Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Na cały jęczmień 0.8kg Unix + 0.45L Tern + 0.4L Ambrossio

Na to dobre pszenżyto 1kg Unix + 0.6L Tern + 0.6L Ambrossio 

Na to słabe pszenżyto 1L Delaro + resztki Unixa + 0.6L Tern 

Zostanie Ci na przyszły sezon 350ml Terna. Azoksar wykorzystasz do T2. W przyszłości kupuj tebukonazol 250 EW, jest to lepsza formulacja. 

po co tyle Unixu w mieszaninach? Skoro Syngenta zaleca 0.6kg w mieszaninie z fenpropidyna i triazolem?
kiedyś 0.6kg unixa, 0.4l ternu i 0.5l tebukonazolu to była ochrona premium, a dziś dawki razy dwa a pszenica kosztuje 60% tego co kiedyś

u mnie pszenica po pszenicy szła taka ochrona: unix 0.6, tern 0.4 i 0.4 protiokonazolu 250

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, drobny napisał:

Co wy z tą fenpropidyną,macie mączniaka 🙄 Ja przydzwonię w sobotę 180-190g Samego protio.Jedyne choroby jakie są to plamistość siatkowa i septo

ale bym ci zęby wyprostował za to profilowe, chwilę mi zajęło ogarnąć że to tylko gif 😂

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Azoksy na t1 mija się z celem

Na T2 wystarczy priaxor

2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Dobrze nawet się nie przypatrzyłem, ale tak jak koledzy piszą. Skomplikowana ta mieszanka. Azoksy bardziej na T2, ale jak już będzie tam Priaxor to bym go zostawił nawet solo w tej dawce 0,8l. Do T1 do protio dołożyć np. Fenpropidyne.

2 godziny temu, Jarek22B napisał:

Zamiast azoksy dałbym 0,4 fenopropidyny 750

Dlaczego azoksy mija się z celem? W małym stopniu chyba, że się mylę zabezpiecza przed mączniakiem, z którym nie pamiętam kiedy miałem problem oraz w tej chwili go nie ma. Dlatego się zastanawiam czy jest sens dawać właśnie fenpropidyne której koszt to 60zł i działa tylko na niego. A dać właśnie azoksy, którego nie będę stosował na T2, koszt to tylko 30zł i zabezpieczy trochę przed rdzami, które często wyskakują między T1, a T2 z którą szkoda wcześniej jechać bo celuje się w flagę. No i jeszcze jest to strobiluryna czyli powinna dać ten efekt zieloności. Właśnie tego pytam bo może źle rozumuję? A może nie warto odpuszczać tej fenpropidyny i dać jej z 0,3 do protio i azoksy.

A na T2 jak dla mnie nie wystarczy sam Priaxor. Robiłem porównanie i priaxor 0,75 + tebu 0,7 było lepiej jak priaxor 1l solo. Jedynie co, to tam gdzie 1l priaxora słoma była półżywa.

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

po co tyle Unixu w mieszaninach? Skoro Syngenta zaleca 0.6kg w mieszaninie z fenpropidyna i triazolem?

Max dawka, kolega szykuje się na wysoki plon to i podstawa źdźbła chroniona na wysokim poziomie. Wraz z protio można ładnie schodzić z dawką Unixa, a ze słabym tebu przy T1 to tak średnio moim zdaniem.

Opublikowano

No i kiepska pogoda.

-2⁰, wszystko białe. W dzień ma być słonecznie i 12⁰

Noc niby 4⁰ ale lubi być niżej jak prognoza.

Skracać dzisiaj czy czekać?

Jutro i pojutrze cieplej ale praktycznie bez warunków na zabieg bo wiatd w dzień 8-9m/s i raczej pochmurno

• Root Admin
Opublikowano
Agrest napisał:

No i kiepska pogoda.

-2⁰, wszystko białe. W dzień ma być słonecznie i 12⁰

Noc niby 4⁰ ale lubi być niżej jak prognoza.

Skracać dzisiaj czy czekać?

Jutro i pojutrze cieplej ale praktycznie bez warunków na zabieg bo wiatd w dzień 8-9m/s i raczej pochmurno

zależy czy musisz. jak faza ucieka i twierdzisz że trzeba to ja bym skracał, ale po południu. z moich doświadczeń pogodowych to zdarza się bardzo rzadko że z prognozowanych 4 zrobi się minus, ale owszem potrafi się zdarzyc. idź, zobacz co w polu, może wystarczy skrócić w piątek? u nas od piątku nadają lato. w piątek 17, sobota 22, niedziela 20 itd.

Opublikowano

W niedzielę kolanko było 3cm od węzła na najsilniejszych pędach.

Zrobię dziś z 10ha około 13stej. 

Od poniedziałku znowu duże ochłodzenie prawdopodobne

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

W niedzielę kolanko było 3cm od węzła na najsilniejszych pędach.

Zrobię dziś z 10ha około 13stej. 

Od poniedziałku znowu duże ochłodzenie prawdopodobne

Po mrozku powiem Ci że odważnie... Ale możesz zrobić bedzie wiadomo jak reaguje jęczmień po stresie na opryski.

Opublikowano

U mnie też prawdopodobnie w sobotę dopiero pogoda na zabieg, z tym że chyba zrobię poprawkę na chwasty. Podziała? 5 dni temp dobowa musi być powyżej 8 stopni, pierwsze 3 dni mega ciepłe, potem ochlodzenie, myślę że podziała bo pierwsze oznaki zamierania chwastów po 2-3 dniach 

Opublikowano

Na piątek planuję grzybówkę w jęczmieniu powiedzcie mi panowie obecnie jest w takiej fazie skracać czy poczekać i po świętach skrócić, się jej czujemy pierwszy rok proszę o podpowiedź, planuję dać modusa

IMG_20240325_112200.jpg

Opublikowano

Nie nadawał się ani tu ani tu, prędzej T2, ale najlepszym miejscem na jego zużycie jest zabieg T3.

3 godziny temu, adamn999 napisał:

Na piątek planuję grzybówkę w jęczmieniu powiedzcie mi panowie obecnie jest w takiej fazie skracać czy poczekać i po świętach skrócić, się jej czujemy pierwszy rok proszę o podpowiedź, planuję dać modusa

IMG_20240325_112200.jpg

Podobna faza jak u mnie, mając na uwadze prognozowane temperatury to po świętach będzie w sam raz do skracania.

Opublikowano

Nie. Napieprza lodowaty wiatr. Auto pokazywało 10⁰ a termometr w cieniu 8⁰.

Około 16 skoczyło do 11.

Teraz 6 stopni.

Zanosi się że dopiero w piątek lub sobotę da się zrobić.

Teraz wieczorem zajechałem w jęczmień na najlepszej działce to pierwsze międzywežle już 5cm. 

Skrócę kolejne a i tak wyłoży się przy samej glebie