Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakubus, jeszcze stoi :D

Dziś zrobiłem spacerek i pojawiła mi się kłosy pszenicy ozimej sianej na tym polu 2 lata temu... Obawiam się zielonego ziarna podczas żniw, suszenie w silosie? Czy zabieg przed żniwami żeby upalić ? Jak sobie z tym radzicie

IMG20250610142122.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, Jaceenty346 napisał(a):

Jakubus, jeszcze stoi :D

Dziś zrobiłem spacerek i pojawiła mi się kłosy pszenicy ozimej sianej na tym polu 2 lata temu... Obawiam się zielonego ziarna podczas żniw, suszenie w silosie? Czy zabieg przed żniwami żeby upalić ? Jak sobie z tym radzicie

IMG20250610142122.jpg

Pojedyncze ziarna jak będą a jeczmien suchy to jeczmien wciągnie. Aczkolwiek dmuchanie w silosie czemu nie. Nie zaszkodzi. 

Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jest taka sytuacja u kogoś ze spaliło na przepalach, a teraz po deszczach odbił i zielony? Trzeba będzie chyba dawac glifo 🤔

Jak nie ma tego dużo to się wymiesza i odda wilgoć do suchego.

Opublikowano
44 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Jest taka sytuacja u kogoś ze spaliło na przepalach, a teraz po deszczach odbił i zielony? Trzeba będzie chyba dawac glifo 🤔

Kwestia ile tego jest. Ja raczej nic nie będę pryskał, przetrzymam kilka dni dłużej na polu dojrzały jęczmień i na pryzmie wciągnie wilgoć z tej zielonki.

Opublikowano

Midnight, mój pierwszy jęczmień. Ziemia V/IV klasa, stanowisko po grochu, nawożenie na wiosnę to tylko 300kg salmagu, jedna grzybówka alert pakiem + mocznik i siarczan. Wody nie brakowało 

IMG20250610151021.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jak pół ha na 10 hektarowej działce to bym nie dosuszal.

Więcej jest. Można by ogólnie czekać az wszystkie rośliny gotowe do zbioru, ale z tego co pamiętam to jak za długo postoi to kłosy zaczną spadać na ziemię? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Więcej jest. Można by ogólnie czekać az wszystkie rośliny gotowe do zbioru, ale z tego co pamiętam to jak za długo postoi to kłosy zaczną spadać na ziemię? 

Kwestia odmiany i pogody, ale jak postoi zdecydowanie za długo to zaczną spadać 

Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tak może być. Kwestia pogody, odmiany i sarenek.

Po 670 netto można podpisać teraz. Jak dojdzie transport to 640 by mi wyszło. Wszystko świnie zjedzą. 

U mnie miało iść pszenżyto na pasze a jęczmień cały na sprzedaż, ale jak nie będzie 700 w żniwa to biorę całość na pasze. Tak jak mówisz, zwierzęta przerobią 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie na poprzeczniaku z jednej strony pola zrobił się zielony. Będzie musiał dłużej poczekać. 

11 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Żniwa możliwe koniec czerwca przy tej pogodzie co zapowiadają. Ciepło i bez deszczu od 20 maja 4 mm wody...

U jednych nie pada, u innych deszcz co 2 dni. Jedni skończą żniwa, a drudzy będą dopiero zaczynać. 

9 godzin temu, Karol06 napisał(a):

Midnight, mój pierwszy jęczmień. Ziemia V/IV klasa, stanowisko po grochu, nawożenie na wiosnę to tylko 300kg salmagu, jedna grzybówka alert pakiem + mocznik i siarczan. Wody nie brakowało 

IMG20250610151021.jpg

Groch swoje oddał. Oczywiście wszystko zweryfikuje kombajn, ale to pokazuje jak dużo daje płodozmian w kontekście oszczędności na nawożeniu i ochronie. 

Edytowane przez polskatk