Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odpuść sobie jęczmienie hybrydowe, szkoda kasy. Z wielorzędowych odmian na pewno mogę polecić odmianę Kosmos lub Jakubus, na „zapuszczonych” stanowiskach sprawdzała mi się odmiana Zenek. Z dwurzędowych Sandrę/Aleksandrę.

• Root Admin
Opublikowano

kosmos świetna odmiana, spróbuj jeszcze higginsa albo Morrisa z kws, ewentualnie Julia zapowiada się nieźle, jeszcze stoi w polu. Picasso i Veronica też bardzo spoko odmiany

Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

2 godziny temu, wyrebski1 napisał:

Ja pryskałem, 0,4l, polecam, bo chwasta ani jednego.

Możesz mi coś więcej o nim powiedzieć? W jakiej fazie zboża? Jakie chwasty zwalcza? 

Powiem tak, siew był 23 września, a oprysk Cezaro poszedł 11 października, także prawie 3 tyg od siewu.

Opublikowano

I jak siać jeszcze coś po tym jeczmieniu myślałem groszek albo peluszke i spasł bym sobie to po trochu tylko jeczmien do zbioru od tygodnia ja w domu bede dopiero jutro w sobote bede kosić jak bedzie pogoda to jakby nie patrzeć siew już prawie koło 10 niby nadal wcześnie ale czy jest sens jeszcze? 

Opublikowano
16 minut temu, jasiuhonda napisał:

grryke jeszcze wymlocisz po jeczmieniu ozimym

No własnie gryki nie potrzebuje ani nie mam gdzie sprzedać a nasiona peluszki bądz grochu po troche bym spasł

O ile oczywiscie by dojrzał jak nie to talerzówka i poplon na zime jeszcze

• Root Admin
Opublikowano

nie dojdzie groch po jeczmieniu

poszukaj moich zdjęć z grudnia 22. groch miał strąki, nawet bardzo ładne ale przyszło jednej nocy -5 i ugotowało ten groch, poszedł wiosna pod takerzowke i posiałem kukurydzę

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

nie dojdzie groch po jeczmieniu

poszukaj moich zdjęć z grudnia 22. groch miał strąki, nawet bardzo ładne ale przyszło jednej nocy -5 i ugotowało ten groch, poszedł wiosna pod takerzowke i posiałem kukurydzę

A może spróbuje i tak jakiś poplon trzebaby posiać zobaczymy może by dojrzał ja małopolska jak jesien bedzie ciepła to może zobaczymy kto nie ryzykuje szampana nie pije

Opublikowano

Aaa nima w okolicy grochu a gryki nikt nie kupuje pierdziele🤣😅🤣 co posiac na poplon długo rosnący facelia, peluszka, słonecznik,łubin gorzki  co by jeszcze dorzucić ciekawego? Jakąś rośline podobną jak facelia np która wyciąga słabo dostępny fosfor bądż potas? 

Opublikowano
Dnia 3.07.2024 o 22:04, FarmerDyzio napisał:

miałem wielorzędowe, quadrige i kosmosa. z kosmosa jestem niezadowolony. chociaż miał strasznie ciężki rok. Quadrige sypała ekstra. ale chciałoby się coś nowego

Teraz miałem Carmine, na słabsze stanowiska zalecają i rzeczywiście było ok. 

W tym sezonie pójdzie na trochę lepsza ziemię, w zeszłym sezonie miałem na tym polu Galileo to będę miał porównanie. 

Dnia 4.07.2024 o 14:53, livebird napisał:

I jak siać jeszcze coś po tym jeczmieniu myślałem groszek albo peluszke i spasł bym sobie to po trochu tylko jeczmien do zbioru od tygodnia ja w domu bede dopiero jutro w sobote bede kosić jak bedzie pogoda to jakby nie patrzeć siew już prawie koło 10 niby nadal wcześnie ale czy jest sens jeszcze? 

Ja posiałem westerwoldzka z wyka jarą i owsem 

• Root Admin
Opublikowano

my dziś wjechaliśmy w końcu słoma jako taka. wilgotność 12proc, plon po zbożu słaby, po rzepaku zapowiada się bardzo dobrze jak na ten rok i dobrze z perspektywy ostatnich 5lat

drobny napisał:

Midnight na IV V po pszenicy 4,5t 😥

a miało być 8t na 6 klasie