Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, yacenty napisał:

3x fungicyd,

Azot to zależy na jakim stanowisku. U mnie idzie po rzepaku to ograniczam azot do 120kg, ale znam takich co dają nawet 150kg N na słabszych stanowiskach.

Bardzo mocne skracanie R1 - Tu nie ma sie co szczypać i 0.6 moddusa to jest minimum, już nawet widze opracowania ze idzie 0.9l moddusa w dawce dzielonej przy R1. R2 też trzeba dać.
U mnie w tym roku poszło 0.6l moddus i 0.5kg medax maxu, a i tak się przechulił na koniec czerwca, ale 10+ odhaczone.

Bardzo mocno przypilnuj robaki jesienią.

Z dobrych rad - ogranicz do niezbędnego minimum DFF jesienią, bo jęczmień ozimy nie przepada za DFF, niby to tylko drobne fito, niby odrabia straty później, ale ja w to nie wierze.

Ja się staram ograniczyć DFF do 50g.

Na próbę możesz zrobić azot x3 - wtedy pierwszą dawkę robisz jesienią.

Ja w tym roku wracam do tego patentu z podaniem azotu jesienią. Wtedy będzie 3x40kg czyli 3x 100l rsm32.

Siej go późno - tak, jak wczesną pszenicę, czyli w naszych realiach jest to ostatni tydzień września / pierwszy października.

Obsada - w teorii 300 roślin na metr, ale w tym roku miałem 250 byle jak posiane, bo jeszcze miałem źle ustawiony siewnik a i tak na koniec dnia 10t zebrane.

Warto ale to już zostawiam ci pod rozwagę doprawić sobie nasiona systivą, bo jęczmień już jesienią lubi sie zrobić rudy. Systiva nie rozwiąże problemu w 100% ale na tyle, że nie trzeba robić jesiennego zabiegu T0.

Jak znajdę chwile to wypluje swoją kartę pola, ale póki co totalny brak czasu.

Aha, w jęczmieniu nie trzeba się podniecać podstawą źdźbła, jeśli posiejesz na przyzwoitym stanowisku to ten problem występuje mega rzadko - ale jak wspomniałem u mnie jęczmień idzie po rzepaku.

na szybko liczac te 10 ton jęczmienia  byś sobie za te pieniadze które wydałeś na koszty kupił i jeszcze by zostało

po rzepaku takie koszty na jęczmień to nieporozumienie

5 ton powinno  być bez nawozu i oprysków , a 7 ton jak byś 200 saletry rzucił wczesną wiosną

9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale 10 ton z ha robi swoje

taaaaaaaaaaaa  robi !!!!! rozlużnia stolec po sprzedaży hahah bo na koszty brakło

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

amen, traktować jak pszenice która jest 3 tygodnie wcześniejszą

Toć można przecież jakąś pszenice wczesną zasiać , i nie trzeba wówczas udawać że się ma pszenicę , a na polu rośnie jęczmień

11 godzin temu, Młody1997 napisał:

To fajnie bo w mojej okolicy to 6 klasę sobie wyrywają z rąk jako dzierżawa nawet.

Na takie coś to chyba można powiedzieć  ,, Są jednak jeszcze ludzie pierdolnięci na mózg''

Opublikowano

na obecną chwile to dzierżawa VI klasy jest bardziej dochodowa niż I czy II

czynsz niższy podatku brak a dopłaty wyższe jak na 1 klasie hhah unia daje

no ale trzeba trochę myśleć a nie naładować pół kabiny kanapek wiadro wody i na skup na noc do kolejki  i 600 netto - potrącenia haha

Opublikowano
7 minut temu, jajanek1 napisał:

na obecną chwile to dzierżawa VI klasy jest bardziej dochodowa niż I czy II

czynsz niższy podatku brak a dopłaty wyższe jak na 1 klasie hhah unia daje

no ale trzeba trochę myśleć a nie naładować pół kabiny kanapek wiadro wody i na skup na noc do kolejki  i 600 netto - potrącenia haha

Pewnie na samych takich klasach gospodarzysz i ci się tak właśnie wydaje że masz lepszy zysk niż na lepszej klasie . Ja dopłat to nawet nie liczę jako dochód ,( po prostu , jakaś dodatkowa kasa wpaduje co roku i tyle) ziemia ma dawać dodatni wynik finansowy z upraw  , i to w miarę dobry , a  nie oglądać się na dopłaty , Wiadomo że niektórzy mają przejebane życie gospodarząc na 5-6 klasach ziemi , no ale ktoś te ziemie też musi uprawiać jak już ma takie własne ziemie , ale tak jak pisałem wcześniej żeby 6 klasę brać w dzierżawę ,to trzeba mieć zryte pod kopułą i to dobrze , i jedyny który na tym zarabia to ten co taką ziemię wydzierżawia , bo się pozbywa kłopotu , a jeszcze jakiś czynsz dzierżawny może wezmie , z tego co się tu czyta to jest to wielce realne 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Dnia 30.07.2023 o 22:00, Boles napisał:

witam, planuje pierwszy raz posiać jęczmień zimowy. W jaki jest optymalny termin siewu. Jakieś główne porady na start, może jakieś odmiany do polecenia ?

Tez chciałbym zobaczyć agrotechnikę na jęczmień uprawiany intensywnie. Jakby ktoś mógł rozpisać jak to wygląda. Ojciec siał kiedyś, ale to było jak na wschodzie mało kto próbował ze względu na zimotrwałość. 5-7t ale pamiętam sporo kłosów złamanych na ziemi. 

U nas nie sprawdza się późny siew, chyba że się ma super gleby typu 1-2kl co nie robi różnicy niedobór wody

• Root Admin
Opublikowano

Po stronie kosztów materiałowych:

nasiona: 0,100 x 2400 = 240zł
zaprawa 60zł
RSM32 - 0.3x 3400 = 1020zł
T1 - 150zł
T2 - 200zł
T3 - 110zł
Herbicyd 180zł
Robak 300zł
Regulacja 180zł
Razem 2440.

Drugie tyle dolicz na koszty usług czy jak kto woli paliwo / amortyzacja / praca ludzka.
Masz 4800.

Po stronie przychodowej masz 10.3 x 650 = 6700.

Ja jestem zadowolony z tego wyniku finansowego.

Opublikowano

0,3 x 32 = 96 a wcześniej pisałeś że ograniczasz do 120 N bo siejesz na rzepaku 

w kalkulacji nie widzę PK którego walisz 2x tyle pod rzepak żeby pod  jęczmień nie stosować

Opublikowano

Być może yacenty pomylił litry z kilogramami RSM, ale nawet jeśli tak zrobił to koszty wzrosły z 2440 na 2780.

Dlaczego ma liczyć dwukrotnie NPK? W kalkulacji rzepaku/kukurydzy ujmie te 500kg nawozu wieloskładnikowego. 

• Root Admin
Opublikowano

pomyliłem litry z kilogramami, to fakt. trzeba to poprawić i przyjąć 0.35t rsm32. pod zboża nie daje npk więc ich nie uwzględniam, liczę je przy rzepaku i kukurydzy

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

pomyliłem litry z kilogramami, to fakt. trzeba to poprawić i przyjąć 0.35t rsm32. pod zboża nie daje npk więc ich nie uwzględniam, liczę je przy rzepaku i kukurydzy

Dlaczego nie dajesz NPK pod zboża? Masz stanowisko po rzepaku i wysoką zasobność?

Opublikowano

A ile lat już siejesz kukurydze ?

Miałeś kiedyś jęczmień Aleksandra lub Sandra?

Opublikowano
outstanding napisał:

Jakieś opinie o Jakubusie? Chciałbym zasiać na 3b/4a

na takiej klasie po pszenżycie ozimym 9,5t. w tym roku sieje jecze raz

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał:

qq 2rok, nie miałem tych odmian

A jaki jęczmień byś polecił na średnie stanowisko?

Opublikowano (edytowane)

U mnie KWS Kosmos oddał 8,3t/ha. Nawożenie 200kg NPK polifoska 6. Wiosną 130kgN i 150kg kizerytu.

Ochrona jesienią T0, wiosną T1 i to wszystko. Regulacja modus i cerone. Sprzedany w cenie 700zl brutto. Zysk wyszedł mi 900zl/ha plus dopłata. Drogie nawozy zrobiły swoje niestety. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)

Dosuszał ktoś kiedyś jęczmień w silosie wentylatorem? Rozważam koszenie przy wilgotności 16-18% i odpalenie wentylatora od wentylacji bina, tylko nie wiem, jaka będzie efektywność tego zabiegu . Przede wszystkim jaki czas, bo musimy go zdać do końca sierpnia.

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał:

18% bym się nie odważył, zależy jaki duży silos. Jak już to dmuchać przy słonecznej pogodzie

W razie czego jest suszarnia jeszcze, ale chcemy to po najmniejszej linii oporu zrobić, tylko byłbym pewniejszy, gdybym wiedział, że ktoś już tak robił z powodzeniem.

Opublikowano
4 godziny temu, jajanek1 napisał:

0,3 x 32 = 96 a wcześniej pisałeś że ograniczasz do 120 N bo siejesz na rzepaku 

w kalkulacji nie widzę PK którego walisz 2x tyle pod rzepak żeby pod  jęczmień nie stosować

Jeden ch*j czy policzy pk w rzepaku czy jęczmieniu. Wliczone to wliczone. 

• Confused 1
Opublikowano

Tomek90 

czytać się naucz z nie sap !!

jak by wliczył to by mu minus wyszedł więc nie wliczył

dla takiego ekonomisty jak ty to może i jeden chu... czy  policzy w jeczmieniu czy w rzepaku PK

mnie uczyli inaczej , moze dlatego się czepiam

• Like 1