Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

@Agrestnie myślałeś nad Input 460? w tych samych pieniądzach a skład bardziej konkretny

Ja jadę na podpowiedziach, na tym co gdziesz wyczytam lub ktoś podpowie. Oczywiście informację weryfikuję. 

W moim rejonie duże zejście soligoru na T0.  Jest rejestracja na plamistość siatkową jęczmienia, więc  nie kombinowałem.

Opublikowano

3 do 5.  Jest gęsty i wysoki. Gdyby była szansa na chłód to bym nie pryskał, ale zimy nie widać  a dziś 18⁰ w cieniu, piękne słońce. Noc też będzie ciepła. Warunki idealne. Koszt zabiegu 275kg sprzedanego jęczmienia. Może się zwróci 

Opublikowano

Takie przebarwienia na jeczmieniu sie pokazaly. Choruje po dff? Oprysk ze 3-4 tygodnie temu expert met, 0.15 dff, tribenuron

Odchoruje czy czyms wspomoc? Na calym polu zaczyna sie taki zolty robic

IMG20231030170250.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał:

85 to sporo bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiego plony na 4 klasie 

Da radę nawet na 4b mieć dobry plon, bo w zeszłym roku na 4b i 5 miałem lepszy plon niż w tym roku na 3b.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.03.2023 o 10:46, yacenty napisał:

na razie 60kg N.
U mnie w niedzielę było tak

20230319_133719.jpg

20230319_140155.jpg

koledzy jestem początkującym rolnikiem po całości, do tej pory urawiałem na potrzeby swojej pasieki roś miododajne (facelia, nostrzyk, gryka)

z różnych względów nieduże kawałki 1.5 do 2ha będę przeznaczał pod jęczmień jary

przestudiowałem publikacje, całe forum i jeżeli można prosić o lekcję

skracanie, dla mnie termin nowy o ile wiem o co chodzi to nie bardzo rozumiem czy zabieg robimy raczej zawsze jeżeli widzimy plantację w dobrej kondycji, widze fotki kolegów z przekroju lecz nie potrafię czytać tych zdjęć, kiedy robić ? pytam zarówno o pierwszy jak i ew kolejne zabiegi

ad 2 jeczmień zawsze bedzie siany po nostrzyku ( duzę ilości masy zielonej na jesień pod pług, roslina wiążąca azot z powietrza potrafiąca wprowadzić do gleby duże ilości azotu) czy w związku z tym zmniejszyć podane ilości N

Edytowane przez bortys2001
Opublikowano

Potrzebę skracania oceniasz na podstawie analizy nawożenia (- u ciebie nawożenie plus azot glebowy), oraz na podstawie analizy wyglądu łanu.

Liczy się gęstość siewu, ilość opadów tych przewidywanych przede wszystkim, klasa I zasobność gleby 

Przy sumarycznym nawożeniu 50N raczej skracał nie będziesz. Ale dostarczając 100 kg N już raczej tak, choć decyzja indywidualna.

Na przekroju masz fazy rozwojowe.

Chodzi o oderwanie się pierwszego kolanka od węzła krzewienia. Musisz poczytać o fazach rozwojowych BBCH, zwłaszcza bbch 30 i 31.

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

Chodzi o oderwanie się pierwszego kolanka od węzła krzewienia. Musisz poczytać o fazach rozwojowych BBCH, zwłaszcza bbch 30 i 31.

Ok, rozumiem że odległość kolanka od węzła mówi nam o potrzebie skracania

• Root Admin
Opublikowano
misio3p napisał:

Nie, odległość kolanka od węzła mówi nam czy to odpowiedni moment by wykonać zabieg skracania. 

Aleksandra siana 30.09. 3-4 liść aktualnie. 

pięknie, muszę w południe pójść i zobaczyć moje uprawy

Opublikowano

Jęczmień sprzedany więc pora myśleć o kolejnym sezonie, więc co polecacie na ochronę trzy zabiegową, bo wcześniej dawałem prochloraz w roznych kombinacjach a teraz trzeba coś innego wymyśleć.

Opublikowano

Ubezpieczacie jęczmień w tym roku,  jakie stawki?

U mnie propozycja PZU 

8t x700zł

Pakiet 35%  82zł

Pakiet 25% 67zł

Wydaje mi się drogo

Opublikowano

No mają jakieś progi ale nie pytałem.

Ale zawsze możesz zrobić 8t po 1000 ,amiast 10t po 800 i przejdzie

W razie wymarznięcia w zależności od wykupionego pakietu dostajesz 10, 17, 25 lub 35%