Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, KacperDemczuk napisał(a):

Wcale zbyt sucho było. A no sporo wyższe są. Pszenżyta to dobre 15cm niższe niezależnie od odmiany 

Silny wiatr zrobił swoje. Czapkę z głowy zdejmowało. Drugie zdjęcie to jest te same pole tylko między budynkami i tam stoi w całości 

Jęczmień Ubezpieczony polisa działa od 17.05.2025 zgłaszać czy jeszcze się wstrzymać ze zgłoszeniem? 

Od czego niby będziesz zgłaszał? 

Opublikowano

Panowie do jakiej fazy można stosować Cerone w jęczmieniu jarym?? Pisze że do momentu pojawienia się pierwszych ości, które już wychodzą, a wjechać prawdopodobnie będzie można koło środy ze względu na pogodę. Chcę go dodać do zabiegu T2

Opublikowano
23 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Somsiady niech widzą że się powodzi 🤭🤭🤭

z łąki wracałem i objechałem dookoła bo mi się iść nad rzekę w tym mokrym nie chciało 

Myślałem że N3 czy tam nawet N4 specjalnie dla somsiadów 😄😉

Opublikowano
57 minut temu, krilan06 napisał(a):

Jaka jest definicja deszczu nawalnego?

Jarek powinien się napić na stojąco a romek się lekko pochylić  do picia  w zagłębieniach terenu niedługo po opadach 

Opublikowano
9 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Nawolone to ty masz w porach 

A co to pory?? 

9 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Jaka jest definicja deszczu nawalnego?

Niewiem, poczytaj pewnie gdzieś jest. 

Czego tutaj oczekiwać skoro ludzie ubezpieczaja, a potem pytają się w tematach czy ktoś zgłaszał, czy warto zgłaszać. 

Taki zawsze będzie stratny. 

Opublikowano

Sandra zdjęcia z dziś, T2 nie było robione, czy dobrym rozwiązaniem byłoby teraz tebu 0,5litra i metkonazol 0,5 litra, jęczmień ogólnie zdrowy a szkoda tak to zostawić do żniw. Co byście doradzili?

IMG20250519102448.jpg

IMG20250519102437.jpg

Opublikowano
5 minut temu, akmaly napisał(a):

Teraz to chyba pozostało poczekać na żniwa :P 

No nie wiem sam, metkonazol nie ma rejestracji w jęczmieniu. Można nim prysnąć?

Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 10:59, soltys48 napisał(a):

W dniu 17.05.2025 o 18:28, Agrest napisał(a):

prysnąć to panowie czy zostawić?🤔

Ostatnia deska ratunku w was 🤭

Opublikowano

Nie wiem szczerze mówiąc. Wilgoć teraz jest , kłos przez większość doby mokry więc fuzarium może się rozwinąć.

Tebukonazol może być wskazany.

Ja robiłem dawno t2 i ochrony już nie mam. Ale na razie nie planuję t3

Opublikowano (edytowane)

Teraz tym tebu.? Czy Wstrzymać się jeszcze z tydzień?  Ale najchętniej to bym to zostawił nie ma ścieżek a jęczmień ładny żeby go nie pogniesc🤔😅

Od razu dopytam 0,8 praxiora i 125 tebu na pszenicę będzie czy 1litr praxiora starczy? 

A Tadeusza po pół litra tebu i azoksy widać ość nie za późno? Przez tą pogodę wszystko przespane masakra.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
10 minut temu, Wpaw napisał(a):

Teraz tym tebu.? Czy Wstrzymać się jeszcze z tydzień?  Ale najchętniej to bym to zostawił nie ma ścieżek a jęczmień ładny żeby go nie pogniesc🤔😅

Od razu dopytam 0,8 praxiora i 125 tebu na pszenicę będzie czy 1litr praxiora starczy? 

A Tadeusza po pół litra tebu i azoksy widać ość nie za późno? Przez tą pogodę wszystko przespane masakra.

Bez ścieżek chyba bym odpuścił.

Jeśli zabieg to już.

Pszenica jeśli plan t3 można rozdzielić. Jeśli ostatni zabieg to priaxor I tebu.

W pszenżycie chyba zabieg na już. Lub czekać po kwitnieniu i samo tebu

Opublikowano

Dzięki agrest🤝

Chyba jednak zostawię ten jęczmień jak jest. Pszenica ostatni zabieg dam jak wyżej ⬆️ 0,8 i 0,5.

Pszenżyto może mi się uda dziś lub jutro tebu z azoksy.

Opublikowano
45 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Winni ma potencjał jak na to chwilę...

IMG_20250519_132800.jpg

Też mam winnie. Też jest ładny. Ale przez tą pogodę nie robiłem T2/3. Jest sens jeszcze teraz wjeżdżać. Popadało ma być ciepło to może warto to prysnąć ?