Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostanę przy ewentualnym dokarmieniu dolistnym jak będą warunki i potencjał

Opublikowano

Mam w tym roku pierwszy raz posiany jęczmień ozimy około 8ha. Sprzedajecie prosto z pola, czy może warto podpisać kontrakt  ? Jak to u Was wygląda. Składować nie mam za bardzo gdzie u siebie. 

Opublikowano

daje, bynajmniej ja tak uważam i stosuje u siebie, naprzemiennie z basfoliarem o który mam podobną opinie. 

Innych nie testowałem, no może oprócz Adobe ale to tylko w buraku. Generalnie tutaj nie ma cudów żadnych, w tym odżywkach mikro chodzi przede wszystkim o skład i jego cenę- jak dobrze przeliczysz to po zmontowaniu składników osobno możesz bardzo dużo zaoszczędzić

2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Co powiecie na temat dr green ? Daje to co ? Czy jedynie daje ale producentowi 😄

2 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam w tym roku pierwszy raz posiany jęczmień ozimy około 8ha. Sprzedajecie prosto z pola, czy może warto podpisać kontrakt  ? Jak to u Was wygląda. Składować nie mam za bardzo gdzie u siebie. 

kontrakt przy tym przebiegu pogody to trochę ryzykowna opcja.

A czasy mamy dosyć chore, w żniwa jęczmień był do oddania u mnie po 660 a obecnie po 900- ceny netto.

Jeżeli nie masz możliwości magazynowych to nie ma nad czym się zastanawiać. W jęczmieniu pilnujesz jedynie wilgotności i zanieczyszczenia- bo obstawiam że pójdzie jako paszowy. Nie masz kogoś u ciebie kto odbiera prosto z pola? Płacenie komuś za magazyn to czysty hazard- albo będzie po 900 albo po 450.

Opublikowano
23 godziny temu, Agrest napisał(a):

Pumę 069 lepiej połączyć z Goldem czy Mustangiem forte?

Taką opcję na jęczmień jary chcę zastosować

Kilka lat temu szedł na jęczmień generyk Pumy(Fenoxin?) i Mustang forte i jęczmieniowi nic nie było

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał(a):

Jęczmień jary dostał pod korzeń łącznie 90N. 20kg z npk i 70 z mocznika z inhibitorem. 

Rozsiane powiedzmy 1marca, jęczmień 6 marca. Obecnie dwa liście. Jutro i pojutrze w prognozie lekki opad.

Chciałem podać jeszcze 40N w rsm.

Nie za wcześnie?

A może całkiem odpuścić dodatkowy azot i ewentualnie raz dolistnie jeśli będzie aura sprzyjać?

Gleba 4a,b 5 i trochę 6

dawaj teraz

Opublikowano

Właśnie skończyłem. Na Polsacie ma padać i w kwietniu i w maju🤣

Dostał 90l rsm 32 czyli 38kg N.

Opublikowano

Może kiedyś zyskają wiarygodność🤣

A i Strongman pisze że to będzie rok urodzaj, więc można nawozić😁

Opublikowano
9 godzin temu, rafal4610 napisał(a):

Kilka lat temu szedł na jęczmień generyk Pumy(Fenoxin?) i Mustang forte i jęczmieniowi nic nie było

Ja często mieszam gold z pumą. Wszystko ok

Nic się złego nie dzieje. 

Opublikowano

I w uja mnie synoptycy załadowali. Miało być  6mm deszczu a spadło 2 plus huraganowy wiatr i mróz.

Czyli dla rsm opad nieznaczący 

Opublikowano

U mnie w kwietniu już 3 deszczowe dni - 1mm, 2mm i dziś 2mm.

Na jutro zapowiadany kolejny , nawet 4mm

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

I w uja mnie synoptycy załadowali. Miało być  6mm deszczu a spadło 2 plus huraganowy wiatr i mróz.

Czyli dla rsm opad nieznaczący 

U nas 5mm z nocy uleciało. Jutro może znów coś pokropi i w następnym tygodniu niby nadają większe opady ale to jeszcze mocno nie pewne. 

Opublikowano

W sobotę mam zamiar pryskać jęczmień ozimy. Input triple + Meddax Max. Zapowiadają w dzień 14 stopni, a w nocy 6. I w ten dzień ma być spokojniej z wiatrem. Nastepny dzień niedziela to już 20 stopni w dzień. W sobotę jak zrobię zabieg będzie ok, przy tych temperaturach ? W niedzielę za bardzo będzie wiało, więc nie będzie jak.

Opublikowano
56 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

W sobotę mam zamiar pryskać jęczmień ozimy. Input triple + Meddax Max. Zapowiadają w dzień 14 stopni, a w nocy 6. I w ten dzień ma być spokojniej z wiatrem. Nastepny dzień niedziela to już 20 stopni w dzień. W sobotę jak zrobię zabieg będzie ok, przy tych temperaturach ? W niedzielę za bardzo będzie wiało, więc nie będzie jak.

W poniedziałek nie będziesz miał lepszych warunków?