Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Ok tylko dlaczego ty musisz płacić po 2.5 - 3 tys a odstępować innym po 600-700 zł ? rozumie jeszcze ze ty masz taką odmiane z centrali , a ktoś ma inną z centrali i się wymieniacie , a nie że ktoś ci na wymianę przywiezie uj wie co ,  Ja jak ktoś chce pszenicę to jakoś wiele nie liczę , ale 1000 za tonę pasuję brać, żeby się ktoś z boku nie śmiał że cię w ciula robi , bo ty płacisz grubą kasę żeby zmienić materiał siewny , a ktoś ma w cenie skupu ? 

Na chłopski rozum , taka sprzedaż w cenie skupu to trochę nie fer , bo równie dobrze można powiedzieć że ty kupuj kwalifikat , a ją będę brał od ciebie do siewu 

Ja kupuję po 150kg na jeden hektar więc starczy mi na siew, cześć wystawiam obcym po tysiąc za tonę. A po co wymieniać się po taniości a właśnie po to żeby była relacją, wdzięczność pomoc. Poza tym ja nie zbiednieje a on się nie wzbogaci. Wystarczy że tonę sprzedam po tysiąc i jestem na zero

Opublikowano
3 godziny temu, EppS napisał(a):

To już nie jest kwalifikat, to po pierwsze, po drugie zawyżasz ceny wyżej podane żeby post wyglądał bardziej dramatycznie, po trzecie nie traktuję tego jako biznesu porostu sąsiedzka pomoc raz ktoś mnie innym razem ja komuś, po czwarte mam gdzieś co ludzie patrzący z boku sobie myślą.

No właśnie to już nie kwalifikat więc nikt go nie sprzedaje jako kwalifikat , po drugie jak zawyżam ceny ? , w moim przypadku piszę o pszenicy kupowałem w tamtym roku od 2650 do 2980 , zależnie od odmiany , po trzecie też nie traktuje to jak biznas , w żniwa tamtego roku cena była po 750 , a potem sprzedałem jako konsumpcję po 960 zł , to uważasz że miałem sprzedać 20 ton po 750 zamiast 3 miesiące pózniej po 960 zł . Myślę że 1000 zł za świerzą pszenicę to jest normalna cena , zresztą w tym roku sobie wziąłem od kolegi tone pszenicy i sam mu zaproponowałem 1000 zł że pasuje dać 

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Za późno 🙈

To jakbyś zaczął spotykać gatunki zbóż których nigdy nie było no twoich polach, to żebyś wiedział skąd. W moim przypadku było to żyto w pszenicy na polu gdzie nie było ani żyta ani obornika w którym mogłoby być przez ostatnie 15 lat.

Opublikowano
9 godzin temu, ervyn napisał(a):

Kiedy zaczynacie siewy? Czym odchwaszczacie jęczmień? Expert 0,35kg + 0,2 diflufenikanu będzie git?

Po 25 września, północ Wielkopolski. Mieszanka ok, może na nakładkach trochę przypalić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Obornik pod pług a pod agregat 200 polidapu i 150 soli potasowej 

Nie szkoda ci Teraz marnować azotu z polidapu? 200 kg dasz Teraz to lepiej jak 100 kg saletry 

Opublikowano

Taniej wychodzi 

Ja zawsze liczę kilogram składnika 

41 minut temu, Tomek90 napisał(a):

O kierwa nawożenie jak pod kukse albo raps biedy niema. 

Kukurydza trochę więcej dostaje 

Tam idzie zazwyczaj 200 soli i od 150 do 300 polidapu

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja żółtodziób w uprawie jęczmienia jestem

Dopiero mam go drugi rok 

A na 5-6 klasie 8t nie uzyskasz

Kukurydza tylko na kiszonkę 

Teraz już jest jaśniej, ale czy ma sens takie nawożenie pod jęczmień? Skoro gleba ogranicza, bez wody nie pociągniesz

Opublikowano

W tym roku same dobre ziemie pod siew zboża

4a

Kukurydza trafi na 5 i 6 klasę 

W tym roku to też będzie później siew, kukurydza jeszcze nie zeszła z pola

Pod żyto będzie tylko obornik pod pług I wapno pod agregat, typowa 6 klasa, wypłukana ze wszystkiego 

Opublikowano

U mnie w sumie przez pomyłkę wyszedł mały eksperyment na jednym kawałku połowa zasiana 250 kg dapu a na drugiej 150 pod korzeń z oka zero różnicy ciekawe jak po zbiorze.A pod jęczmień chyba 200kg tarnogranu sypnę i tyle cena polifoski zabija 

Opublikowano
Godzinę temu, AgroSzymi99 napisał(a):

U mnie w sumie przez pomyłkę wyszedł mały eksperyment na jednym kawałku połowa zasiana 250 kg dapu a na drugiej 150 pod korzeń z oka zero różnicy ciekawe jak po zbiorze.A pod jęczmień chyba 200kg tarnogranu sypnę i tyle cena polifoski zabija 

A nie rozsądniej byłoby wysiać mniej, dobrej i drogiej polifiski. Niż więcej taniego i dziadowskiego tarnogranu?

Opublikowano
1 minutę temu, ervyn napisał(a):

A nie rozsądniej byłoby wysiać mniej, dobrej i drogiej polifiski. Niż więcej taniego i dziadowskiego tarnogranu?

Masz jakieś złe doświadczenia z tym tarnogranem ja w tamtym roku pod pszenzyto miałem posianą polifoskę i tarnogran i nie było widać różnicy ,ale to wiadomo po jednym sezonie nie wyjdzie 

Opublikowano
6 minut temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Masz jakieś złe doświadczenia z tym tarnogranem ja w tamtym roku pod pszenzyto miałem posianą polifoskę i tarnogran i nie było widać różnicy ,ale to wiadomo po jednym sezonie nie wyjdzie 

Tarnogran w przeliczeniu na składnik wychodzi Cię drożej niż polifoska 

Opublikowano
22 minuty temu, ervyn napisał(a):

Tarnogran w przeliczeniu na składnik wychodzi Cię drożej niż polifoska 

Muszę jutro jeszcze zapytać o cenę polifoski, ale na wiosnę polifiska 3400 a tarnogran PK 1650