Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał(a):

Myślę że przed 15.10 jęczmień nie ma szans wyjść. Temperatury niskie to i krzewienia nie będzie

zasiej jęczmień,będziesz miał porównanie u siebie między wcześnie sianym a  opóżnionym siewem 

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał(a):

Myślę że przed 15.10 jęczmień nie ma szans wyjść. Temperatury niskie to i krzewienia nie będzie

Ja zasiałbym pszenicę, jeśli pH słabe to pszenżyto. Czemu ci oddał? słabo mu plonowalo pewnie pH leży 

Opublikowano

Szczerze to to co siałem 22 września na tą chwilę jest już siewem opóźnionym bo pogoda zaskoczyła. Jeszcze nie wyszedł.

Jest 1:1. Ktoś jeszcze rzuca monetą🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Ja zasiałbym pszenicę, jeśli pH słabe to pszenżyto. Czemu ci oddał? słabo mu plonowalo pewnie pH leży 

Dwa lata temu robiłem mu wszystko po kosztach licząc że da w dzierżawę. Zebrał 15t pszenżyta i chciał bym dalej robił. Ale odmówiłem.

W tym roku zapłacił obcym za usługi jak bozia przykazała, zebrał 10t pszenicy bo N2 i t2 niepotrzebne no i skończył ponoć na minusie🤷‍♂️

Opublikowano
11 godzin temu, alfa napisał(a):

Dlaczego w zeszłym roku ja 28 wrzesień kolega około 10 października i ok 

W zeszłym roku końcówka września i pazdziernik były ciepłe , pszenice siane 27 września wschodziły w tamtym roku po 5 dniach , w tym będą wychodzić po ok 15 dniach od siewu , więc zależy jak na to patrzeć , teraz to już ziemia jest wychłodzona więc wschody jak będą po 2 tygodniach to trzeba przyjąć że wschody szybkie 

Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał(a):

pamiętajcie tylko że kiedyś zima zaczynała sie w listopadzie ma teraz w grudniu i to czasem

Nie musi być zimy wystarczy będzie lekko trzymać na minusie i niema krzewienia, to nie rzepak że wegetuje już przy 1 stopniu. 

A może teraz zima będzie w listopadzie? 

Opublikowano

Zasiałem jęczmień 13 września- rewelacyjnie wyszedł. Następnego roku też 13 wyszedł kiepsko bo w październiku były upały. W ubiegłym roku 20 wrzesień plon i zdrowotność super.

W tym 17 wrzesień  i 22 wrzesień.

Dwa dni temu wyglądaĺ tak ten z 17stego. Z 22giego jeszcze pod ziemią.

Na pewno nie będzie wybujały na zimę

20251001_164545.jpg

Opublikowano

Przejrzałem zdjęcia w swojej galerii i może nie wybuja, ale szczota na polu jeszcze może być.

Co do dzierżawy to najbezpieczniejsze byłoby psieżyto. Z ekonomicznego punktu widzenia jęczmień będzie lepszy, a skoro pszenżyto sypało 7,5t/ha to z pH najgorzej nie jest.

Opublikowano (edytowane)

Tu bym się sprzeczał pszenżyto może być i 7t a jęczmienia nie będzie albo będzie słaby. Przerabiałem już to.

U mnie już 0°

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

Ja wczoraj zakończyłem siewy jęczmienia po kukurydzy. Co było. Rejon północno-wschodni.

Co do dzierżawy siej jęczmień jak masz zaprawiony, z mojego doświadczenia zauważyłem że słaby jęczmień i tak oddaje lepiej jak ładne pszenzyto. 

Przynajmiej u mnie. Pszenzyto szczota to daje 7 ton, jęczmień ładny daje 9, a jęczmień na zaniedbane dzierżawie tak samo dał 7 z czego 20 arów na hektarowej działce takie zapalenisko że prawie nie było. I rok wcześniej na tej samej działce owies nie wiem czy 2 tony sypał. 

Więc zwiększył bym wysiew i siał jęczmień. 

Opublikowano

Decyzja podjęta, pszenica zaprawiona już w siewniku. Czeka aż kawę wypije. Dziś duży mróz, niedawno zszedł z ciągników, złapało wierzchem bryłki gleby więc bez pośpiechu.

Opublikowano

Tak szybko siejesz świeżo zaprawioną? Nie zapycha się, nie oszukuje norma wysiewu? 

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tak szybko siejesz świeżo zaprawioną? Nie zapycha się, nie oszukuje norma wysiewu? 

Powiem po zasianiu🤣

Prawie 3h miała na wciągnięcie wody. Próba robiona bezpośrednio przed siewem to powinno być dobrze

20251003_075130.jpg

3 minuty temu, Mr_WW napisał(a):

Mam takie pytanie, jak łączną dawke azotu dajecie na sezon w jęczmieniu? Oczywiście orientacyjnie jaką, bo dokładnie to cięzko pewnie stwierdzić. 

120 -140kg N wiosną

Opublikowano

🤭 ja wczoraj w nocy zaprawiałem pszenicę i pszenżyto myślę że na jutro będzie ok. 

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

🤭 ja wczoraj w nocy zaprawiałem pszenicę i pszenżyto myślę że na jutro będzie ok. 

Zasiane.

Zaniżał wysiew o około 8 - 10kg, które uwzględniłem w próbie.

O ile jest zakładane 2ha.

Wysiane 320szt Chevignon.

Po obiedzie trzeba opryskać i zamknąć temat