Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

kup inna odmianę, przekroczysz 10t ;) na 3klasie jak umisz w jęczmień to jest spokojnie do wyjecia ale odmiany muszą być topowe

jaki słownik taki plon. przynajmniej cena ładna bo u nas 520-550

Zależy też od roku i przede wszystkim od opadów. Jeżeli w okolicy nie ma nikogo kto wyciągnie chociażby tyle to raczej jest to mało możliwe, ale cały czas się uczę i obserwuje żeby chociażby wyciągnąć te 9. W tym roku wszystkim mszyca i karłowatość narobiły biedy i i sypał 3-5. A u mnie na mszyce pryskany i od grzyba nie żałowane to jak na ten rok oddał wzorowo.

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

Mi nic nikt nie zrobił. Po prostu sypał dobrze, ale trafiłem odmiany sypiące lepiej i bardzo stabilnie. 5 rok ta sama odmiana i plon się kręci w przedziale 95-105.

Nawet w tym dziwnym roku wstępnie, po sprzedanych 2 przyczepach jest 95. Bazuje na ilości zbiorników i gęstości 67, jaka zmierzyli na skupie.

To która odmian plonowała tak stabilnie Kws Higins ?

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

Mi nic nikt nie zrobił. Po prostu sypał dobrze, ale trafiłem odmiany sypiące lepiej i bardzo stabilnie. 5 rok ta sama odmiana i plon się kręci w przedziale 95-105.

Nawet w tym dziwnym roku wstępnie, po sprzedanych 2 przyczepach jest 95. Bazuje na ilości zbiorników i gęstości 67, jaka zmierzyli na skupie.

Mówisz o higginsie?

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Zależy też od roku i przede wszystkim od opadów. Jeżeli w okolicy nie ma nikogo kto wyciągnie chociażby tyle to raczej jest to mało możliwe, ale cały czas się uczę i obserwuje żeby chociażby wyciągnąć te 9. W tym roku wszystkim mszyca i karłowatość narobiły biedy i i sypał 3-5. A u mnie na mszyce pryskany i od grzyba nie żałowane to jak na ten rok oddał wzorowo.

Przy słabym roku to i 3x trzeba jesienią robić mszyce - jesienią mam na myśli nawet grudzień!!!

26 minut temu, dantur96 napisał:

Mówisz o higginsie?

tak

8 godzin temu, zapracowany123 napisał:

Jacku jaki wnioski wyciągnąłeś z tego jak przed siewem jęczmienia dawałeś dawkę na start azotu. Miało to wpływ na plony

Na razie żadne, ewidentnie dużo ładniej wyglądał i jesienią i wiosną, ale niestety nie maiłem kontrolki żeby porównać. Plon przy jednym i drugim rozwiązaniu podobny, ale zmierzony rok do roku, więc nie mogę porównywać plonu rok do roku bo jest zbyt dużo zmiennych.

Jak mam czas przed siewem to leje rsm, jak nie mam to nie leje i adekwatnie zwiększam ilość rsm, tak czy siak ostatnie lata to 120kg N i basta. Pole po rzepaku więc jest bardzo zasobne w składniki

Opublikowano
3 minuty temu, rafto napisał:

Po jęczmieniu  muszę opryskać na perz. Ile zastosować glifosatu 360 sl na ha i czy dać jakiś wspomagacz ?

1080g na 100l wody i efekt murowany, żadnych siarczanów, ja używam do oprysków deszczówki więc też ph wody poniżej 6

Opublikowano

To chyba efekt robi te 100l.

Bo 6l preparatu z glifo i 200l wody bez siarczanu tematu nie załatwia.

Już było na forum że im mniej wody tym dla glifo lepiej. Nawet 80l

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

No tak

• Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, rafto napisał:

Po jęczmieniu  muszę opryskać na perz. Ile zastosować glifosatu 360 sl na ha i czy dać jakiś wspomagacz ?

co będzie dalej?

Opublikowano

Cześć, chce w tym roku posiać kawałek jeczmienia ozimego na próbę. Nigdy nie sieliśmy. Polecicie jakiś artykuł lub coś takiego związanego z uprawą jeczmienia? Tak żeby się dowiedzieć jak najwięcej jak o niego dbać  :D

Będę siał po owsie, rok temu była tam kukurydza. 

• Root Admin
Opublikowano
wisienka1221 napisał:

Cześć, chce w tym roku posiać kawałek jeczmienia ozimego na próbę. Nigdy nie sieliśmy. Polecicie jakiś artykuł lub coś takiego związanego z uprawą jeczmienia? Tak żeby się dowiedzieć jak najwięcej jak o niego dbać  :D

poczytaj ostatnie 20 stron tego tematu, idealnie trafiłeś

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to jest z tą okrywą od zbioru rośliny głównej do 15 października? Teraz zrobię uprawki to potem nie mogę samosiewów niszczyć bo będzie gołe pole? Tak samo z orką - zaczynam robić np 3 tyg przed siewem, siew się trochę opóźni, przekroczę te 4 tyg na uprawki i co wtedy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, wisienka1221 napisał:

Cześć, chce w tym roku posiać kawałek jeczmienia ozimego na próbę. Nigdy nie sieliśmy. Polecicie jakiś artykuł lub coś takiego związanego z uprawą jeczmienia? Tak żeby się dowiedzieć jak najwięcej jak o niego dbać 

poczytaj ostatnie 800 stron

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

twarda woda od razu niweluje połowę glifosatu

najlepsza jest deszczówka do roundupu, albo pierw wsypać siarczan amonu 2kg na każde 100l wody i dopiero wlać roundup

mniejsza ilość wody tak, nie tylko nie zneutralizuje glifosat ale też badania mówią kilka dużych kropli na liściu lepiej działa jak liście pokryte mgiełką 

na koniec dodam nośnik jest ważny, najlepszy jest na potasie w power max 720 jeszcze lepiej roślina go wciągnie 

taniej wyjdzie kupić górną półkę dać połowę mniej niż kupić byle co i dać więcej haha

Edytowane przez suffeks
  • Like 1
Opublikowano

Ja wrzucę kwasek cytrynowy, został mi od pryskania rzepaku.

3 godziny temu, wisienka1221 napisał:

Nie wiem z jakiego regionu kraju jesteś, ale z uniwersalnych porad to zalecam siać po 20 września, odchwaścić na jesień i jesienią pilnować mszyc. Na wiosnę prowadzisz tak jak pszenicę paszową.