Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Kujawsko-pomorskie to samo

Ja też kujawsko pomorskie i właśnie tylko ten który był 3 dni później siany i najmniesza obsadą najlepiej  tak reszta 2 odmian ma troszkę cytryny gdzie niegdzie i teraz ciekawe czy odmianą to idzie pewnie też troszkę czy terminem, choć czy 3 dni robiło by tak duzą różnice i obsadą bo ta 290 roślin reszt 300. A tak myślę że będzie dobrze 

Opublikowano
46 minut temu, Gerard123 napisał:

W jakiej ilości stosować fenpropidynę,prochloraz i tebukonazol,żeby to skutecznie działało?Oczywiście chodzi o T1

Ja daje 0.4l,0.8-1l,0.5l

• Thanks 1
Opublikowano

Quadriga siana w październiku 270-290szt. Zaczyna być widać kolanko. Zero objawów grzyba. I tutaj pojawia się pytanie... Lecieć solo z regulacją i mikro, a potem grzyb? Czy nie ceregielić się?

IMG_20220410_180856.jpg

• Root Admin
Opublikowano
23 minuty temu, Roska83 napisał:

Ja daje 0.4l,0.8-1l,0.5l

uważaj z takim podawaniem dawek, ostatio się zciąłem z kolegą ze beznadziejnie mało tebukonazolu daje, po co wogole takie mikro dwaki. Po czym od słowa do słowa i wyszło ze on daje tebukonazol w dawce 500 a ja wydawać by się mogło klasyczny tebukonazol w dawce 250. Pół litra 500 to zupełnie co innego jak pół litra 250

Opublikowano

Wczoraj delikatne kolanko było widać, pogoda się psuje i nie wiem czy się jeszcze wstrzymać przez te przymrozki. Mam Regullo 500 i chciałbym dać w pełnej dawce razem z Soligorem. 

Opublikowano

panowie mam posiany jęczmień oz po pszenicy z połowy działki zebrałem słomę a z drugiej części została pocięta i teraz na jęczmieniu to się odznacza  tak gdzie słoma została zebrana jęczmień ma ciemniejszy kolor i bardziej się pokrzewił niż na tej drugiej części. Tak samo jest na drugiej działce  gdzie na połowę rozwiozłem obornik i tam jęczmień jest gorszy niż bez obornika  

• Root Admin
Opublikowano

do dupy skoszone? do dupy uprawione? do dupy posiane, do dupy rośnie. sorry że tak napisałem, nie bierz tego do siebie. ale u mnie tak jest. czasem wylegle pole albo bardzo dużo słomy to ciężko stalerzowac wtedy ciężko zaorać wtedy sieje się do dupy i nie ma wschodów. nie ma wschodów roślina się męczy i sezon na straty

Opublikowano

Muszę poprawić Jęczmień na chwasty planowalem  mustangiem ale dziś był przymrozek - 2, przez następne 3 dni bez przymrozków, ryzykować dziś oprysk czy lepiej odpuścić. Jutro będzie ciężko bo ma być duży wiatr u mnie a w koło rzepaki. 

• Root Admin
Opublikowano

a ile zapowiadają na dzisiejszą noc? u mnie miało być 0 było -4, na ta noc zapowiadają 1 więc pewnie będzie -2. ja do czwartku nic nie robię w polu.

Opublikowano

U mnie wegetacja stoi, zimno wietrznie i ciągle popaduje. Pierwsza dawka saletry poszła 2 tyg temu sprzed nią był siarczan magnezu i wszystko stoi. Chyba z drugą dawka oraz t1 wstrzymam się aż trochę będzie cieplej i coś ruszy.  A jeszcze poprawka na chwasty i T2 to już nie wiem kiedy będzie

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

a ile zapowiadają na dzisiejszą noc? u mnie miało być 0 było -4, na ta noc zapowiadają 1 więc pewnie będzie -2. ja do czwartku nic nie robię w polu.

Jutro rano ma być 4 na plusie, na dziś zapowiadali - 2 i tak było. Juto pod wieczór ma mniej wiać to planuje rzepak opryskać. 

Opublikowano

Ni z tego ni z owego jęczmień kwalifikuje się do skrócenia.

Środa i czwartek słonecznie i plus 15. Noce 2 do 4⁰. Potem zimno i przymrozki. 

Robić medaxem?

Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał:

a czy taka choroba występuje w jęczmieniu?

Czyli w tej uprawie nie skupiać się szczególnie na fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła i łamliwości podstawy? Przecież mogą wystąpić w jęczmieniu 

• Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Ni z tego ni z owego jęczmień kwalifikuje się do skrócenia.

Środa i czwartek słonecznie i plus 15. Noce 2 do 4⁰. Potem zimno i przymrozki. 

Robić medaxem?

ja już zapomniałem o regulacji jęczmienia, poszło 0.75 medaxu

Opublikowano

W sumie to z 50% roślin ma oderwane kolanko na ponad 1cm od węzła krzewienia.

Tu chyba lepiej zrobić w fazie 30/31 niż za tydzień  bo pewnie będzie 31/32.

Myślę o 0,5 kg medax.