Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to za chwast ? Miotła ? Opryskalem przy 3 liściu na chwasty było sucho wtedy ale przymrozków nie było, nic na polu nie ma oprócz tego , myślałem że miotle weźmie Expert met  + legato+triben a jednak nie wzięło wszystkiego 

IMG_20221104_081512.jpg

IMG_20221104_082330.jpg

• Root Admin
Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał:

A ile dawałeś tego rsm?

Teraz to chyba ryzykowne, gdyby rzucić np 70l 26s?

Pewnie lepiej było by dolistnie z 3- 5% mocznika

100l rsm32 czyli jakies 40kg N, ale to było dawane 20.09. dziś już bym nic nie dawał. Za tydzień może przyjść zima. Już listopad jest.

Opublikowano

Podsumowanie sezonu.

Jęczmień sprzedany ( zostało około 8t)

Japa gospodarza bardzo zadowolona. Średni plon  jęczmienia 7,91 t/ha👍😋😋😋

Auto sprzedane w żniwa po 1170, dziś 1300 netto, do siewu trochę też po 1300.

Życzyłbym sobie tak co roku😁

IMG_20221104_132010.jpg

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Agrest napisał:

Podsumowanie sezonu.

Japa gospodarza bardzo zadowolona. Średni plon  jęczmienia 7,91 t/ha👍😋😋😋

Auto sprzedane w żniwa po 1170, dziś 1300 netto, do siewu trochę też po 1300.

Życzyłbym sobie tak co roku😁

IMG_20221104_132010.jpg

Przynajmniej jeden zadowolony i nie złożył wniosku o suszowe, bo to byłaby większa patologia jak dawanie bezrobotnym.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Panowie u Was też tak jęczmienie zapierdalają? 😆 No ja nie wiem co to będzie na wiosnę jak to się nie opamięta;d Ja siałem 24.09 i moim zdaniem za duży a byli i tacy co siali tydzień wcześniej to teraz wygląda jakby trzeba skracać 😅

Edytowane przez matiz
  • Root Admin
Opublikowano

idz do apteki weź stoperan :) nie wiem jak u ciebie, ale u nas był bajeczna pogoda w październiku, bardzo dużo słońca, bardzo ciepło. Teraz przyjdzie kilka dni pochmurnych, kilka przymrozków i stanie w miejscu. Spokojnie - tak ma być

w niedziele był taki, siane tylko 250 nasion, bezorkowo w ostatnim tygodniu września

20221031_150749.jpg

20221031_151755.jpg

20221031_151851.jpg

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

@yacenty zobaczyłbyś w świętokrzyskim jak wygląda jęczmień posiany w końcu optymalnego terminu to też byś się zastanawiał co to będzie;d Miejscami 1,5-2 razy tyle co Twój :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Klasa w większości 3 ? Jakie odmiany Ci najlepiej sypały?

Gdybym miał rozdzielić to 3a,b klasa z 60%, 4 a,b że 25%, 5klasa 10, 6 klasa 5%

Opublikowano (edytowane)

@yacenty Ten z bliska to mój siany 24 września (170kg, nie pytaj ile szt. bo nie liczyłem a swoje ziarno miałem) To zdjęcie z góry (jaśniejszy) to u sąsiada siany tydzień wcześniej.

IMG-20221104-WA0001.jpg

IMG-20221104-WA0002.jpg

IMG-20221104-WA0003.jpg

Edytowane przez matiz
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Sam sobie odpowiedziałeś, za gęsto posiany, myślisz że jak więcej posiejesz to więcej zbierzesz?

proponuję czytać ze zrozumieniem;) ten gęsty to nie mój. A co do normy wysiewu to się z Tobą nie zgodzę. Trzeba znać swoje ziemie, no ale siać z umiarem. W tym roku siałem 170 kg i plon był 9,85t z hektara (sprzedane, więc realny)

45 minut temu, yacenty napisał:

ja sialem 250 roślin czyli 110-115kg, 170kg to koło 400 roślin na metr :)

to zależy jeszcze od grubości ziarna;) a zawsze do siewu mam przewiane i w sumie to było grube ;)

Edytowane przez matiz
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

znam swoje gleby, przy 260 roślinach plon 10.9t, ale było za gesto więc siałem teraz 250.

MTZ i ZK z etykiety więc po co kombinować

Kolego dlatego piszę, że każdy zna swoje gleby i przede wszystkim ukształtowanie pola i robi względem własnych doświadczeń i to co mu się sprawdza. U mnie nie są pola równe i połowa to górki. Przy 120-130 kg miałbym tam łyso po ostrej zimie(niestety tak już mi się zdarzyło) więc sieję te 170kg i na moje gleby wydaje mi się, że wychodzi git. Chociaż co roku zmniejszam o te 10kg żeby zobaczyć jak będzie najlepiej (na ten moment myślę, że 160 byłoby optymalnie)

MTZ -> Tak jak pisałem, nasiona swoje więc nie liczyłem ;)

Opublikowano

ja posiałem 155 kg i wydaje mi się gesty a tutaj widze dywan 

2 godziny temu, matiz napisał:

@yacenty Ten z bliska to mój siany 24 września (170kg, nie pytaj ile szt. bo nie liczyłem a swoje ziarno miałem) To zdjęcie z góry (jaśniejszy) to u sąsiada siany tydzień wcześniej.

IMG-20221104-WA0001.jpg

IMG-20221104-WA0002.jpg

IMG-20221104-WA0003.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, matiz napisał:

proponuję czytać ze zrozumieniem;) ten gęsty to nie mój. A co do normy wysiewu to się z Tobą nie zgodzę. Trzeba znać swoje ziemie, no ale siać z umiarem. W tym roku siałem 170 kg i plon był 9,85t z hektara (sprzedane, więc realny)

to zależy jeszcze od grubości ziarna;) a zawsze do siewu mam przewiane i w sumie to było grube ;)

U mnie plon praktycznie identyczny a siałem 135kg, u sąsiada (inna odmiana) siał jeszcze mniej a plon ponad 10t.