Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

a ja głupi na 3 dawki dzieliłem, czyli 2x wyjazd w pole nie potrzebny. W tym roku na szczęście nie posiałem jęczmienia, ciekawe co powiem w żniwa czy to był dobry, czy zły pomysł.

W jęczmieniu 3 razy? Nie stać mnie 

Opublikowano
Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Paszowy 600-650 netto. Dolnośląskie 

800 brutto wczoraj propozycja. Pogranicze maz/św.

Ktoś z war- mazurskiego pisał że już 800 netto

Opublikowano

Witam mam do opryskania jeszcze 3 hektary na chwasta tylko codziennie są mgly i zboże jest mokre, czy możliwe że jakoś przypale zboże. Na jednym polu chce zastosować bacara trio na drugim expert met+ legato

Opublikowano
Godzinę temu, rseba7745 napisał(a):

Witam mam do opryskania jeszcze 3 hektary na chwasta tylko codziennie są mgly i zboże jest mokre, czy możliwe że jakoś przypale zboże. Na jednym polu chce zastosować bacara trio na drugim expert met+ legato

Po pierwsze temperatury w Polsce nie pozwalają narazie na taki zabieg i tego najbardziej bym się obawiał a nie rosy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Oczadział jeszcze w pszenicy bym zrozumiał. Wole z rodziną posiedzieć. 

U mnie w tamtym sezonie sprawdziły sie dwa wiazdy z azotem. Pierwszy strzał to saletra i w ciągu tygodnia zaraz mocznik na drugi strzał. W tym roku takie same nawożenie zastosuje. Do tego jeszcze jakiś azot pójdzie dolistnie.

Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Po pierwsze temperatury w Polsce nie pozwalają narazie na taki zabieg i tego najbardziej bym się obawiał a nie rosy.

Mam juz upatrzony piątek u mnie ma byc kolo 9 stopni w dzień 3 w nocy myśle że powinno podziałać przy takiej temperaturze. Rok temu pryskałem jedno pole i nie sprawdzałem pogody  w nocy przyszedł przymrozek -1 i zadziałało dobrze. Zbożu raczej nie zaszkodze przy takiej temperaturze jedynie może byc mniej skuteczny przynajmniej tak mi sie wydaje dlatego bardziej tez martwiłem sie mokrymi roślinami bo nie pryskalem jeszcze w takich warunkach

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2024 o 09:47, Tomek90 napisał(a):

Dlaczego 200szt mało? Przy 4 mocnych pędach mamy 800szt jakieś. 

Ile azotu dajecie? 120, 140 czy 160 może? 

Wszystko w jednej dawce z ureaza. 

Będę celował w 80 N w rsm. Jęczmień po grochu, a groch w poplonie był naprawdę wielki i cały oblepiony brodawkami. Ziemia od 4 do 6 klasy. Na 3 po rzepaku z DUŻĄ dawka nawozu naturalnego pójdzie jakieś 40 N.

7 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie w tamtym sezonie sprawdziły sie dwa wiazdy z azotem. Pierwszy strzał to saletra i w ciągu tygodnia zaraz mocznik na drugi strzał. W tym roku takie same nawożenie zastosuje. Do tego jeszcze jakiś azot pójdzie dolistnie.

Ja zrobię jeden z rsm. Już tak robiłem i było naprawdę dobrze.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
8 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Mocznik po tygodniu nie robi różnicy względem tego co dasz w ten sam dzień co saletra. To samo jakbyś rozlał rsm tylko ze jeden przejazd. 

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Mocznik po tygodniu nie robi różnicy względem tego co dasz w ten sam dzień co saletra. To samo jakbyś rozlał rsm tylko ze jeden przejazd. 

Też tak robię, powiesz więcej co nie tak ?

Opublikowano
53 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Robi bo o tydzień wydłużamy jego działanie. Dużo jeszcze zależy od temperatury jaka jest i w jakim tempie będzie przekształcał się mocznik. A działanie nie do końca jak RSM bo jednak inne proporcje azotu podając saletrę i mocznik.

Opublikowano

Ja niewiem jakie dawki dajesz, ale żadne działanie się nie wydłuża bo mocznik będzie dostępny w tym samym momencie mniej więcej bo jest zimno czy zastosujesz w w dzień saletry czy tydzień później. Co innego inne formy. 

51 minut temu, Janeczko napisał(a):

Też tak robię, powiesz więcej co nie tak ?

Tak jak wyżej napisałem. Tydzien nie robi różnicy bo zimno. 

Przynajmniej u mnie. 

Opublikowano

Nie uratujesz, ale być może tylko przerzedził.

Miałem.tak raz, to porzuciłem z ręki i broną przejechałem.

Możesz rzucić jary tym paskiem i płytko agregatem