Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dlatego jęczmień do końca lutego wywiozę.

Tylko że podajesz przykład nawozu, przecież można było kupić i po 1450 jak zaczęła saletra drożeć, w dwa dni nie wystrzeliła cena, a ludzie myśleli że po 1000 będzie. No chyba że ktoś nie miał akurat wolnych środków, to inna sytuacja. 

Opublikowano

Nie każdy ma na kupce pieniądze odłożone, moim skromnym zdaniem to jest złodziejstwo z tymi cenami. Chociaż fungicydy w miarę przystępnej cenie, chodź u mnie w okolicy może ze trzech używa.

Opublikowano

No nic niestety, monopol sobie zrobili, ceny przed sezonem kosmiczne. I teraz dużo ludzi ograniczy nawożenie, myślę że lepiej by na tym wyszli jakby cene obniżyli...

Opublikowano

To na pewno, gdyby została stara cena to zaopatrzył bym się na przyszły sezon , ale po 1900 to non sens. Ta podwyżka wiąże się z ruchem w interesie, mamy już 8 luty, zostały 2-2,5 tygodnia i rozsiewacze na dobre wyjadą w pola więc ceny poszły na maksa w górę bo jak ktoś nie kupił to już ostatni gwizdek

Opublikowano

Ale wieje całą noc. -4⁰

Aktualizacja pogodowa na 16.02 wyświetla -14⁰. Wyż syberyjski krąży i różnie może być. Ale i dwa dni wcześniej jakiś opad widzą.

Opublikowano

No niestety wieje zimny, wczoraj na pogodzie gość mówił że może i być -20 przez ten wyż syberyjski, może ale nie musi być. Jak bez śniegu co to będzie?

Opublikowano

Wyższe ceny materiału siewnego😁

W tym roku dziwna sytuacja bo są bardzo tanie oferty materiału siewnego jęczmienia. Ciekawe czy wiedzą o nadprodukcji i małym popycie czy może jakieś urealnienie nastąpi cen

Opublikowano

Nie gadaj, będzie dobrze 🤭

Pewnie mały popyt, co do obniżki cen to wiesz jak z nim jest, tylko nas doić chcą. Ja jarego jęczmienia nie sieje zostało mi zasiać z 1ha owsa i kukurydze a i kantofle. Owies chciałem już zasiać ale nie miałem jak wywieźć obornika nazbierało się przez zimę i nie ma co z nim robić. Teraz znowu mróz trzeba będzie siac pewnie poczatkiem marca jak pogoda pozwoli.

Opublikowano

A ja rezygnuję z 11ha łubinu na poczet jarego. Ma mi w poniedziałek nadać wysyłkę jeśli dziś zaprawią

Opublikowano

Ja zostawię na pasze, ty masz wszystko na handel? 

Opublikowano

Nie, około 200kg dla kur, ale to pszenicę lub pszenżyto🤣

• Root Admin
Opublikowano

U nas dziś w nocy 0. Najgorzej ma być z wtorku na środę -7. Ale cały tydzień z plusem w dzien.

U nas jakby troszkę mniej jarego jęczmienia ale słodownia blisko i dobrze płacą to chłopaki sieją.

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

No niestety wieje zimny, wczoraj na pogodzie gość mówił że może i być -20 przez ten wyż syberyjski, może ale nie musi być. Jak bez śniegu co to będzie?

To wszystko przez yacentego bo 2 dni temu pisał że już za późno na azot, ktoś się wkurzył i klątwę rzucił 😁

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Nie, około 200kg dla kur, ale to pszenicę lub pszenżyto🤣

Na kurach "jajcach" lepszy interes niż na tym zbożu😁 

34 minuty temu, krilan06 napisał(a):

To wszystko przez yacentego bo 2 dni temu pisał że już za późno na azot, ktoś się wkurzył i klątwę rzucił 😁

My to możemy sobie zaplanować, a pogoda zrobi swoje. Yacentego region jest dużo cieplejszy on może sobie tam pozwolić. Pracowałem w Polkowicach w Lubinie dawno temu zimą porą tam było -2 a u mnie -12.

Opublikowano
9 minut temu, krilan06 napisał(a):

Ale za to z pewnością niski plon wiąże się z niskim zyskiem

1t porzeczki w 2024 8500zł

4 t porzeczki w 22r 35tys zł

15t w bodaj 2018  6tys zł🤣

Więc z tą pewnością  różnie bywa

Opublikowano

To jest fakt. Tylko że warzywa , owoce rządzą się swoimi prawami. Tu można naprawdę ładny grosz przytulić, lub wyjść tylko z minimalnym zyskiem przy bardzo dużym nakładzie pracy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co to może być te plamki czarne na pierwszym liściu ? Jak oceniacie jęczmień zimowy? 

Dodam że na jesieni był robiony zabieg na chwast mszyca( raz) oraz zapobiegawczo grzyb

IMG_20250208_120609.jpg

IMG_20250208_120603.jpg

Edytowane przez MrCziken96
Opublikowano

Na martwą tkankę wchodzi jakiś grzyb, prawdopodobnie nie mający wpływu na stan zdrowotny roślin.

Olać go