Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakubus biegnie w górę. Sandra, po prawej nie nadąża. 

Jęczmień ogólnie po mrozach zbledły. Teraz ponownie nabierają koloru

20250417_074513.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Gerard123 napisał(a):

Jęczmień który pryskałem przed mrozami wygląda słabo,końcówki liści zółte.Jednak trzeba było poczekać i zrobić zabieg po przymrozkach.Dać mu coś teraz na wzmocnienie?Jeśli tak to co?Siarczan/mikro wystarczy?

Aminokwasy, mikro. Dawałem kiła dni temu wraz z regulacją. Jeszcze trochę wilgoci jest w końcu tydzień temu był śnieg. Przyszło ciepło. 4 dni minęło odrazu inne zboże.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

A mój jeczmien coś zmarniał, jesienia i wiosną był ładny i bujny,a teraz porobiły się wzdłuż pola pasy wyższego ładnego,  niskim bardzo słabym tak jakby skiby po orce szły. Wygląda to przedziwnie jak fale na morzu. Klasa 3a, pH nieznane. Żółknąć nie żółknie bynajmniej. Co mu morzy być? 

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, polskatk napisał(a):

Jeszcze niech zgłosi do dopłat że to zróżnicowana struktura upraw ;)

Coś tam z tym nie gra. Powinien dojść normalnie na żniwa. Nawet chwastów nie powinno być. Już tak miałem, ale tylko jedno małe pole zostawiłem i gołębie wybrały z kapeluszy ziarno.

IMG_20231010_112453_1.jpg

Tylko miałem te samosiewy w ozimym. Wiosna powschodzil. Zero chemii oo żniwach i zadnych chwastów, nawet samosiewów jęczmienia nie było. Allelopatia.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał(a):

A mój jeczmien coś zmarniał, jesienia i wiosną był ładny i bujny,a teraz porobiły się wzdłuż pola pasy wyższego ładnego,  niskim bardzo słabym tak jakby skiby po orce szły. Wygląda to przedziwnie jak fale na morzu. Klasa 3a, pH nieznane. Żółknąć nie żółknie bynajmniej. Co mu morzy być? 

Zdjęcie zapodaj, może mszyce przeniosły wirusa?

Opublikowano
17 godzin temu, Gerard123 napisał(a):

Jęczmień który pryskałem przed mrozami wygląda słabo,końcówki liści zółte.Jednak trzeba było poczekać i zrobić zabieg po przymrozkach.Dać mu coś teraz na wzmocnienie?Jeśli tak to co?Siarczan/mikro wystarczy?

Ile dni przed pryskałeś? Ja jakieś 3 dni przed pierwszym przymrozkami i 0 negatywnych objawów. Pięknie skróciło i jak na tą chwilę decyzja trafiona. Gdy było pierwsze okienko po przymrozkach, to było już po drugim kolanku.

Opublikowano
cackiD napisał:

5 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

W jęczmieniu midnight wychodzi już liść pod flagowy bardzo poszedł przez tydzień.

Midnight 

IMG_20250417_161940.jpg

Wygląda super ta odmiana jest bardzo dobra.

Opublikowano

Panowie w poniedziałek dałem dolistnie dr green zboże 1.5kg/ha dr green quality 1.5kg/ha+ siarczan magnezu 4% i jęczmień dostał żółte końcówki, czy to przypalenie? Czy raczej efekt przmrozków z zeszłego tygodnia?

20250417_193027.jpg

Opublikowano

Coś mi się wydaje że w przyszłym tygodniu w Jakubusie zobaczę ości.

20250418_152022.jpg

Opublikowano

Jeden pęd główny rozbierałem to wydaje mi się że 3cm trąbki liścia flagowego na wierzchu

Opublikowano

Mało I późno.

W ten poniedziałek 0,3l

Jest prawie w kolano