Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sasiad chce zeby mu podratowac jęczmień, tylko czy jest sens w tej fazie sypnac czy dolistnie przeleciec? 

Wszystkie klosy sa takie powywijane chyba z lancetu, i tak dobrze ze przezyl🤭

IMG20230522145727.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, yacenty napisał:

Idealnie to pryskać jak wyrzuci pylniki. Czekam na ten moment i ogień z T3

zdjęcia z 31.05.2021, w 2022 był to chyba 25 czy 26 maja

20210531_183616.jpg

20210531_190009.jpg

Może ty jako jeden mi odpowiesz czy jęczmień ozimy w takiej fazie rozwoju mogę jeszcze opryskać na T3.

Środek Bukat substancja czynna tebukonazol?

IMG_20230520_100925.jpg

Edytowane przez czesio084
Opublikowano

tommy66692

ty gamoniu napisałeś kiedyś coś na temat ???? bo z tego co widzę tylko wydajesz  opinie o piszących

może napisz pryskam 3 x razy na grzyba i 2 x skracam i daje 600 saletry , sprzedam po 500 netto  i potem mi dopłacą pisowcy na 1400 hahaha albo będę w wakacje wózki odprowadzał pod sklepem

to że jeden pisze z drugim że robią po kilka zabiegów nie koniecznie podyktowane jest opłacalnością uprawy  , jednemu płacą za to że pisze a drugi fantazjuje

mnie jak by płacili za to że piszę że pryskam jeczmień po 15 razy  też bym pisał , póki co tyle pryskam żeby na jęczmieniu  jak najwięcej  zarobić

jak czytam że pryskacie na grzyba gdzie 1 zabieg na grzyba wart  za pół tony jeczmienia  i robicie to 3 x to się zastanawiał czy  jeczmień nie powinien stanieć albo śor podrożeć

Opublikowano

Czyli masz podejście po dziadkowemu. Zasieję 200kg jęczmienia, prysnę od biedy na chwasty, sypnę 100kg saletry w połowie kwietnia i w dobry rok zbiorę 1,5t jęczminia... No interes życia. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.05.2023 o 08:08, JarekBazydlo napisał:

Strzelanie w źdźbło. Tak na drugie kolanko planuje chyba że będzie widać grzyba to przyspiesze. Narazie końcówka krzewienia i jest czysto.

A co stosujesz - masz sprawdzony jakiś gotowiec czy mieszankę robisz?

17 godzin temu, yacenty napisał:

tak, możesz tebukonazol i metkonazol

W jakiej proporcji proponujesz?

Opublikowano
5 godzin temu, kamcio15 napisał:

Czyli masz podejście po dziadkowemu. Zasieję 200kg jęczmienia, prysnę od biedy na chwasty, sypnę 100kg saletry w połowie kwietnia i w dobry rok zbiorę 1,5t jęczminia... No interes życia. 

Ja tak zrobilem w tamtym roku 150/200 kg saletry,oprysk na chwasta i skracanie i nakosiłem 5 ton/ha

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz1995 napisał:

Ja tak zrobilem w tamtym roku 150/200 kg saletry,oprysk na chwasta i skracanie i nakosiłem 5 ton/ha

To teraz napisz co było przedplonem, ile azotu dostał przedplon, ile dostał wody ten jęczmień i jaka klasa ziemi. 

Opublikowano
adamn999 napisał:

T1 w jęczmieniu jarym 200 g prochlorazu i 125 tebukonazolu + mikro będzie okej?

Robisz dwa zabiegu w jarym?? Ja posiałem pierwszy rok browarny. Znajomi mówią że robią jeden zabieg fungicydowy Jak zaczyna wychodzić kłos i jest ok. Ja się wstrzymałem z T1. W firmie, której mam kontrakt mówili że T1 odpuścić bo jest ziarno zaprawione odpowiednio i zrobić jeden zabieg. Trochę mam mieszane uczucia bo na opady Jak narazie nie można narzekać

Opublikowano
soltys48 napisał:

Browar zaprawiony systiva i jeden zabieg rekomendowany

Też tak słyszałem ale u mnie na etykiecie pisało Maxim Power + Semigator+ZN Premium. Nie znam się na zaprawach ale jak twierdzili to T1 zbędne

Opublikowano
krzysiek1614 napisał:

adamn999 napisał:

T1 w jęczmieniu jarym 200 g prochlorazu i 125 tebukonazolu + mikro będzie okej?

Robisz dwa zabiegu w jarym?? Ja posiałem pierwszy rok browarny. Znajomi mówią że robią jeden zabieg fungicydowy Jak zaczyna wychodzić kłos i jest ok. Ja się wstrzymałem z T1. W firmie, której mam kontrakt mówili że T1 odpuścić bo jest ziarno zaprawione odpowiednio i zrobić jeden zabieg. Trochę mam mieszane uczucia bo na opady Jak narazie nie można narzekać

od 5 lat się i zawsze robiłem na liść flagowy w tym roku ze względu na opady postanowiłem podzielić to na dwa zabiegi

Opublikowano
25 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Też tak słyszałem ale u mnie na etykiecie pisało Maxim Power + Semigator+ZN Premium. Nie znam się na zaprawach ale jak twierdzili to T1 zbędne

Sam doprawiałem systiva