Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Dawaj jaśniej bo słabo kontaktuję,  ćpam prochy na bóle kręgosłupa

@yacentyjego i nie tylko jego cięcie mnóstwa słomy połączone z ociepleniem i brakiem drapieżników szczytowych 

8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na bóle kręgosłupa najlepsze dobrane nowe hektary. 

Praca uszlachetnia i powoduje wydzielanie endorfin a te z kolei blokują uczucie bólu 

• Like 1
Opublikowano

A to pamiętam.

W tym roku pewno będzie plaga. Myszołowów natomiast wyjątkowo mało

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy stosował ktoś fluroksypyr na rdest powojowaty w jeczmieniu jarym?Faza 1/2kolanka, teoretycznie można tylko w fazie krzewienia ale pytam bo rdest mi przypuścił fudamentum. 

Jesli chodzi o problem z chorobami grzybowymi to jedyną receptą jest siać zboże max co 3lata.

Edytowane przez Ziel
  • Root Admin
Opublikowano
soltys48 napisał:

Ile Masz szacunkowo t/ha słomy?

17 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ale raz na 5 lat krowiarzowi sprzedać to nie

Sprzedać ok ale wielu chce darmo

tyle co ziarna plus minus. czyli niech będzie 9-10ton. ale z pszenicy jak sprzedawałem to im wyszło 6t i 300zl. to był pierwszy i ostatni raz kiedy sprzedałem słomę

Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał:

tyle co ziarna plus minus. czyli niech będzie 9-10ton. ale z pszenicy jak sprzedawałem to im wyszło 6t i 300zl. to był pierwszy i ostatni raz kiedy sprzedałem słomę

To nie była sprzedaż tylko oddanie

Przy 6t/ha słomy skromnie powinieneś wziąć ok 960 jeśli ja to bym kupował to przy obecnej cenie polifoski Masz 300kg 6

Dogadane mam w tym roku po 40,-/szt,

Moja kulka waży ok 250 ,choć trafiają się i lżejsze 

10 minut temu, cotamjaktam napisał:

Mam pytanie można pryskać jęczmień jary na skrzypionki cyperkillem jak kłosy wychodzą?

72AEC336-A815-4D9E-9D2A-C53E95FFBA1E.jpeg

Można 

Opublikowano

A tak z innej beczki, po ile u was cenią za belkę siana i sianokiszonki? Nie mam żadnej hodowli, a mam do dyspozycji trochę łąk i zastanawiam się czy by nie pójść w handlowy "biznes". 

Opublikowano

Zależy od roku, jak jest kiepski to wykupią od Ciebie wszystko, jak jest dobry to nawet sprzedając po kosztach może być problem ze zbytem. 

Macie może pomysł dlaczego kłosy jęczmienia są szczerbate? Odmiana Aleksandra, zauważyłem na części pola, że zamiast normalnie nalanego ziarna jest plewa z zarodkiem w środku i nic się nie dzieje. Będę obserwował, pierwszy raz z takim czymś się spotykam. 

Opublikowano
13 godzin temu, krilan06 napisał:

A jak liczyć wymianę słomy na obornik? Oddaję słomę, znajomy sobie prasuje swoją prasą, bale 120. Ile bali za przyczepę obornika 4t?

U mnie wyszło za 1 bele słomy około 1.5t obornika ale ja prasowałem.

Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał:

Dawaj jaśniej bo słabo kontaktuję,  ćpam prochy na bóle kręgosłupa

Co dokładnie masz zdjagnozowane,bo ja rwa kulszawa i wypadajacy staw biodrowy :/ też ćpam leki na to

Opublikowano

9Nie chodzę po lekarzach. Szyjny mam wybity na bok , na reszcie odcinków pewno przepukliny. Ostatni miesiąc co raz gorzej. Nie mogę ciągnikiem i autem długo jeździć. Nogi cierpną drętwieją. Stać bez oparcia nie daję rady.

12 godzin temu, misio3p napisał:

Zależy od roku, jak jest kiepski to wykupią od Ciebie wszystko, jak jest dobry to nawet sprzedając po kosztach może być problem ze zbytem. 

Macie może pomysł dlaczego kłosy jęczmienia są szczerbate? Odmiana Aleksandra, zauważyłem na części pola, że zamiast normalnie nalanego ziarna jest plewa z zarodkiem w środku i nic się nie dzieje. Będę obserwował, pierwszy raz z takim czymś się spotykam. 

To samo w Sandrze. Widać pod słońce taką roztrzepaną plewę,  w środku biały gruby twardy zalążek. Trochę wygląda to jakby np ptak wydziobał.

W poprzednich latach bywały takie podwójne ziarniaki. Mega duże rozsadzone na pół.

Opublikowano
14 godzin temu, krilan06 napisał:

A jak liczyć wymianę słomy na obornik? Oddaję słomę, znajomy sobie prasuje swoją prasą, bale 120. Ile bali za przyczepę obornika 4t?

Plus minus 1:4(tona słomy=4 obornika)kolega tak się wymienia 

Sam prasuje (on bierze słomę)

Opublikowano
12 godzin temu, misio3p napisał:

To wiadome. Pytam z ciekawości o uśrednioną cenę przyjmując, że jest dobry rok na sprzedaż.