Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

czemu? u nas normalnie

U nas sporadycznie trafiały się poletka jęczmienia. W tym roku  w okolicy tak na oko szacuję z 600% więcej. Ja mam 100% więcej

27 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Poważnie ... Lepiej się zastanów nad jakimś mocznikiem bo będzie głód

Wygląda za***iście 💪

Zdecydowanie za mało DFF w takiej kombinacji

Jedna działka monokultury jęczmieniem dostała 200kg ultra dap po żniwach i 50kg mocznika z inhibitorem przedsiewnie. Reszta  250kg polifoski 8 i 70kg mocznika.

Jak koniec października będzie ciepły to pójdzie mocznik dolistnie

Opublikowano

A jakie ph i magnez?

Jak z wodą i wymieszaniem resztek słomy?

Bo lubi w miejscach gdzie sucho i poduszka ze słomy tak żółknąć

Opublikowano

Magnez i reszta wysoko, pH 6,4 i dodatkowo było sypane wapno w zeszłym roku bo po jęczmieniu ma być lucerna. Po trawie była 3 razy kukurydza na kiszonkę, w tym roku pszenżyto i teraz jęczmień. Słoma zbierana. Czy to może być po długich wschodach ? Na lżejsze ziemi wschodził szybko a tam gdzie mocniejsza ziemia zeszło dłużej. 

Opublikowano

8 godzin temu, Agrest napisał:

Nie mam bydła, bo na kiszonkę może by co skubnął😁

Ale powiem wam że skala zasiewów jęczmienia poraża w tym roku. 

Bardzo dużo osób sieje na ph nikt nie patrzy, będzie zdziwienie.

Opublikowano

Pierwszy raz mam jęczmień ozimy i praktycznie nic nie wiem na temat jego uprawy.

Ile daje się azotu wiosną? Jęczmień po pszenicy i jesienią dostał tylko PK do tego słoma zebrana.

Czy w takiej sytuacji gdzie nie dostał nic N jesienią zasadne by było dać mocznik dolistnie przy planowanym T0???

Opublikowano
soltys48 napisał:

Na tą chwilę jęczmień droższy od pszenżyta i zasiewy jęczmienia ozimego co najmniej na równi z pszenżytem

U mnie osoby co nigdy nie siały jęczmienia tylko zyto i pszenzyto zeszły na jęczmień,sam zwiększyłem areał 0 50%.

Opublikowano

Mi przyszły wyniki badań i ph poniżej 5 😛 ale dziwne że potas fosfor średnie a magnez wysokie, bo zwykle to jak ph niskie to i reszta niska. Może to wapno nordkalk, prawie tona na ha, co dawałem pod agregat coś da.   

Opublikowano
1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

Pierwszy raz mam jęczmień ozimy i praktycznie nic nie wiem na temat jego uprawy.

Ile daje się azotu wiosną? Jęczmień po pszenicy i jesienią dostał tylko PK do tego słoma zebrana.

Czy w takiej sytuacji gdzie nie dostał nic N jesienią zasadne by było dać mocznik dolistnie przy planowanym T0???

Jak najbardziej zasadne. I siarczan magnezu do tego

Opublikowano
8 godzin temu, raven18 napisał:

Mi przyszły wyniki badań i ph poniżej 5 😛 ale dziwne że potas fosfor średnie a magnez wysokie, bo zwykle to jak ph niskie to i reszta niska. Może to wapno nordkalk, prawie tona na ha, co dawałem pod agregat coś da.   

Lekarstwo? Tona granulowanej kredy na już

Opublikowano

Około tony czy 500kg? Trochę zaczyna żółknac. Nie wiem czy to od suszy czy od ph. Dodam że  w tamtym roku na jesieni 25ton obornika przepalonego dałem, teraz przed siewem 25 września. Npk 2.5 metra

Opublikowano

Ja dawałem węglanowe nordkalk atrigran 

https://osadkowski.pl/pl/nawozy-oferta/nawozy-wapniowe/atri-gran-50-cao/

napisane że bezpiecznie pogłównie. Zdecydowanie lepiej się rozsiewa od kredy ale jest też sporo droższe ...

Byłem w zeszłym tygodniu to nic na razie nie żółkło. 

2 minuty temu, Gerard123 napisał:

Dziś rano było w okolicach 0 stopni,na jutro też nadają 0.Pryskać expertem+dff i inazuma czy czekać?

ja bym poczekał te 2-3 dni ma być cieplej

• Thanks 1
Opublikowano

Czy można do Exper met 0,35kg + Legato 0,15l + 15g Pleban.. dodać zapobiegawczo na mszyce deltametryne? (bo mam w otwartej butelce) a może cypermetrynę?.. czy odpuścić bo wybuchnie lub uszkodzi jęczmień?

Opublikowano
Dnia 9.10.2023 o 10:50, Wpaw napisał:

Panowie jakie wapno dac poglownie weglanowe czy krede. I w jakiej ilości? Nie zdążyłem po żniwach. 

Ja dalem po siewie wapno sypkie Radkowit Premium węglanowo magnezowe reaktywność  99% Od razu potem spadło 11 litrów spokojnego deszczu na drugi dzień nie było po nim śladu a dałem około 1200-1400 kg/ha