Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ilovemtz napisał(a):

Dał łącznie 40ton wapna czy 80ton na te 3.5ha ? 

48 w ciągu dwóch lat. Tylko to z cukrowni nie z kopalni 

16 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Przy takim wysokim pH może mikro blokować. Mangan w oprysku i to duże dawki może pomóc.

Teraz to już temu zbożu nic nie pomoże za późno 

Opublikowano

Mam takie kawałek pola, gdzie zawsze jest zboże i rzepak słabe.  W tym roku to samo, już wypaliło jęczmień Jakubus. W tym roku będę robił badania gleby w tym miejscu, zobaczymy co pokażą.  Ziemia 3a-3b, ciężka gliniasta, ale 60cm niżej piasek. Dodatkowo dodaje zdjęcie z satelity z innych lat.

Messenger_creation_C288D044-B3DC-4784-BD4E-55AE951CA0FF.jpeg

Screenshot_20250517_120801_Google Earth.jpg

Ogólnie z opadami nie jest źle jak na ten rok.

Screenshot_20250517_122842_WG Mobilne.jpg

Opublikowano

U mnie w jęczmień kosmos mam skręcone ości jak na zdjęciu a najbardziej występuje to na skrajach pola. Co to może być? 

IMG_20250516_203115.jpg

IMG_20250516_203304.jpg

IMG_20250516_203007.jpg

IMG_20250516_202912.jpg

Ogólnie ładnie wygląda, miesiąc temu zrobione T1 Forapro 425 EC 1 litr/ha

• Fenpropidyna – związek z grupy morfolin - 250 g/l (24,04%) 
  • Protiokonazol - związek z grupy triazoli– 175 g/l (16,83%)

Pytanie do bardziej doświadczonych co zastosować na T2 bo popadało teraz i przydało by się coś dać. 

Opublikowano

Po niedzieli chciałem prysnąć jęczmień praxiorem ale już się wykłosil, kwitnie czy aby nie jest za późno na praxior?

Opublikowano

Po niedzieli chciałem prysnąć jęczmień praxiorem ale już się wykłosil, kwitnie czy aby nie jest za późno na praxior?

Ktoś coś? Stosowaliscie tak późno?

Opublikowano
16 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ktoś coś? Stosowaliscie tak późno?

przecież priaxor możesz stosować do końca fazy kwitnienia , bbch 70 jak się nie myle

Opublikowano (edytowane)

Chyba 69, ale mówią że będzie bardzo zielony do żniw itp itd a ziemia tam jest dobra mocna trzecia klasa.

A protikonazol chyba do fazy kłoszenia? Czy będą jakieś negatywne skutki jeśli bym opryskal? Czy tak bardzo się nie przejmować i nie cykać. Ładny jęczmień szkoda mi popaprać

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

jeżeli dobrze pamiętam to do momentu wyrzucenia ości, więc już bym odpuścił.

ale priaxorem nie wiem czego się boisz, przecież jak przesadzisz z azoksystrobiną też opóźnisz żniwa, dajesz dawkę etykietową i tyle, faza jest odpowiednia. Ja też miałem jechać tebu+ protio, ale odpuściłem na ten moment całkowicie przez brak warunków, jak się coś pojawi to pojadę inną mieszaniną.

Opublikowano

Jeszcze rozkminię temat i czymś się prysnie

Opublikowano

Jakubus vs Sandra. Już różnica w wysokości znaczna, a jakubus ledwie z pochwy liściowej wyszedł. Jeszcze pewno minimum 10,- 15 cm urośnie

20250517_184633.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Ulala, jak skracałeś? W tym roku jęczmień o wiele wyższy od pszenżyta 

Wcale zbyt sucho było. A no sporo wyższe są. Pszenżyta to dobre 15cm niższe niezależnie od odmiany 

3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Jak już na tym etapie go tak kładzie to do żniw będzie całość leżała plackiem 

Silny wiatr zrobił swoje. Czapkę z głowy zdejmowało. Drugie zdjęcie to jest te same pole tylko między budynkami i tam stoi w całości 

Jęczmień Ubezpieczony polisa działa od 17.05.2025 zgłaszać czy jeszcze się wstrzymać ze zgłoszeniem?