Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, ŻakowskiSławomir napisał:

ja sieję 200 kg na ha docelowo choć nie wiem czy nie zmniejsze

Materiał siewny zakupiony. Mtz 40 to przy 290 sztukach wychodzi 120 kg

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, yacenty napisał:

miałem vireni, przeciętny jęczmień. są dużo lepsze

też wylosowałem vireni bo mam brak doswiadczenia, polecają sandra, a Ty które odmiany sprawdziłeś i polecasz?

• Root Admin
Opublikowano

4 lata z rzędu miałem kws higgins - ale miałem go miałem go w kontrakcie.

w tym roku bede siał 4 odmiany LG Veronika, LG Picasso, KWS Higgins i Julię, zobaczymy co z tego wyjdzie

• Root Admin
Opublikowano
23 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jeśli ma plonować tak jak plonował w tym roku czyli na 8+ to mogę być głupszy 😁

posiej na kawałku mniej, ja poprzedniej jesieni siałem 250 roślin czyli 105kg i sypał 10+, nie zawsze więcej znaczy lepiej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jeśli ma plonować tak jak plonował w tym roku czyli na 8+ to mogę być głupszy 😁

Przy normalnej, wyliczonej obsadzie mogło być 9+. Sam się człowieku krzywdzisz i jeszcze dyskutujesz. U mnie w tamtym roku 270 sztuk dało ok. 130kg i było zdecydowanie za gęsto, a Ty piszesz o 180kg min... dwurzędówka ma za to 55g MTZ i wychodzi wysoka norma wysiewu, ale to wszystko trzeba policzyć

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał:

posiej na kawałku mniej, ja poprzedniej jesieni siałem 250 roślin czyli 105kg i sypał 10+, nie zawsze więcej znaczy lepiej.

a no wiesz nie porównujmy  się w ten sposób bo u mnie rekord okolicy było 9, a  u ciebie więcej niż 10 więc też różnica ziemii pewnie spora. U mnie się od x czasu  tak przelicza,rzepak też docelowo sieje na 2,7 i 3,2 kg na ha. Też wyszedł bardzo ładnie, choć przyznam że to 2,7 by spokojnie starczyło.

28 minut temu, Łukaszzz napisał:

Przy normalnej, wyliczonej obsadzie mogło być 9+. Sam się człowieku krzywdzisz i jeszcze dyskutujesz. U mnie w tamtym roku 270 sztuk dało ok. 130kg i było zdecydowanie za gęsto, a Ty piszesz o 180kg min... dwurzędówka ma za to 55g MTZ i wychodzi wysoka norma wysiewu, ale to wszystko trzeba policzyć

każdy liczy według siebie i według swoich potrzeb , własne nasiona też trzeba wziąść pod uwage, bo czyszczę i zaprawiam ale to jednak nie kwalifikat.

Opublikowano

słuszna uwaga, z tym że jak wspomniałem bierz pod uwagę kwalifikat a własne nasiona, wiem że nie raz własne nasiona mogą mieć zk podobne lub takie samo co kwalifikat, co do rzepaku to nie ma nawet tych 60 roślin na metrze, także nie jest za gęsto, gdzie tak jak mówisz powinny być ich nawet 70, czyli spokojnie 15-18 roślin na metrze uciekło.

• Root Admin
Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

słuszna uwaga, z tym że jak wspomniałem bierz pod uwagę kwalifikat a własne nasiona, wiem że nie raz własne nasiona mogą mieć zk podobne lub takie samo co kwalifikat, co do rzepaku to nie ma nawet tych 60 roślin na metrze, także nie jest za gęsto, gdzie tak jak mówisz powinny być ich nawet 70, czyli spokojnie 15-18 roślin na metrze uciekło.

czym się różni kwalifikat od własnych nasion w kontekście siewu i plonu? dla mnie niczym. poprawnie przygotowany materiał siewny jest lepszy od byle jakiego kwalifikatu a takiego w Polsce jeszcze dużo