonu jak dobrze pamiętam. To po co cudować z ozimym?

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Godzinę temu, MarcinC88 napisał(a):

Powodzenia... Tylko nie pisz co poradzić na wiosnę na słaby jęczmień 👍

Spokojnie ja tylko pytam jak w kwesti siewu bo jeczmienia ozimego nie siewałem wiele  a co do agrotechniki itp to jakas wiedza i doświadczenie jest 🙃🙃 takze sobie poradze a jak nie to sie przesieje czyms 

Opublikowano

Jest sens jechać teraz z t0 w postaci tebukonazolu+ perytroid na mszyce + mikro i siarczan czy lepiej se odpuścić?Jęczmień siany 23 Września,aktualnie zaczyna fazę krzewienia 

Gdyby nie ta pogoda to bym wcale nie myślał najbliższe dni nadają ciepłe + ciepłe noce wiem warunki by były 

Co myślicie?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie pokrzewione a już grzyb? Robaka i odżywki rozumiem ale tebukonazol minimum 12 stopni a w praktyce co najmniej 15

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
20 godzin temu, 1993michal napisał(a):

panowie pytanko ok 2 tygodnie temu oprysk cezaro teraz widze dwuliścienne wychodza nowe spali je czy czeka mnie na wiosnę poprawka?

Raczej spali, one na wiosne dopiero znikną, chyba że coś źle zrobiłeś 

Opublikowano

Ładna, moje słabe jakieś... Nic nie rosną, może trochę za słaba obsadę dałem bo 280 w Sandrze i 260 w wielorzedowym ( nie pamiętam nazwy) ale ledwo 3 liście i jakieś marne... Oby zima była późno to może złapią choć jedno rozkrzewienie do zimy. Rok temu o tej porze dywan miałem 

Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 09:54, krilan06 napisał(a):

IMG_20251031_095258.jpg

IMG_20251031_095252.jpg

Sorry za jakość. Zdjęcie robione tydzień temu, efekt pracy myśliwych 

Nie kiedy muszą dojechać po zwierzynę taki zawód i takie miejsce pracy 

Opublikowano

Niekiedy to piszemy razem. A co do myśliwych to nikt tu nie polował. Po prostu przejechali sobie przez pole 500m i myśleli że się nie wyda tylko mają problem bo w systemie nic nie ginie. A drugi ich problem polega na tym że skłamali mówiąc że w tym czasie nikt od nich nie był wpisany w grafik

Opublikowano

Masz rację tępić dziadostwo, zrobili sobie drogę na czyimś polu, a zwierzynę to mogli na plecach wynieść jak już. 

Jakby tobie zwierzyna uprawę zniszczyła to ci dadzą parę groszy albo i nie. Nie przepadam za nimi myślą że im wszystko wolno posrana pseudo elita 

• Confused 1
Opublikowano

Nic nie upolowali, przejechali polem do ambony. I najlepsze te ich tłumaczenia że to nie oni i mam sprawę zgłosić na policję. Tylko nie wiedzieli że ja to zgłoszę komuś kto nad nimi stoi i się wyda że to jednak oni.