Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy można w jęczmieniu ozimym zrobić jeszcze teraz poprawkę od miedzy na chwasty mustangiem ? Wiem że rejestracji nie ma ale mam na stanie jakieś resztki ? 

Opublikowano
2 godziny temu, pep14 napisał(a):

Czy można w jęczmieniu ozimym zrobić jeszcze teraz poprawkę od miedzy na chwasty mustangiem ? Wiem że rejestracji nie ma ale mam na stanie jakieś resztki ? 

Nie. Bo zawiera 2,4D

Jeśli już musisz tu fluroksypyr. 

Opublikowano
Godzinę temu, misio3p napisał(a):

Na poprawkę w jęczmieniu ozimym na przytulię dać pełną dawkę starane, czy można trochę zejść?

Kiedy chcesz robić tą poprawkę? Teraz kilka nocy zimnych ma być 

Opublikowano

0,8 priaxora solo będzie dobrze na T2?

Czy dodać 0,5 tebu?

Opublikowano

Sięgając pamięcią wstecz to najładniejszy jęczmień miałem przy 1l priaxor solo. Tz najwyższy plon ale na pewno to nie był dominujący czynnik.

W ubiegłym roku azoksy I tebu.

Mtn i gęstość wyszła niższa  niższa.

Pewno to nie miało takiego wpływu ale dziś zakupiłem priaxor🤭

Opublikowano

A kłos da radę wyjść z pochwy? Czy to nie pora wyłącznie na etefon?

6 minut temu, Aroo22 napisał(a):

Możesz. W tej fazie zabieg wpłynie na skrócenie i wzmocnienie dokłosia. Wcześniej coś dawałeś na regulacje? 

Teraz, dwdx1906 napisał(a):

do jakiej fazy?

Przy flagowym raczej nie powinno się nic stać. Ale przy małej ilości chwastu wolałbym niic nie robić

Opublikowano

Według etykiety można stosować do fazy w pełni rozwiniętego liścia flagowego. Osobiście nie daje medaxu na jęczmień. Za drogi zabieg. Ale jako poprawka na drugą regulację myślę, że taka dawka będzie dobra. W pszenicy wystarczy mi medaxu 0,5kg a jęczmień leżał. Trzeba by celować w dawkę 0,7 - 1kg. Wolę rozwiązanie R1 modus 0,5l  R2 cerone 0,5-0,6l. Ostatnie 2 lata ustał Jakubus przy plonie 9t i nawożeniu 120-130N.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

Możesz. W tej fazie zabieg wpłynie na skrócenie i wzmocnienie dokłosia. Wcześniej coś dawałeś na regulacje? 

Dawałem 0,75kg medax ale to dopiero przy drugim kolanku. Ja już w ostatnich latach dawałem 0,6 moddusa i nie ustawał wiec nie chce powtórki i wolę 2 razy medaxem

Opublikowano

Jary Tilmor trzeci dzień po odchwaszczanie. Poleciał o 3 klasy jasności/zieloności w dół. Na nakładkach jeszcze mocniej. Do teko liście lekko przypalone, nekrotyczne plamki w miejscach pokrycia środkiem.

Poszedł Foxtrot 069 1l/ha oraz mustang forte 0,8 l/ha.

Chyba błąd że nie zastosowana oryginalna Puma.

Może przeżyje. W etykiecie jest o przejściowych przebarwieniach na jęczmieniu i pszenicy.

20250425_144118.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

A przepraszam ze głowę zawrzaca a czy 0,3l/ha Moddusa w pełni rozwiniętego liścia flagowego (nie ma widocznych ości) nie zaszkodzi i można dać?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Jary Tilmor trzeci dzień po odchwaszczanie. Poleciał o 3 klasy jasności/zieloności w dół. Na nakładkach jeszcze mocniej. Do teko liście lekko przypalone, nekrotyczne plamki w miejscach pokrycia środkiem.

Poszedł Foxtrot 069 1l/ha oraz mustang forte 0,8 l/ha.

Chyba błąd że nie zastosowana oryginalna Puma.

Może przeżyje. W etykiecie jest o przejściowych przebarwieniach na jęczmieniu i pszenicy.

20250425_144118.jpg

W etykiecie chyba masz żeby zrobić te zabiegi oddzielnie.