Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Sandra dziś plon 6,8 ton wilgotność 11-11,5. Ziemia 3kl. 

I do tych co mówią że jęczmień to plewa, wiadro w podobnej wadze co pszenica, specjalnie porównałem.

To że józek jest w podobnej wadze co mietek nie świadczy o tym że józek jest ciężki . Na wiadrze 20 dkg różnicy w wadze to niewiele ,ale  na gęstości to kosmos 

Opublikowano
34 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Jakie jasiu pół mniejsze nawożenie ? 100 kg, saletry  mniej ? będziesz miał po 780 jak parametry złapie , te 7 - 8  ton też pewnie będzie hahahha strach się  dowiedzieć ile byś się spodziewał po pełnym nawożeniu  15 ton , jak tak grzeje to nie chodż po słońcu bez nakrycia dekla , bo to niebezpieczne 

Tyle co ty masz tego jęczmienia i tyle co potrzebuje on  słońca to byś zamiast biadolić od 3 mc. to wykosił go niedojrzałego i go latarką doświetlił / dosuszył 

hodowcy płacą za jęczmień tyle co za pszenice paszowa i przestań się produkować bo durnia z siebie robisz 

• Like 1
Opublikowano

Taaa jeszcze tucznika dorzucają do transportu haahah tylko musi  ten tucznik przed dostawą zapomnieć sobie oddychać . Pszenicę paszową też wszyscy sieją , ale tylko dlatego że parametrów im nie łapie na konsumpcję 

Opublikowano
34 minuty temu, Stach123 napisał(a):

To że józek jest w podobnej wadze co mietek nie świadczy o tym że józek jest ciężki . Na wiadrze 20 dkg różnicy w wadze to niewiele ,ale  na gęstości to kosmos 

Zluzuj pośladki 

Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał(a):

Rozładowywałem kombajn z lawety przyjechał ojciec kolegi. PIERWSZE I MNIE KOSISZ.Ni mówię ok Panie Romku. W ubiegłą niedzielę kolega dzwoni czy aktualne co ojcu obiecałem. No nie jak tak ... Kiedy będziesz chciał skosimy. W środę przychodzi i mówi że dzwonił do niego chłopak co mu inne lata kosił czy kosimy jęczmień. Kolega mówi że ja mam mu wykosić,tamten wpadł w szał jak to? Przecież co roku koszę. Chwilę po tym dzwoni do mnie dlaczego wpierdalam mu się w interesy🤣

Mi to koszenie potrzebne jak świni siodło......

Ja, miałem taką akcję, że zacząłem rolnika kosze już któreś jego pole, ale weszła rosa i zjechałem. Na drugi dzień deszcz i umówiłem się z rolnikiem, że jak obeschnie to kosimy dalej. Za dwa dni słyszę kombajn, Patrzę przez płot, a tam taki poj..any Andrzejek kosi to co zacząłem. Andrzejek ma usługi i wszystkich innych uslugodawcow w okolicy wk***ia takim zachowaniem.

2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

680 netto

Gdzie?

Opublikowano
4 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Patrzę przez płot, a tam taki poj..any Andrzejek kosi to co zacząłem

No to niezła partaninę musiałeś tam odwalać, że chłop pognał Cię z zaczętego pola i poszedł do innego 🤭

• Haha 1
Opublikowano

U mnie w okolicy ( dolnośląskie ) jęczmień zaczęty, ale dużo zimowego jeszcze stoi, w nocy popadało, wtorek i środa cały dzień deszcz zapowiadają i do końca tyg ma coś padać. Wiadomo deszcz potrzebny, ale nie ciekawie się te żniwa rozpoczynają. U mnie ze zbóż to tylko jęczmień jary, miejscami leży a teraz jak deszczu dowali to też nie ciekawie :/

Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał(a):

Toć niech pada ale na ten moment najbliższe 10 dni pokazują pochmurno i deszczowo

Także z jęczmieniem mogą być problemy

Gabber mówił że ci co kosili to biegunka i dojrzały miałem w polu zostawić 

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem z obszarnikiem mówił że kto nie skosił jęczmienia to już nie zbierze, se myślę co on pier**li ale jak patrzę na te prognozy to nie są za ciekawe. 

Opublikowano

Zapowiadany deszcz przyspieszył zbiór nie u wszystkich nawet dojrzałego jęczmienia i jak się prognozy sprawdza to ci co nawet zielonkawy skosili będą na + o ile nie zgnoją . Są pewnie i tacy co wolą zebrać dobrą słomę niż ziarno i prawdę powiedziawszy dla tych co im brakuje słomy , wartość słomy nie wiele mniejsza  od ziarna  , a czasem ją przewyższa . Po 600 jak skup dalej umiejscowiony i sprzet gabarytowo mały do odwozu to nie bardzo jest ekonomicznie uzasadniona sprzedaż na pryzmę i albo piec , albo ogony 

Opublikowano
26 minut temu, Wpaw napisał(a):

Wczoraj rozmawiałem z obszarnikiem mówił że kto nie skosił jęczmienia to już nie zbierze, se myślę co on pier**li ale jak patrzę na te prognozy to nie są za ciekawe. 

Prognozy nie zawsze się sprawdzają 

Opublikowano

No wiadomo, lepiej żeby ludzie sobie zebrali... 

Opublikowano

Pamiętam dawniej, że często początek lipca 2 tygodnie padało, w piłke nie dało sie grać, nie mówiąc o tych jęczmieniach ale kto wtedy myslał o jęczmieniu

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Gabber mówił że ci co kosili to biegunka i dojrzały miałem w polu zostawić 

No teraz się okaże co za te 10 dni będzie z jęczmieniem. Była pogoda do zbioru, myślę że większość jęczmień położyła. Tam gdzie został to 🤷 się okaże, myślę że trzeba też brać poprawkę na niektórych ludzi na forum i niektóre wpisy brać z dużym dystansem 😉

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tam gdzie został to 🤷 się okaże, myślę że trzeba też brać poprawkę na niektórych ludzi na forum i niektóre wpisy brać z dużym dystansem 😉

Ale co, nie kosili z lenistwa, braku kombajnu, czy że był niedojrzały? 

Opublikowano

Miałem kosić jak słoma zielona i 18% wilgotności odmiana Winni? Drugi znów w łatki jak dalmatyńczyk z zielonym który odbił na przepalach... Przyjdzie pora to się zbierze u nas w regionie mało kto ruszył.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Desperado napisał(a):

Ale co, nie kosili z lenistwa, braku kombajnu, czy że był niedojrzały? 

Nie kosili bo nie gdzieś się trafiło ziarenko zielone. Wiadomo że jeżeli jest niedojrzały to trzeba czekać, ale mówię o skrajnych przypadkach gdzie czekają nie wiadomo na co. U mnie w okolicy do 14-14,5 procent ściągali wszystko i patrząc na pogodę była to dobra decyzja. Jęczmień który jest zielony i ma 18% wilgotności może poczekać jeszcze ten tydzień czy półtora, ale zostawianie tego który ma 10-13 i już dawno kłos opuścił to igranie z ogniem i liczenie na łaskawą pogodę.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jajonasz napisał(a):

No to niezła partaninę musiałeś tam odwalać, że chłop pognał Cię z zaczętego pola i poszedł do innego 🤭

No nie wydaje mi się. Ten drugi nie pierwszy raz tak komuś innemu zrobił.

Jakubus na 4, 5 i 6 klasie oddał 6 ton z ha. Wczoraj skończyłem. Gęstość 67, wilgotność 12, białko 12,2.

Edytowane przez Grzesiu90209