Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Soltys85 napisał:

Okolice Ostrołęki okienko pogodowe poniedzialek-wtorek pryskać od chwastów jeżeli są nierówne wschody? Niektóre rośliny zaczynają się krzewić inne 3 liście a niektóre dopiero wschodzą, ziemia ciężka po kukurydzy miejscami zjedzona i tam jest biednie. Jest jakiś środek który można stosować w różnych fazach wzrostu? Pytam bo zasialem pierwszy raz.

A dasz rade wjechac w pole po dzisiejszym deszczu?

Opublikowano (edytowane)

@soltys48  jakie stosujesz opryski od zielska w jęczmieniu ozimym że później siejesz lucernę lub wyke? Bo u siebie w tym roku wyleciała mi wyka w gorzowskiej sialem bezorkowo. A znów kumpel oral i też mu wyleciała. Wzeszła i po kilku dniach zrobiła się żółta i znikła 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Myślę nad podaniem jeszcze w tym tyg azotu na jęczmień ze względu, że 2 lata temu brakło mu w okresie zimowym. Pszenica dała plon dokładnie taki jak była nawożona wiec azot wykorzystała. Na ściernie 3t Morawicy, a na orkę 200kg Polifoski 8. Myślę teraz dać około 75kg mocznika lub ze 100kg saletrosanu 26. Ziemie ciężkie, jęczmień w fazie krzewienia (około 2 rozkrzewień). Co będzie lepsze, a może darować sobie i nic już nie dawać?

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

@soltys48  jakie stosujesz opryski od zielska w jęczmieniu ozimym że później siejesz lucernę lub wyke? Bo u siebie w tym roku wyleciała mi wyka w gorzowskiej sialem bezorkowo. A znów kumpel oral i też mu wyleciała. Wzeszła i po kilku dniach zrobiła się żółta i znikła 

W tym roku lucerka i gorzowska zasiana po Bacara

Opublikowano

Jak miałeś plan wydać tyle kasy na jesienną ochronę fungicydową to trzeba było nasiona zaprawić systivą. 

W obecnych temperaturach stosowanie dwóch triazolów nie będzie w pełni skuteczne. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

A dasz rade wjechac w pole po dzisiejszym deszczu?

Ha nie ma opcji jutro spróbuję dziś to na grzyby ewentualnie albo do teściowej na poprawiny. Ktoś wyżej wspominał o grzybowce zapobiegawczo stosuje się taka praktyke? Nie ma żadnych niepokojących objawów. Odmiana wootan 185/m2

Edytowane przez Soltys85
Opublikowano

Azot i fosfor zrobił mega robotę. W ubiegłym roku też był tu jęczmień. Siałem rok temu 380 szt i był rzadszy jak w tym roku 320sztuk.

Widać na pojedynczych liściach albo plamistość siatkową albo rynchosporiozę - nie rozróżniam objawów na tym etapie.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

7 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

bardzo ładny, czym było jechane?

Zrobione chwasty expert met + helm tribi i do tego cyperkill. Teraz się zastanawiam czy jeszcze jest sens raz wjechać z insektycydem i tebu. 

7 minut temu, ovi napisał:

ile rozkrzewień, u mnie sandra siana 20 września od 4 do 6 rozkrzewień

U mnie podobnie. Siany 300szt. 

Ile cyperkila 0,05?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marb80 napisał:

Co sądzicie o AsPik zastosowany teraz zapobiegawczo w dawce 0.7l/ha

Drogawo, w dodatku dwa triazole które lubią ciepło (10-12°C minimum). Lepiej to zostaw do T2/3. 

0.3-0.4L/ha Andros 750

0.5L/ha Orius 250

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano

Świętokrzyskie/opatowskie ponoć standardowo jesienią podaję 0,6l Soligor