Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możecie się śmiać ale listopad to krótki dzień, mgły rosy i może się okazać że będzie za późno, nie wspomnę o mszycach które będą sobie do tej pory ucztować na plantacjach 

Opublikowano
2 godziny temu, Matey napisał(a):

Pogody już na dzień do przodu nie mogą trafić a Wy już wiecie że nie będzie okienka do końca roku. Jeszcze w listopadzie będzie pogoda na odchwaszczanie

Liczę na to, jeszcze opryskiwacza nie zalewałem na zimę. 

Opublikowano

Chciałem prysnąć jęczmień Elipris+acetamipiryd lub cyper kil, chyba będzie d*pa z tego wieje że chce łeb urwać. Jutro mam wyjazd a w czwartek kiszonka do zebrania 😡

Opublikowano
5 godzin temu, MarcinC88 napisał(a):

Możecie się śmiać ale listopad to krótki dzień, mgły rosy

A co Ci one przeszkadzają przy jesiennym odchwaszczaniu? Jak z wilgocią kiepsko, to są wręcz zbawienne 

Opublikowano
2 minuty temu, jajonasz napisał(a):

A co Ci one przeszkadzają przy jesiennym odchwaszczaniu? Jak z wilgocią kiepsko, to są wręcz zbawienne 

Jak typowe doglebowki to ok, ale nalistne potrzebują jednak suchych roślin.

Opublikowano
18 godzin temu, MarcinC88 napisał(a):

Możecie się śmiać ale listopad to krótki dzień, mgły rosy i może się okazać że będzie za późno, nie wspomnę o mszycach które będą sobie do tej pory ucztować na plantacjach 

Mszycy nie ma dużej presji przynajmniej u mnie w okolicy. Zimne noce zrobiły swoje jak narazie...

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Gerard123 napisał(a):

Co dać na T0 ?

same tebu wystarczy czy to zły pomysł?

Dorzucić siarczanu i mikro?

W tym roku pogoda pozwala trochę przyoszczędzić, dobrze bym się zastanowił czy warto pryskać. 

• Like 1
Opublikowano

Chciałem polecieć dzisiaj z opryskiem na chwasty(chlorotoluron+dff) i dodać do niego 0,1l/ha karate zeon. Nie widze żeby mszyce jakoś mocno zaatakowały, więc karate bardziej profilaktycznie. 0,1l to wystarczająca dawka na ha?

Opublikowano
15 godzin temu, Gerard123 napisał(a):

Co dać na T0 ?

same tebu wystarczy czy to zły pomysł?

Dorzucić siarczanu i mikro?

Chyba za dużo pieniędzy macie ja nie zaprawialem , żadnych mszyc t0 mikro i innych dupereli i będzie jęczmień Lalka oby tylko z 2 rozkrzewiania złapał 

1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Ponad 3 tyg siany jęczmień u kolegi puszcza dopiero 2 pęd, gdzie głębiej to 3 liście. 

U mnie pewnie jeden liść jeszcze później zobaczę 

Opublikowano

nie ważne czy coś jest czy nie ma trzeba pryskać,mszycy nie będzie ale za to środek za***ie wszystkie biedronki itd ,więc jak za tydzień 2 mszyce przyjdą na obiad będą zarły i sie dymały do upadłego bo nic im przeszkadzać nie będzie w imprezie

Opublikowano

Sam jesteś Biedronka, kukurydzę do okoła i mszyc nie ma? Jak masz 2 czy 3ha w kawałku to obchodzisz całe pole sprawdzając mszyce?😁 Tak na pewno... Że ich nie ma od drogi to nie znaczy że ich niema z drugiej strony. 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Chyba za dużo pieniędzy macie ja nie zaprawialem , żadnych mszyc t0 mikro i innych dupereli i będzie jęczmień Lalka oby tylko z 2 rozkrzewiania złapał 

U mnie pewnie jeden liść jeszcze później zobaczę 

Przecież 2 pędy w jęczmieniu to tragedia. Ile siejesz sztuk? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Sam jesteś Biedronka, kukurydzę do okoła i mszyc nie ma? Jak masz 2 czy 3ha w kawałku to obchodzisz całe pole sprawdzając mszyce?😁 Tak na pewno... Że ich nie ma od drogi to nie znaczy że ich niema z drugiej strony. 

Każdy robi jak uważa ,a Ty widze ze jak tylko na około  zaczynają smarkać bierzesz antybiotyk

Opublikowano
3 godziny temu, kopin napisał(a):

Każdy robi jak uważa ,a Ty widze ze jak tylko na około  zaczynają smarkać bierzesz antybiotyk

Czasami lepiej antybiotyk niż wylądować z zapaleniem płuc w szpitalu. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Mr_WW napisał(a):

Chciałem polecieć dzisiaj z opryskiem na chwasty(chlorotoluron+dff) i dodać do niego 0,1l/ha karate zeon. Nie widze żeby mszyce jakoś mocno zaatakowały, więc karate bardziej profilaktycznie. 0,1l to wystarczająca dawka na ha?

Wystarczy

Ostatnia działka do opryskania, jadę zobaczyć czy w ogóle jest sens pchania się na glinę i co zastałem? Ci debile myśliwi przejechali sobie przez całe pole 500m samochodem terenowym do ambony i kolein narobili. To ja tu się czaję z opryskiem żeby nie naryć a te chamy jak gdyby nic sobie wycieczki robią, żeby chociaż jechali ścieżką to nie - po co

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Czasami lepiej antybiotyk niż wylądować z zapaleniem płuc w szpitalu. 

ale bierzesz jak już jesteś chory a nie żeby nie zachorować całą zimę 

Opublikowano

A po co Ci teraz ten tebukonazol? Przecież jęczmień masz teraz maksymalnie w fazie 2-3 liści więc już choruje? Poza tym, triazole lubią wyższe temperatury niż późnojesienne.