Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

yacenty ma rację, mam jedną działkę gdzie jest taki pas na którym co roku żyto/pszenżyto wyłożone mimo małego nawożenia i regulacji właśnie przez choroby podstawy. W ubiegłym roku jęczmień ustał bez problemu do końca także coś w tym jest.

• Root Admin
Opublikowano

Kiedyś ktoś mądry mi powiedział że szkoda kasy na unix w jęczmieniu. Unix to świetny produkt ale w pszenicy.

10lat nie używałem już unixu w jęczmieniu i plony koło 10 się kręciły.

Opublikowano

Zabiegi odchwaszczania w jęczmieniu ozimym i pszenżycie ozimym zakończone. Axial Komplett Pak+ Corida 75 WG.

W ciągu kilku najbliższych dni temperatura w dzień to ok 15 stopni, w nocy nie powinno spaść poniżej 3 więc sprawdzimy jak ze skutecznością. W poniedziałek idzie azot.

Opublikowano

Dokładnie, jedyne co to troszkę więcej wypadnie mi buraka co za tym idzie tam pójdzie więcej azotu. Teraz rozmyślam czy dokupić po prostu saletry bądź mocznika czy wykonać dodatkowy zabieg bądź dwa nawożeniem azotowym dolistnym środkami typu. Mocznik+ siarczan, basfoliar itd. To drugie wychodzi na pewno lepiej finansowo, pytanie jak ze skutecznością takiego zabiegu. 

Opublikowano
W dniu 8.03.2025 o 08:05, yacenty napisał(a):

Kiedyś ktoś mądry mi powiedział że szkoda kasy na unix w jęczmieniu. Unix to świetny produkt ale w pszenicy.

10lat nie używałem już unixu w jęczmieniu i plony koło 10 się kręciły.

Więc co polecasz na T1 w jęczmieniu? 

Opublikowano

Siemanko.Dajecie już N2 na jęczmienie czy  czakacie na deszcze?U mnie 2 tygodnie temu poszła saletra w dawce 200 kg/ha i tak dumam jechać już mocznikiem czy czekać

Opublikowano
9 minut temu, Gerard123 napisał(a):

Siemanko.Dajecie już N2 na jęczmienie czy  czakacie na deszcze?U mnie 2 tygodnie temu poszła saletra w dawce 200 kg/ha i tak dumam jechać już mocznikiem czy czekać

Jak Ty masz jeszcze mocznik do rozsiana, który może zadziała za miesiąc i dalej czekasz to życzę miłego dumania. 

Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 20:06, Agrest napisał(a):

Kiedy planujesz N2? 

Czy już dałeś? 😁

Opublikowano

W tym tygodniu około środy planuję w zależności od aktualizacji pogodowej

Opublikowano

Coś pokazuje z piątku na sobotę. 

Opublikowano

Około 200szt na metrze roślin, po 3-5 mocnych pędów na roślinie. To akurat egzemplarze po pszenżycie, ile kłosów na metrze jest optymalnie?? 

Ziemia z wierzchu po całości wilgotna, czy piach czy glina. Zakryta czyli ograniczone parowanie za minimum to też w sumie na plus. 

IMG_20250309_114537.jpg

Opublikowano

Medax bezpieczniejszy i  z szerszym oknem działania, ale droższy, moddus trochę lepiej cenowo wychodzi. W optymalnych warunkach oba spełniają swoją rolę.

Opublikowano

już t1 lecisz + skracanie? czy pytasz z wyprzedzeniem? 

obstawiam że misio3p chodziło o to że medax w nieoptymalnych warunkach nie zadziała za mocno w drugą stronę, moddus przy złych warunkach narobi ci dużo więcej szkody, za mocno skracając zboże. Generalnie przy moddusie musisz mieć bardzo dobre warunki i dawkę, bo narobi więcej problemu niż miałbyś wcale nie skrócić.

Dużo też zależy od odmiany, niektóre to przy 9t wystoją bez problemu.

• Haha 1
Opublikowano

z tą substancją to racja, ale wiele substancji ma różne działania w zależności od uprawy, chociażby tebukonazol , więc nie zawsze można się tym sugerować.

kłosów faktycznie nie liczyłem. Google podaje: Gdy obsada roślin nie przekracza 90-110 szt./m² na glebach bardzo dobrych i 120 -130 szt./m² na słabszych stanowiskach. Ilość kłosów nie powinna spaść poniżej 200-220 szt/m².

• Haha 1